Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Duits coronavaccin CureVac slechts voor 47 procent effectief
Het coronavaccin van de Duitse farmaceut CureVac is in de laatste proef slechts 47 procent effectief gebleken, heeft het bedrijf woensdagavond laten weten. Daarmee voldoet het vaccin nog niet aan de gestelde criteria en komt de levering van miljoenen coronavaccins aan Europese lidstaten mogelijk in gevaar. Het bedrijf verwachtte in het vierde kwartaal vaccins te gaan leveren.

Gezondheidsorganisatie WHO ziet graag een effectiviteit van 70 procent voor een coronavaccin. De Europese Unie heeft een bestelling van 450 miljoen doses van het CureVac-vaccin uitstaan, mits dat wordt goedgekeurd. Daarvan zouden er zo'n 8,7 miljoen naar Nederland gaan.

Het vaccin met de naam CVnCoV is getest op ongeveer 40.000 proefpersonen in Europa en Latijns-Amerika. "In de ongekende context van ten minste dertien virusvarianten die binnen de onderzoekspopulatie circuleren, had CVnCoV een tussentijdse vaccineffectiviteit van 47 procent tegen de ziekte van COVID-19 voor alle varianten. Daarmee voldeed het vaccin niet aan de vooraf gespecificeerde succescriteria", aldus CureVac in een verklaring.
3 uur geleden
Bijna 1,8 miljoen vaccinaties ontbreken in RIVM-database
Door ICT-problemen ontbreken nog zeker een miljoen prikken die door de GGD's zijn gezet in de centrale database van het RIVM, meldt het AD donderdag.

Het is op dit moment zo druk bij het vaccineren, dat er "een file van gegevens" is ontstaan, aldus de GGD's. Hierdoor kunnen de vaccinatiegegevens van mensen die toestemming voor registratie hebben gegeven niet worden geregistreerd. De GGD's werken aan een oplossing.

Het RIVM schat dat 77 procent van de bijna dertien miljoen prikken in het centrale registratiesysteem CIMS van het RIVM staat. Het RIVM gebruikt die gegevens om de effectiviteit van de vaccins te onderzoeken. Omdat ongeveer 9 procent van de gevaccineerden geen gegevens met het RIVM wil delen, ontbreken zo'n 1,8 miljoen vaccinaties in de database.

De GGD-woordvoerder benadrukt dat de vertraging geen gevolgen heeft voor het coronapaspoort, omdat de CoronaCheck-app niet alleen in de database van het RIVM zal zoeken, maar ook in die van de GGD's. Hierin staat ook het bewijs van vaccinatie van mensen die geen toestemming hebben gegeven om hun gegevens door te geven aan het RIVM.
gisteren om 21:10
Nog 605 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen
Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel nog 605 coronapatiënten, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een daling van 40 patiënten ten opzichte van dinsdag. Maandag lagen er nog 681 patiënten met COVID-19 in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen op dit moment 239 coronapatiënten, een daling van 11 patiënten ten opzichte van een etmaal eerder. Op de verpleegafdelingen worden 366 patiënten met COVID-19 behandeld. Dat zijn er 29 minder dan een dag eerder.
gisteren om 21:10
Bellen voor vrijwillige Janssen-prik vanaf 23 juni, eerste prikken op 25 juni
Mensen die ervoor kiezen om met het Janssen-vaccin ingeënt te worden, kunnen vanaf woensdag 23 juni via een speciaal telefoonnummer een afspraak maken of hun huidige afspraak omboeken, zegt een woordvoerder van GGD GHOR woensdag tegen NU.nl na berichtgeving door NOS. De eerste prikken worden dan vanaf 25 juni gezet.