Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Frankrijk schrapt mondkapjesplicht en avondklok
In Frankrijk is het vanaf donderdag 17 juni niet langer verplicht om buiten op straat een mondkapje te dragen. Dat heeft premier Jean Castex woensdag bekendgemaakt. De avondklok komt op zondag 20 juni te vervallen. Het schrappen van de avondklok stond aanvankelijk voor 30 juni gepland, maar de situatie in Frankrijk is volgens Castex sneller verbeterd dan verwacht.
een paar seconden geleden
De Jonge: Mondkapjesplicht eindigt mogelijk volgende week zaterdag
Het kabinet overweegt bij de volgende versoepelingsronde op zaterdag 26 juni ook een einde te maken aan de mondkapjesplicht. Dat vertelde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag. Vrijdag zou de knoop worden doorgehakt, schrijft het AD. Die avond is er ook een persconferentie.
een paar seconden geleden
Festival Zwarte Cross gaat ook dit jaar niet door
Het festival Zwarte Cross zal in 2021 niet doorgaan. Er is volgens de organisatie te veel onzekerheid over de coronasteun en de vergunningseisen. Het evenement in Lichtenvoorde zou dit jaar van 14 tot en met 17 juli plaatsvinden.

In 2022 moet de Zwarte Cross wél op die data gaan plaatsvinden. De organisatie wil dit jaar echter wel een alternatief evenement organiseren. Tussen 24 en 26 september wordt de Mega Immuun Party georganiseerd in Lichtenvoorde. Hier kunnen twintigduizend bezoekers per dag naartoe, maar niemand mag er overnachten. Voor dit evenement loopt het vergunningstraject nog.
een paar seconden geleden
Vaccinatiegraad België boven 50 procent van totale bevolking
Het aantal personen dat in België minimaal één coronaprik heeft ontvangen is bijna 5,8 miljoen, meldt VRT Nieuw. Dat is zelfs als alle minderjarigen worden meegeteld meer dan de helft van de bevolking. 3,2 miljoen volwassen zijn volledig ingeënt.

Het aantal in Belgische ziekenhuizen met coronagerelateerde klachten opgenomen patiënten daalde tot 651. Het is voor het eerst sinds september dat dit aantal kleiner is dan 700.
een paar seconden geleden
Moskou stelt vaccinatieplicht in voor deel werknemers
De Russische hoofdstad Moskou komt met een vaccinatieplicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bedrijven in de dienstensector moeten ervoor zorgen dat 60 procent van hun personeel is gevaccineerd, schrijft nieuwssite Moscow Times.

Een vaccinatieplicht ligt in Rusland erg gevoelig, maar burgemeester Sergey Sobyanin zegt geen andere optie te zien vanwege de verslechterende situatie in zijn metropool. Er moet volgens een decreet van de plaatselijke autoriteiten voor 1 juli een systeem komen waarmee de vaccinatiegraad in de dienstensector kan worden gevolgd. Het besluit heeft gevolgen voor mensen die op hun werk rechtstreeks in contact komen met klanten. Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers van schoonheidssalons, banken, fitnesscentra en vervoersbedrijven.

President Vladimir Poetin sprak zich vorige maand nog uit tegen een vaccinatieplicht. Hij noemde een dergelijke maatregel "onpraktisch en onmogelijk". Burgemeester Sobyanin denkt daar anders over. Hij zegt dat mensen in principe zelf moeten weten of ze zich laten inenten, maar alleen als ze thuisblijven. "Als je werkt voor een organisatie die een enorm aantal mensen bedient, is het zeker geen persoonlijke keus, ongeacht wat voor beschermende uitrusting je draagt."
een paar seconden geleden
Mensen geboren in 1998 kunnen coronaprik inplannen
Mensen die in 1998 geboren zijn, kunnen woensdag vanaf 13.00 uur een afspraak voor een coronavaccinatie maken, laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Eerder deze ochtend werden ook in 1997 geboren Nederlanders uitgenodigd.

Er kan een afspraak worden gemaakt via de website Coronatest.nl of het landelijke afspraaknummer (0800-70 70). Zij hoeven niet te wachten tot ze de uitnodiging hiervoor hebben ontvangen.
een paar seconden geleden
Eerste coronareispassen verstrekt in België
België heeft de eerste coronacertificaten verstrekt die reizen door de Europese Unie gemakkelijker moeten maken. Een aantal EU-landen accepteert de reispas al, waarmee de drager kan laten zien dat hij of zij is ingeënt, negatief is getest of de ziekte heeft doorstaan en daardoor is beschermd.

Het certificaat, dat met een QR-code werkt, kan sinds vanochtend worden gedownload of op papier worden aangevraagd. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen was een van de eersten. Ze begint vandaag aan een reis langs EU-landen Portugal, Spanje, Griekenland, Denemarken en Luxemburg om hun aanvraag voor geld uit het coronaherstelfonds te bespreken en gaat het certificaat dan meteen uitproberen.

De Belgische overheid benadrukt dat de EU-regels waarop het certificaat berust pas op 1 juli ingaan. Sommige EU-landen kunnen het certificaat al wel uitlezen en accepteren dat ook als bewijs, maar dat geldt nog niet voor iedereen op elk moment. Hoewel reizigers het in de praktijk dus al kunnen gebruiken, kunnen zij er nog niet in alle gevallen op rekenen.
10 minuten geleden
EU verwelkomt weer Amerikaanse toeristen
De 27 lidstaten van de Europese Unie zouden het erover eens zijn om Amerikaanse toeristen weer tot de EU toe te laten. Volgens persbureau AFP geldt dat ook voor Amerikanen die nog niet gevaccineerd zijn.

De beleidsverandering geldt ook voor Servië, Albanië, Noord-Macedonië, Libanon en Taiwan. Het zestal wordt toegevoegd aan de lijst van landen van waaruit de lidstaten toeristen en andere plezierreizigers willen verwelkomen, hebben de ambassadeurs van de EU-landen volgens ingewijden afgesproken. Daarop stonden al Israël, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea, Thailand, Rwanda en Japan.

Een EU-lidstaat kan van reizigers uit deze landen nog wel vragen in quarantaine te gaan of zich te laten testen.
één uur geleden
New York viert vaccinatiemijlpaal met grote vuurwerkshow
In de Amerikaanse staat New York waren in de nacht van dinsdag op woensdag grote vuurwerkshows te zien, zoals in de stad New York. Volgens gouverneur Andrew Cuomo is de vuurwerkshow een eerbetoon aan de zorgmedewerkers. De staat viert een vaccinatiemijlpaal: zeker 70 procent van de volwassen inwoners heeft minstens één coronaprik gehad.
New York viert vaccinatiemijlpaal met grote vuurwerkshow
New York viert vaccinatiemijlpaal met grote vuurwerkshow
één uur geleden
In 1997 geboren mensen kunnen afspraak voor coronaprik maken
Mensen die in 1997 geboren zijn, kunnen woensdag vanaf 10.00 uur een afspraak voor een coronavaccinatie maken, laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Lees hier hoe je dat kan doen.
één uur geleden
Vakanties naar onder meer Cyprus, Kroatië en Griekse eilanden weer mogelijk
De reisadviezen voor Cyprus, Kroatië (met uitzondering van de regio Sjeverna Hrvatska), Liechtenstein, Zwitserland en de Zuid-Egeïsche Eilanden van Griekenland worden donderdag versoepeld. De landen krijgen kleurcode geel, wat betekent dat vakanties niet langer worden afgeraden, hoewel er wel nog veiligheidsrisico's zijn. IJsland, Polen en Roemenië kleuren zelfs weer helemaal groen. Lees hier meer.
3 uur geleden
New York viert vaccinatiemijlpaal met vuurwerkshow
In de Amerikaanse staat New York heeft inmiddels 70 procent van alle volwassenen minstens één prik tegen COVID-19 gehad, waardoor de meeste coronamaatregelen kunnen worden losgelaten. Dat wordt in de hele staat gevierd met grote vuurwerkshows, waaronder deze in de stad New York.

"Het bereiken van deze mijlpaal betekent dat we het normale leven weer kunnen oppakken. Dat het leven weer zal worden zoals het was", aldus gouverneur Andrew Cuomo. New Yorkers hoeven onderling geen afstand meer te houden en er geldt binnen en buiten geen maximale groepsgrootte meer. Wel zijn mondkapjes op openbare plekken nog verplicht.
4 uur geleden
Indonesië wijt recentste golf aan Indiase variant
Indonesië concludeert na onderzoek dat de nieuwste besmettingsgolf in het land is te wijten aan de Indiase variant (deltavariant), meldt The Jakarta Times. Ruim 70 procent van de 145 onderzochte besmette personen zou deze variant van het coronavirus bij zich dragen.

Het land met 270 miljoen inwoners heeft ruim 1,9 miljoen besmettingen en ruim 53.000 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
6 uur geleden
Indiase variant komt vaker voor, maar Nederland profiteert van vaccinatiebeleid
De Indiase variant van het coronavirus, ook wel de deltavariant genoemd, komt steeds vaker voor in Nederland. Dat blijkt uit de kiemsurveillance van het RIVM, waarbij monsters worden onderzocht op virusvarianten. Mede door het gevoerde vaccinatiebeleid verwachten deskundigen op korte termijn niet de problemen waarmee het Verenigd Koninkrijk kampt.
gisteren om 21:03
Vier mensen hebben waarschijnlijk verkeerd coronavaccin gekregen
Vier mensen hebben vorige week vrijdag waarschijnlijk het verkeerde coronavaccin gekregen op een priklocatie in Middenmeer, in de kop van Noord-Holland. Ze zouden het Moderna-vaccin toegediend krijgen, maar hebben waarschijnlijk een dosis van het AstraZeneca-vaccin gehad. De GGD weet niet wie de vier zijn en benadert daarom alle mensen die rond de tijd van de fout een prik hebben gekregen. Het gaat om bijna driehonderd personen.

Volgens GGD Hollands Noorden was het waarschijnlijk een menselijke fout. De vergissing kwam aan het licht toen de vaccinatielocatie vrijdag aan het einde van de dag vier AstraZeneca-vaccins tekortkwam.
gisteren om 21:03
New York en Maryland schrappen maatregelen wegens gunstige coronacijfers
De Amerikaanse staten New York en Maryland schrappen de coronamaatregelen vanwege gunstige coronacijfers. In New York worden de maatregelen per direct geschrapt, Maryland kondigt aan dat per 1 juli te doen, schrijft CNN.

Ongeveer 70 procent van de inwoners van New York is minstens één keer gevaccineerd tegen COVID-19. Dat is ook terug te zien in de coronacijfers: waar op het hoogtepunt nog ongeveer 48 procent van de afgenomen tests positief bleek, is dat aandeel nu gedaald naar nog geen 1 procent. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University. De staat laat daarom de maatregelen per direct los. Het is nog wel verplicht om een mondmasker te dragen in bijvoorbeeld het ziekenhuis en het openbaar vervoer.

Maryland wacht dus nog even met het schrappen van de maatregelen. Per 1 juli worden de maatregelen versoepeld en is het daar bijvoorbeeld niet meer nodig om in het openbaar een masker te dragen.