Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Duits coronavaccin CureVac slechts voor 47 procent effectief
Het coronavaccin van de Duitse biofarmaceut CureVac is in de laatste proef slechts 47 procent effectief gebleken tegen het coronavirus, heeft het bedrijf woensdagavond laten weten. Daarmee voldoet het vaccin nog niet aan de gestelde criteria en komt de levering van miljoenen coronavaccins aan Europese lidstaten mogelijk in gevaar. Het bedrijf verwachtte in het vierde kwartaal vaccins te gaan leveren.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet graag een effectiviteit van 70 procent voor een coronavaccin. De Europese Unie heeft een bestelling van 450 miljoen doses van het CureVac-vaccin uitstaan, mits dat wordt goedgekeurd. Daarvan zouden er zo'n 8,7 miljoen naar Nederland gaan.

Het vaccin met de naam CVnCoV is getest op ongeveer 40.000 proefpersonen in Europa en Latijns-Amerika. "In de ongekende context van ten minste dertien virusvarianten die circuleren binnen de onderzoekspopulatie, had CVnCoV een tussentijdse vaccineffectiviteit van 47 procent tegen de ziekte van COVID-19 voor alle varianten. Daarmee voldeed het niet aan de vooraf gespecificeerde succescriteria", aldus CureVac in een verklaring.
4 uur geleden
Nog 605 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen
Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel nog 605 coronapatiënten, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een daling van veertig patiënten ten opzichte van dinsdag. Maandag lagen er nog 681 patiënten met COVID-19 in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen op dit moment 239 coronapatiënten, een daling van 11 patiënten ten opzichte van een etmaal eerder. Op de verpleegafdelingen worden 366 patiënten met COVID-19 behandeld. Dat zijn er 29 minder dan een dag eerder.
4 uur geleden
Bellen voor vrijwillige Janssen-prik vanaf 23 juni, eerste prikken op 25 juni
Mensen die ervoor kiezen om ingeënt te worden met het Janssen-vaccin, kunnen vanaf woensdag 23 juni via een speciaal telefoonnummer een afspraak maken of hun huidige afspraak omboeken, zegt een woordvoerder van GGD GHOR woensdag tegen NU.nl na berichtgeving door NOS. De eerste prikken worden dan vanaf 25 juni gezet. Lees hier verder.