Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Geen verplichte quarantaine in Italië voor reiziger met testbewijs
Italië versoepelt zondag de quarantaineplicht voor inkomende reizigers. Mensen uit onder meer de Europese Unie hoeven niet langer in quarantaine als ze een negatieve uitslag van een coronatest kunnen overleggen.

Het nieuwe beleid geldt ook voor reizigers die uit de Schengenlanden, het Verenigd Koninkrijk of Israël komen. Premier Mario Draghi heeft gezegd dat de terugkeer van toeristen cruciaal is voor het herstel van Italië. Het land met de op twee na grootste economie van de eurozone is zwaar getroffen door de pandemie. De Italiaanse economie kromp vorig jaar met 8,9 procent.

Na een nieuwe toename van het aantal besmettingen testten er in de afgelopen weken weer minder mensen positief op het coronavirus. De regering is daarom begonnen met het versoepelen van de maatregelen. Sinds vorige maand zijn de terrassen weer open en mogen ook bioscopen en musea weer gasten verwelkomen. De avondklok is nog wel van kracht.
5 minuten geleden
Instroom in ziekenhuizen blijft dalen
Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen, blijft hard dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 163 coronapatiënten opgenomen in een ziekenhuis. Dat is het kleinste aantal sinds 22 februari. Het is niet duidelijk in hoeverre het kleine aantal opnames te maken kan hebben met Hemelvaartsdag.

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen steeg wel licht. Ziekenhuizen behandelen nu 2.250 coronapatiënten, negentien meer dan op donderdag. In de drie voorgaande dagen waren 256 ziekenhuisbedden vrijgekomen. Verpleegafdelingen kregen het iets drukker, het aantal patiënten daar steeg met 24 naar 1.522. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de negende dag op rij. Die vleugels behandelen nu 728 mensen, vijf minder dan op donderdag en het kleinste aantal sinds 2 april.
2 uur geleden
België zet vijf miljoenste prik: een op tien inwoners gevaccineerd
In België wordt vrijdag de vijf miljoenste coronaprik gezet, berekende Het Laatste Nieuws. Donderdag stond het officiële aantal prikken op 4.979.001, waardoor de grens van vijf miljoen vandaag overschreden moet worden, aldus het Belgische nieuwsmedium.

Bijna 1,2 miljoen Belgen zijn op dit moment volledig gevaccineerd tegen COVID-19. Dat komt neer op een op de tien inwoners. In het land worden momenteel zo'n 90.000 prikken per week gezet.

De vaccinatiecampagne bij de zuiderburen ging op 5 januari officieel van start. België gebruikt de coronavaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen.
2 uur geleden
Pfizer en AstraZeneca lijken even effectief na eerste prik
De coronavaccins van BioNTech/Pfizer en AstraZeneca lijken even effectief te zijn na toediening van de eerste dosis. Dat blijkt uit de recentste vaccinatierapportage van het Britse ministerie van Volksgezondheid.
 
Volgens het onderzoek beschermt zowel het Pfizer-vaccin als het AstraZeneca-vaccin na één dosis al voor 55 tot 70 procent tegen symptomen van COVID-19 en voorkomen ze 75 tot 85 procent van de ziekenhuisopnames. Beide vaccins lijken de kans op overlijden na de eerste prik al met 75 tot 80 procent te doen dalen. Lees hier meer.
3 uur geleden
Langere pauze tussen Pfizer-prikken zorgt voor meer antistoffen
Tachtigplussers die een interval van twaalf weken tussen hun eerste en tweede dosis van het Pfizer-coronavaccin hadden, maken 3,5 keer keer zoveel antistoffen aan als leeftijdsgenoten bij wie de pauze drie weken duurde. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Birmingham, dat vrijdag is gepubliceerd.
 
Het onderzoek werd uitgevoerd, omdat de Britse regering had aangekondigd de tweede prik uit te stellen. Zo moeten zo veel mogelijk mensen de kans krijgen om zo snel mogelijk hun eerste dosis te ontvangen. Lees hier meer.
7 uur geleden
Ruim 350.000 mensen ondertekenen petitie om Spelen te schrappen
Een petitie met het verzoek om de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio te annuleren, is in ruim een week tijd door meer dan 350.000 mensen ondertekend. De ondertekenaars vinden het vanwege de pandemie niet verantwoord om de Spelen in de Japanse hoofdstad te laten doorgaan.
 
Uit peilingen blijkt al eerder dat een meerderheid van de Japanners wil dat het evenement geschrapt wordt. Met de petitie willen de tegenstanders gaststad Tokio ertoe bewegen om bij het IOC aan te dringen op annulering. Lees hier meer.
7 uur geleden
Nederland zou tegen Brussels plan voor gratis PCR-tests zijn
Het voorstel van de Europese Commissie om alle PCR-tests gratis te maken, lijkt het niet te gaan halen. Dat komt mede doordat het Nederlandse kabinet er niet mee akkoord gaat, meldt BNR. Nederland vreest dat bedrijven die coronatests aanbieden er de dupe van worden als ze er geen geld voor mogen vragen. Het verdienmodel van de commerciële aanbieders dreigt dan weg te vallen.

Met een negatieve uitslag van een PCR-test kunnen ongevaccineerde reizigers in de zomer naar andere EU-landen reizen.
9 uur geleden
Vierduizend coronapatiënten in India overleden in afgelopen etmaal
In India is het aantal overleden coronapatiënten in het afgelopen etmaal met vierduizend toegenomen, maakt het Indiase ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekend. Het officiële dodental komt daarmee uit op 262.317.

Doordat in de afgelopen 24 uur nog eens 343.144 besmettingen zijn geregistreerd, is het totale aantal besmettingen boven de 24 miljoen uitgekomen. India telt inmiddels het op een na grootste aantal besmettingen en heeft het op twee na hoogste dodental ter wereld.
9 uur geleden
Vaccinatiebewijs verplicht aan boord van veel cruiseschepen
De meeste aanbieders van cruises zouden ervoor kiezen alleen tegen COVID-19 gevaccineerde vakantiegangers aan boord te laten. Dat geldt voor onder meer de maatschappijen Carnival, Disney en Holland America Line (HAL), meldt De Telegraaf vrijdag.

Volgens Nico Bleichrodt, vicepresident International Sales bij HAL, heeft dat vooral te maken met het beleid van overheden en de onzekere situatie. Het is wat hem betreft geen beleid voor de lange termijn: "Het is namelijk niet iets wat wij zelf willen."
9 uur geleden
Rusland ontwikkelt coronavaccin dat via de neus toegediend kan worden
Het Russische persbureau TASS meldt dat Rusland een vaccin tegen COVID-19 ontwikkelt dat via de neus kan worden toegediend. Dat heeft Alexander Ginzburg, het hoofd van het onderzoeksinstituut Gamaleya, laten weten. Het voordeel is dat er dan geen naald aan te pas hoeft te komen. Ook zouden er dan minder bijwerkingen zijn. De klinische proeven zijn tot nu toe succesvol. De uitkomsten van de onderzoeken zullen naar verwachting in 2022 bekendgemaakt worden.
11 uur geleden
Denemarken versoepelt coronaregels voor toeristen 
Denemarken versoepelt vrijdag de coronamaatregelen voor toeristen. Reizigers uit landen waar de situatie niet te ernstig is, hoeven geen goede reden meer op te geven om het land in te mogen. Wel moeten toeristen nog een negatieve testuitslag kunnen voorleggen en bij aankomst in quarantaine. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mensen die tegen COVID-19 gevaccineerd zijn of met het coronavirus besmet zijn geweest, zijn vrijgesteld van die regels. Reizigers vanuit België en Zweden hoeven niet in quarantaine, maar moeten wel aantonen dat ze niet besmet zijn.