Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
EU haalt VS in op vaccingebied, helft bevolking volledig ingeënt
De helft van de bevolking van de Europese Unie is volledig gevaccineerd tegen COVID-19. Het gaat om bijna 224 miljoen mensen in 27 lidstaten, becijferde persbureau AFP. Dat concludeerde dat de EU daarmee de Verenigde Staten heeft ingehaald op vaccinatiegebied.

Spanje is volgens het persbureau koploper onder de grote landen in Europa. Daar geldt ruim 58 procent van de bevolking als volledig gevaccineerd. Daarna volgen Italië (54,4 procent), Frankrijk (52,9 procent) en Duitsland (52,2 procent). AFP noemt Nederland niet, maar volgens de laatste cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC gaat het hier om ruim zes op de tien volwassenen.

De Verenigde Staten hebben 49,7 procent van hun bevolking volledig ingeënt. Daarmee loopt het land niet alleen achter op de EU, maar ook op het noordelijke buurland Canada. Daar ging de vaccinatiecampagne later van start, maar is inmiddels 59 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Mensen moeten doorgaans twee keer worden geprikt om volledig gevaccineerd te zijn, maar er zijn ook uitzonderingen. Zo volstaat bij het Leidse Janssen-vaccin een enkele dosis. Dat middel wordt onder meer gebruikt in de EU en de VS.
2 uur geleden
CNV Onderwijs: Veel leerlingen met coronaklachten toch naar school
Meer dan de helft van de leraren en ondersteuners op middelbare scholen (53 procent) constateert dat veel leerlingen met coronagerelateerde klachten alsnog in de klas verschijnen. Dat meldt CNV Onderwijs na onderzoek woensdag in De Telegraaf. Voorzitter Daniëlle Woestenberg noemt de ontwikkeling "zorgelijk". "Hoestende, proestende, en koortsige leerlingen horen niet naar school te komen."

Ook op het mbo, hbo en op universiteiten kiezen veel studenten om alsnog naar school te komen terwijl ze klachten hebben, constateert CNV. Dit terwijl de regel is om thuis te blijven bij klachten en je te laten testen.
5 uur geleden
Israëlische regering kondigt herinvoering mondkapjesplicht aan
In Israël wordt buiten op straat de mondkapjesplicht weer ingevoerd, zo heeft het kabinet dinsdag besloten. Bij evenementen in de buitenlucht mogen maximaal 100 bezoekers aanwezig zijn, die eveneens een mondkapje moeten dragen. Voor toegang tot evenementen binnen is voortaan een vaccinatiebewijs nodig. Ook roept de regering mensen op om weer zoveel mogelijk thuis te werken.
5 uur geleden
Vaccinatiebewijs nodig voor restaurants en sportscholen in New York
In New York City moet je vanaf 16 augustus een vaccinatiebewijs tonen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld restaurants, sportscholen en andere activiteiten die binnen plaatsvinden. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio dinsdag bekendgemaakt. New York is de eerste grote stad in de Verenigde Staten die deze stap zet. In plaatsen in de staat Californië is eerder dezelfde maatregel genomen.