Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Duitsers krijgen vanaf september derde prik 
In Duitsland wordt in september gestart met het toedienen van een derde prik, ook wel een extra 'booster' genoemd. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt. Welke groepen ervoor in aanmerking komen, is nog niet duidelijk. 

Onlangs bleek ook al dat miljoenen Britten naar verluidt op korte termijn een derde prik krijgen. In Israël en Turkije is al begonnen met het toedienen van de extra prik bij zestigplussers. In Nederland besluit het demissionaire kabinet waarschijnlijk in het najaar of volledig gevaccineerde mensen een extra prik moeten ontvangen om beter beschermd te zijn tegen COVID-19.
over 3 dagen
Verenigd Koninkrijk past corona-app aan na groot aantal meldingen
De Britse gezondheidsdienst NHS heeft besloten de officiële corona-app van het land aan te passen. Vorige maand kregen honderdduizenden mensen een melding van de app met de boodschap dat ze in quarantaine moesten.

De gezondheidsdienst heeft nu besloten de app aan te passen zodat mensen minder snel een melding krijgen. Alleen mensen die twee dagen voor de positieve test nauw contact hebben gehad met de besmette persoon krijgen een melding. Eerder was dit nog vijf dagen.

De afgelopen weken klonk er kritiek op het grote aantal meldingen dat de app gaf. Veel mensen spraken van een 'pingdemic', een samentrekking van de woorden 'pandemic' (pandemie) en 'pingen', het versturen van meldingen naar telefoons. Lees hier verder.
over 3 dagen
Economen: 'Het is niet gek dat farmaceuten veel verdienen aan coronavaccins'
De vaccinmakers Pfizer en Moderna hebben een paar maanden geleden de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd, lekte zondag uit via Financial Times. Ze maakten daarvoor gebruik van hun machtspositie, maar volgens economen is het goed dat die bedrijven hun winst proberen te maximaliseren. "Anders durven investeerders bij een volgende pandemie minder risico's nemen." Lees hier verder.
over 3 dagen
Vaticaan en San Marino erkennen EU-coronacertificaat
Het Vaticaan en het andere ministaatje San Marino op het Italiaanse schiereiland erkennen het digitaal coronacertificaat van de 27 EU-landen, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Dat betekent dat Nederlanders en andere EU-burgers met het certificaat zonder zorgen naar de twee landjes kunnen reizen. De EU-landen erkennen andersom ook het COVID-19-document dat het Vaticaan en San Marino, geen EU-lidstaten, uitgeven voor hun burgers.

Met de certificaten, digitaal of op papier, kunnen de eigenaren via een QR-code aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19, recent negatief zijn getest of dat ze hersteld zijn van een coronabesmetting. Eerder erkenden Zwitserland en de EU elkaars certificaten al.
over 3 dagen
Meer dan zevenhonderd coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is gestegen tot 719, het grootste aantal sinds 11 juni. Het gaat om een toename van 36 patiënten vergeleken met zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen 522 patiënten met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 26 meer dan zondag. Op de ic's liggen in totaal 197 ernstig zieke covidpatiënten, 10 meer dan de voorgaande dag.

Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 60 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 21 mensen binnengebracht.

Ondanks de toename stelt demissionair premier Mark Rutte dat de ziekenhuiscijfers een plateau hebben bereikt en dat ze naar verwachting komende week zullen dalen.
over 3 dagen
Wachttijd na Janssen-prik wordt verlengd naar vier weken
Wie het coronavaccin van Janssen heeft gehad, wordt binnenkort pas na vier weken als volledig gevaccineerd gezien, meldt demissionair premier Mark Rutte. Het vaccin heeft volgens de de minister-president "iets meer inwerktijd nodig".

Tot dusver duurde het twee weken voordat iemand na een Janssen-vaccin een groen vinkje kreeg in de CoronaCheck-app. De nieuwe regel gaat op 14 augustus in. Mensen die voor die tijd een Janssen-prik hebben gehaald, worden gevraagd alsnog vier weken te wachten.
over 3 dagen
Geen aanleiding voor nieuwe maatregelen
Het demissionaire kabinet en OMT zien momenteel geen reden om nieuwe coronamaatregelen in te stellen. Dat zegt demissionair premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse corona-update. De bestaande regels voldoen volgens hem tot in ieder geval 13 augustus, wanneer er opnieuw naar gekeken wordt.

Rutte haalt aan dat de besmettingscijfers "stevig aan het dalen zijn" en dat de ziekenhuiscijfers een plateau hebben bereikt. De verwachting is dat de ziekenhuiscijfers de komende week zullen dalen. Daarom zijn nieuwe maatregelen volgens Rutte niet nodig, maar hij vraagt Nederland wel om "scherp te blijven".
over 3 dagen
Man overleden na aanhouding bij verboden protest in Berlijn
Een 49-jarige man die gisteren werd aangehouden tijdens een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen in Berlijn, is overleden. Volgens de politie kreeg hij last van tintelingen in zijn arm en borst toen agenten tijdens zijn aanhouding zijn legitimatiebewijs controleerden.

Er werd eerste hulp verleend tot een ambulance kwam om hem naar het ziekenhuis te brengen, waar hij later overleed. Het is nog niet bekend of de man een onderliggende medische aandoening had. Er wordt een routineonderzoek naar zijn dood gedaan.

Bij de coronademonstratie in Berlijn, die door de Duitse regering was verboden, waren gisteren duizenden mensen aanwezig. De betoging werd beëindigd door de politie, die daarbij zo'n zeshonderd demonstranten arresteerde.
over 3 dagen
Gemeente Berlijn verbiedt weer betogingen tegen coronamaatregelen
De stad Berlijn heeft drie betogingen van tegenstanders van de coronamaatregelen verboden. Ze stonden voor maandag gepland. Volgens de politie negeren de betogers de coronamaatregelen zoals het afstand houden en mogen zij daarom niet de straat op. De autoriteiten in Berlijn laten wel andere demonstraties toe.

In het weekend hebben ondanks een verbod naar schatting vijfduizend mensen in de Duitse hoofdstad geprotesteerd tegen de in hun ogen onwettige en buitensporige coronamaatregelen.

De beweging Querdenken, die zich tegen het coronabeleid keert, had opgeroepen zondag te demonstreren in Berlijn. De politie probeerde betogers aan de rand van de stad al tegen te houden en trad in het centrum op tegen de demonstranten, waarbij het tot schermutselingen kwam. Zeshonderd betogers zijn aangehouden.
over 3 dagen
Volwassenen kunnen afspraak voor tweede coronaprik met een week vervroegen
Iedereen van achttien jaar en ouder krijgt vanaf vandaag de kans om al geplande afspraken voor de tweede coronaprik met een week te vervroegen, laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag weten. Het gaat om afspraken op en na maandag 16 augustus.

Lees hier meer.
over 3 dagen
VN maakt zich zorgen over vaccinatie van vluchtelingen in India
Vluchtelingenorganisatie UNHCR is bezorgd, omdat vluchtelingen in India achteraan de rij staan bij de vaccinatiecampagne in het land. De organisatie van de Verenigde Naties is van mening dat vluchtelingen meer risico op COVID-19 lopen, omdat ze vaak met veel mensen in kleine onderkomens wonen.

De VN roept landen al maanden op om vluchtelingen voorrang te geven in hun vaccinatieprogramma's. Ook een gebrek aan medische zorg en eerste levensbehoeften zouden een rol spelen bij het risico op COVID-19.

Meer dan 160 landen hebben vluchtelingen opgenomen in hun plannen voor vaccinatie. Door een tekort aan vaccins komt die plannen niet altijd van de grond. India heeft slechts 7 procent van de 1,4 miljard inwoners tegen COVID-19 gevaccineerd.
over 3 dagen
Aantal coronapatiënten op Aruba ruim verdubbeld
Het aantal actieve besmettingen op Aruba is in een week tijd ruim verdubbeld tot 479, schrijft Aruba.nu. Het aandeel positieve tests was de afgelopen dagen 25 procent.

In het ziekenhuis liggen nu tien coronapatiënten. Drie van hen liggen op de intensive care. Van de 35 positieve tests van zondag waren er 8 acht afgenomen bij personen die niet op het eiland wonen.
over 3 dagen
Aantal ziekenhuispatiënten met COVID-19 op Curaçao groeit
Het aantal ziekenhuispatiënten met COVID-19 op Curaçao stijgt aanzienlijk. Op 26 juli waren nog twee mensen opgenomen in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care. Op 1 augustus ging het om vijftien coronapatiënten, van wie drie op de ic.

Curaçao kent sinds vorige maand een flinke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Dat aantal steeg van 20 op 1 juli naar 616 op 1 augustus. Dat is voornamelijk het gevolg van de deltavariant van het virus.

Lange tijd leek de stijging van het aantal nieuwe besmettingen - in eerste instantie vooral onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar - nauwelijks gevolgen te hebben voor het aantal ziekenhuisopnames. Maar dat is sinds vorige week veranderd. Het ziekenhuis maakte vorige week bekend dat verreweg de meeste mensen die worden opgenomen niet of niet volledig tegen COVID-19 zijn gevaccineerd.

Curaçao kent een redelijk succesvol vaccinatieprogramma. Van de ruim 160.000 bewoners zijn meer dan 92.000 mensen één keer geprikt. Ongeveer 82.000 personen hebben twee doses gehad.
over 3 dagen
Aantal maandelijkse sterfgevallen in Suriname sterk gedaald
In juni zijn 205 Surinamers overleden aan een coronagerelateerde oorzaak. In juli waren dat er 129, schrijft Starnieuws

Suriname kampt sinds eind mei met een zware golf aan coronabesmettingen, die door president Chan Santokhi "onbeheersbaar" is genoemd. Begin juni telde het land meer coronagerelateerde sterfgevallen dan het 29 keer zoveel inwoners tellende Nederland.

Begin juli versoepelde Suriname de coronamaatregelen. Reizigers die naar Suriname willen en volledig tegen COVID-19 zijn gevaccineerd, zijn vanaf twee weken na hun laatste prik welkom in het land. Ook hoeven zij niet in quarantaine.
over 3 dagen
Vanaf maandag kunnen zeelieden in Rotterdamse haven gevaccineerd worden 
Alle zeevarenden in de haven van Rotterdam kunnen vanaf maandag worden gevaccineerd tegen COVID-19. Het Havenbedrijf Rotterdam werkt voor deze proef samen met onder meer de Arbo Unie en de KVNR, de branchevereniging voor de zeescheepvaart.

Eerder konden alleen zeelieden die onder Nederlandse vlag of voor een Nederlandse rederij varen worden gevaccineerd. Het maakte daarbij niet uit of ze nu Nederlander zijn of niet. De uitbreiding naar alle zeevarenden is een proef die twee maanden duurt. Er zijn tienduizend Janssen-vaccins beschikbaar voor alle zeeschepen. Van dat vaccin is maar één dosis nodig.
over 3 dagen
Lockdown in Australische stad Brisbane tot zeker zondag verlengd
De lockdown in de Australische stad Brisbane en enkele omliggende regio's in de deelstaat Queensland wordt tot zeker zondag verlengd. De lokale autoriteiten zeggen meer tijd nodig te hebben om het aantal nieuwe besmettingen met de deltavariant van het coronavirus onder controle te krijgen. Maandag werden in Queensland dertien lokaal opgelopen besmettingen geregistreerd.

Oorspronkelijk zou de lockdown in de derde stad van Australië maar drie dagen duren (tot dinsdagavond). Door de verlenging blijven de maatregelen nu tot in ieder geval zondag van kracht.

Ook in veel andere Australische regio's geldt momenteel een strenge lockdown. De miljoenenstad Sydney zit inmiddels al bijna zes weken op slot. Vorige week werd de lockdown er nog uitgebreid met extra maatregelen. Mensen hadden al een geldige reden nodig om hun huis te verlaten en moeten nu ook altijd een mondkapje dragen als ze de deur uitgaan. Ook moeten ze in principe binnen 5 kilometer van hun woning blijven. De regering heeft militairen ingezet om te controleren of positief geteste inwoners van Sydney zich aan de verplichte thuisisolatie houden.

Het 25 miljoen inwoners tellende Australië wist het coronavirus vorig jaar nog grotendeels buiten de deur te houden. Dat deed het land door onder meer de grens bijna volledig te sluiten. De bestrijding van de uitbraak wordt nu echter gehinderd doordat het vaccineren er traag op gang komt.
over 3 dagen
Britten krijgen vanaf september derde coronaprik
Zo'n 32 miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk komen vanaf volgende maand in aanmerking voor een derde vaccinatie tegen COVID-19, meldt de Britse krant The Telegraph. De uitnodiging is bedoeld voor mensen van vijftig jaar en ouder en andere kwetsbare groepen.

Tot nu toe kregen Britten maximaal twee coronaprikken. Maar vanwege de snelle verspreiding van de deltavariant en de vermoedelijke afname van de effectiviteit van vaccins na verloop van tijd, is er in veel landen steeds meer animo voor een extra prik.

Sinds zondag kunnen ouderen in Israël al kiezen voor een derde inenting. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land waar dit kan.

Britten kunnen naar verwachting op zijn vroegst vanaf 6 september een derde prik halen. Volgens The Telegraph worden vanaf dat moment wekelijks 2,5 miljoen extra prikken gezet. De campagne zou in dat geval in december afgerond moeten zijn.