Blijf hier op de hoogte van het laatste coronagerelateerde nieuws in binnen- en buitenland.
Filipijnse president dreigt met gevangenis voor mensen die vaccinatie weigeren
De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft maandag in een toespraak gedreigd met gevangenisstraf voor mensen die weigeren zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Het land is een van de zwaarst getroffen Aziatische landen en de opkomst voor een vaccinatie valt tegen.

"Je kunt kiezen: een vaccin of ik laat je in de gevangenis gooien", aldus Duterte. Hij reageerde in zijn toespraak op de lage opkomst bij enkele vaccinatielocaties in hoofdstad Manilla. "Begrijp me niet verkeerd, maar we hebben te maken met een grote crisis in dit land. Ik erger me aan Filipijnen die geen gebruik maken van onze hulp."

De uitspraak van Duterte staat haaks op de officiële richtlijn van de Filipijnse gezondheidsautoriteiten. Zij raden aan een coronaprik te halen, maar benadrukken dat dit op vrijwillige basis gebeurt.

Tot afgelopen weekend hebben de Filipijnen in totaal 2,1 miljoen mensen volledig gevaccineerd. Dat is slechts een fractie van de 110 miljoen inwoners die het land telt. De overheid wil voor het einde van dit jaar 70 miljoen prikken hebben uitgedeeld.
over 4 dagen
Reizigersorganisatie roept op tot dragen mondkapjes in het ov
Reizigersorganisatie Rover roept reizigers in het openbaar vervoer op om zolang dat verplicht is een mondkapje te blijven dragen in trein, bus, tram en metro. De organisatie ziet dat steeds minder mensen dit doen.

De mondkapjesplicht wordt op 26 juni versoepeld, maar in het ov blijft het verplicht om een mond-neusmasker te dragen. "Steeds meer mensen denken dat het niet nodig is, maar juist nu het drukker wordt, moeten we mondkapjes blijven dragen", zegt een woordvoerder van Rover.

Bij Rover zijn nog niet enorm veel klachten binnengekomen over medereizigers zonder mondkapje, maar de woordvoerder sluit niet dat dat er nog meer klachten binnenkomen.
over 4 dagen
Sint-Maarten begint met vaccineren kinderen met onderliggende ziektes
Sint-Maarten gaat als eerste van de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk kinderen van twaalf jaar en ouder met onderliggende ziektes vaccineren tegen COVID-19. Het gaat om kinderen met onder meer leukemie, nierfalen, het syndroom van Down, een immuunziekte, diabetes of obesitas.

De Nederlandse Gezondheidsraad heeft toestemming gegeven voor de vaccinaties, zo stelt de regering van Sint-Maarten. Er zijn twee locaties op het eiland waar de kinderen vanaf dinsdagochtend een prik kunnen krijgen. Daarvoor hoeven zij geen afspraak te maken.

Het aantal mensen op Sint-Maarten dat zich laat vaccineren, laat in vergelijking met de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk nog te wensen over. Zo heeft ongeveer 40 procent van de volwassen bevolking op Sint-Maarten minstens één prik gekregen. Op Curaçao en Aruba is dat meer dan 65 procent, op Bonaire zelfs meer dan 75 procent.
over 4 dagen
Colombia passeert grens van 100.000 coronagerelateerde sterfgevallen
Colombia heeft maandag met 648 doden een nieuw dagrecord sterfgevallen door COVID-19 geregistreerd en passeert daarmee de grens van 100.000 coronagerelateerde sterfgevallen. Sinds het begin van de pandemie zijn 100.582 mensen in het land overleden aan de gevolgen van het virus, maakte het ministerie van Volksgezondheid maandag bekend.
over 3 dagen
Italië stopt met mondkapjesplicht voor buitenshuis
Italië schaft vanaf maandag de mondkapjesplicht voor buiten af, heeft minister Roberto Speranza van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt. Het Zuid-Europese land is een van de Europese landen die het hardst zijn getroffen door het coronavirus.

"Vanaf 28 juni maken we een einde aan de verplichting om buiten een masker te dragen", aldus Speranza op zijn Facebook-pagina. Het besluit geldt alleen voor gebieden die als 'witte zone', waar de verspreiding van het virus het laagst is, zijn geclassificeerd. Momenteel valt het hele land daaronder, op het noordwestelijk gelegen Valle d'Aosta na. In binnenruimtes of het openbaar vervoer moeten Italianen nog wel een mondmasker dragen.

In het land neemt het aantal besmettingen gestaag af. Maandag werden bijna vijfhonderd nieuwe gevallen gemeld en overleden 21 inwoners aan de gevolgen van het virus. Sinds het begin van de pandemie raakten ruim 4,25 miljoen Italianen besmet, zeker 127.000 van hen overleefden dat niet.

Tot nu toe is 30 procent van de mensen ouder dan twaalf jaar gevaccineerd. Dat komt neer op 16 miljoen inwoners op een bevolking van 60 miljoen. In Italië zijn meer dan 46 miljoen vaccindoses toegediend.
over 3 dagen
India boekt vaccinatierecord met 7,8 miljoen prikken op een dag
In India heeft maandag een recordaantal van 7,8 miljoen mensen een coronavaccin toegediend gekregen. De afgelopen weken lag het daggemiddelde in het land van 1,4 miljard inwoners op ongeveer 3 miljoen. Een verklaring voor de stijging is dat alle volwassenen nu gratis een prik kunnen halen, terwijl voorheen in veel gevallen moest worden betaald.

In april en mei werd het zorgstelsel overweldigd door de grote toestroom van coronapatiënten. De aantallen zijn de afgelopen weken fors kleiner geworden. Veel deelstaten hebben de coronamaatregelen inmiddels versoepeld, waardoor wordt gevreesd voor een nieuwe golf.

Premier Narendra Modi, die de regie over het coronabeleid van de deelstaten heeft overgenomen, is blij met het prikrecord. "Goed gedaan, India", twitterde hij op Internationale Yogadag. Volgens hem geeft yoga veel "innerlijke kracht" om met COVID-19 om te gaan en biedt de bezigheid ook bescherming tegen het virus.
over 3 dagen
Turkije versoepelt nationale lockdown op 1 juli
In Turkije wordt de lockdown op 1 juli verder versoepeld. Meerdere beperkingen die waren opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verdwijnen. Zo is er ook op zondagen weer meer mogelijk en vervalt de avondklok doordeweeks. Ook gaat onder meer het openbaar vervoer weer terug naar normaal.

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kan dat omdat het aantal nieuwe infecties is gedaald tot ongeveer vijfduizend per dag. Turkije was de afgelopen weken al begonnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Restaurants mochten weer open voor een beperkt aantal gasten. Ook vervielen veel beperkingen voor de weekdagen. 

In april kende Turkije nog een piek van meer dan 60.000 coronabesmettingen per dag.