Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Druk op reguliere zorg nog hoog, maar lijkt stabieler te worden
De reguliere ziekenhuiszorg heeft nog steeds te maken met een hoge druk, zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Wel lijkt de druk op sommige onderdelen te stabiliseren.

Er zijn deze week iets meer operatiekamers in gebruik dan vorige week. Ook geven 28 ziekenhuizen aan de kritieke planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet meer volledig volgens planning te kunnen leveren. Dat zijn er twee meer dan vorige week.

Evenveel ziekenhuizen als vorige week (negen) kunnen een deel van deze zorg niet meer binnen de vereiste zes weken verlenen. "Dit wil niet zeggen dat patiënten ook daadwerkelijk gezondheidsschade oplopen. Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen", aldus de NZa.

Het percentage ziekenhuizen dat geen planbare zorg, zoals knieoperaties, kan leveren is iets gestegen (van 35% naar 38%).  De overige ziekenhuizen leveren deze zorg deels. (Semi-)acute zorg kan nog wel overal worden geleverd.
een paar seconden geleden
Duitsland versoepelt regels voor gevaccineerde reizigers
De Duitse regering heeft besloten de quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebieden verregaand te versoepelen. Zij hoeven niet meer in zelfisolatie of getest te worden als ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, al hersteld zijn van een coronabesmetting of een negatieve coronatestuitslag kunnen tonen.

De versoepelingen kunnen het gezinnen makkelijker maken om komende zomer op vakantie te gaan. Ouders moeten gevaccineerd zijn om de quarantaineplicht te ontlopen, maar voor kinderen is dat geen vereiste.

Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei dat het versoepelde beleid geen betrekking heeft op landen die vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke virusvarianten op een risicolijst staan, zoals India, Brazilië en Zuid-Afrika. Nederland staat niet op die lijst, maar wordt door de Duitse autoriteiten nog wel gezien als een land met een hoog coronarisico.
een paar seconden geleden
RIVM meldt 6.422 positieve tests, minder dan weekgemiddelde (6.604)
Het RIVM meldt vandaag 6.422 nieuwe positieve coronatests. Dat aantal is kleiner dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (6.604). Gisteren meldde het RIVM 5.558 positieve testuitslagen.

Verder meldt het instituut zestien coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.
een paar seconden geleden
Invoering coronapas stap dichterbij in Frankrijk
Het Franse lagerhuis is akkoord gegaan met de invoering van een coronapas waarmee mensen toegang krijgen tot festivals, sportwedstrijden en andere evenementen met meer dan duizend bezoekers. De regering wil deze "gezondheidspas" gebruiken om de economie tijdens de pandemie weer veilig te heropenen.

De pas, die nog door het hogerhuis goedgekeurd moet worden, laat zien dat iemand is gevaccineerd tegen het coronavirus, een negatieve testuitslag heeft of recent is hersteld na een besmetting. De regering hoopt deze vanaf 9 juni in gebruik te nemen.

De coronamaatregelen in Frankrijk worden langzaamaan versoepeld. Op 19 mei gaan de terrassen, musea, winkels en bioscopen in het land weer open. Drie weken later volgen de gebedshuizen en sportstadions voor maximaal 5000 bezoekers en zijn buitenlandse toeristen weer welkom in Frankrijk.
een paar seconden geleden
Eilandstaat Nauru claimt wereldrecord: iedereen eerste prik gehad
Eilandstaat Nauru in de Stille Oceaan zegt een "wereldrecord" te hebben neergezet in de strijd tegen het coronavirus. Het ministaatje heeft alle volwassenen een eerste dosis gegeven van een coronavaccin.

De regering zegt dat 7392 mensen zijn ingeënt. Dat komt neer op ongeveer 108 procent van de volwassen bevolking, omdat ook buitenlanders een prik kregen. "De nationale taskforce is enorm blij met dit wereldrecord en bedankt iedereen op Nauru", is te lezen in een officiële verklaring.

Inwoners van Nauru hoefden zich het afgelopen jaar weinig zorgen te maken over het coronavirus. Hun eiland behoort tot de laatste plaatsen op aarde waar geen besmettingen zijn gemeld. Toch kreeg het land AstraZeneca-vaccins via het internationale programma COVAX. Daarmee kon in enkele weken tijd de hele volwassen bevolking worden gevaccineerd.

Inwoners moeten nog wel een tweede prik krijgen voordat ze volledig zijn beschermd. Dat moet later dit jaar gebeuren. (Foto: Matt Robertson/DFAT)
een paar seconden geleden
Burgemeester Halsema werkt uit voorzorg thuis
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is uit voorzorg in quarantaine gegaan en werkt de komende dagen vanuit huis. Daartoe heeft ze besloten nadat ze een melding had gekregen van de CoronaMelder-app dat ze in de buurt is geweest van iemand die besmet was.

Halsema heeft geen klachten. Ze heeft een eerste test gedaan en de uitslag was negatief, zegt haar woordvoerder. Donderdag volgt een tweede coronatest.
een paar seconden geleden
Kabinet schat 61 miljoen vaccins nodig te hebben in 2022 en 2023
Omdat het kabinet verwacht dat corona na de pandemie kan terugkeren, worden voor de jaren 2022 en 2023 ruim 60 miljoen vaccins ingekocht, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag in een Kamerbrief. Nederland moet dan over voldoende vaccins beschikken om de gehele bevolking vanaf 12 jaar volledig te kunnen vaccineren. Dat zijn zo’n 15.250.000 inwoners.

Als zij twee doses per jaar nodig hebben, zijn in totaal 61 miljoen vaccins nodig. Het is nog niet duidelijk uit welke vaccins het arsenaal gaat bestaan.

De Jonge schrijft dat hij waarde hecht aan betrouwbare producenten die kunnen leveren aan de EU en zoveel mogelijk willen produceren binnen de EU. De Europese Commissie heeft een eerste contract afgesloten met de farmaceuten BioNTech en Pfizer voor de periode van 2022-2023. Dat zou Nederland in die periode ruim 35 miljoen vaccindoses opleveren.
een paar seconden geleden
WHO: Indiase coronavirusvariant tot nu toe in 44 landen ontdekt
De Indiase coronavirusvariant B.1.617 is tot nu toe in 44 landen vastgesteld, meldt de gezondheidsorganisatie WHO woensdag. Het grootste aantal besmettingen met de variant buiten India is waargenomen in Groot-Brittannië, blijkt uit de analyse van ruim 4.500 monsters. De Indiase variant zou ook 11 keer in Nederland zijn waargenomen, blijkt uit de data gepubliceerd op het platform GISAID.

Coronavirusvariant B.1.617 werd in oktober voor het eerst waargenomen. Eerder liet de WHO al weten dat de mutatie, die besmettelijker lijkt, als wereldwijd probleem wordt gezien. Mogelijk is de variant ook iets resistenter tegen vaccins. Twee weken geleden waarschuwde de WHO nog niet te snel conclusies te trekken. De variant staat nu op eenzelfde lijst als de virussoorten ontdekt in Groot-Brittannië, Brazilië en Zuid-Afrika. Dit in eerste instantie omdat het zich sneller lijkt te verspreiden.

Meerdere landen, waaronder ook Nederland, weren al weken vluchten uit India. In België is al iemand in een verpleeghuis overleden aan de gevolgen van de Indiase virusvariant. Het aantal besmettingen in India is in de afgelopen weken in hoog tempo gestegen.
een paar seconden geleden
Vaccinatieprogramma voor zeevarenden begint half juni
Medio juni start een vaccinatieprogramma voor zeevarenden. Daarvoor komen alle zeevarenden in aanmerking die werken op zeeschepen onder Nederlandse vlag of in Nederlands beheer. Door de prikken kunnen mensen hun werk aan boord van zeeschepen wereldwijd veilig voortzetten, stelt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR).

Onder regie van het RIVM is de afgelopen maanden onderzocht in hoeverre zeevarenden gebruik kunnen maken van de reguliere nationale vaccinatiestrategie. Daaruit bleek dat zeevarenden een aparte aanpak vergen, onder meer vanwege hun werk over alle grenzen heen.

Ongeveer 49.000 Janssen-vaccins worden vanaf medio juni, in termijnen, beschikbaar gesteld. Daarvan is één vaccinatie nodig. Dat is belangrijk, want zeevarenden brengen slechts beperkt tijd door in Nederland, namelijk tijdens het verlof of om naar huis of naar een schip te reizen. Omdat alle zeevarenden nooit binnen één aaneengesloten periode in Nederland zijn, zal vaccinatie over de komende maanden worden uitgespreid. Inenting gebeurt in een aantal grotere havens en op Schiphol.
een paar seconden geleden
Pfizer-directeur Marc Kaptein reageerde dinsdagavond in Op1 op het onderzoek van Follow the Money waaruit blijkt dat het farmaceutische bedrijf door gaten in het Nederlandse belastingstelsel weinig belasting betaalt. "Wij houden ons netjes aan de regelgeving en betalen belasting waar dat moet."
Pfizer-directeur ontkent dat farmaceut brievenbusfirma is
Pfizer-directeur ontkent dat farmaceut brievenbusfirma is
21 minuten geleden
Giro555 open voor coronabestrijding in arme landen
De samenwerkende hulporganisaties openen woensdag Giro555 voor een nationale actie om corona te bestrijden in arme en kwetsbare landen. Aftrap is de vaccinatie-locatie bij De Jaarbeurs in Utrecht. "Of je nou in Afrika, Europa of Azië woont: het is pas veilig wanneer iedereen gevaccineerd is", zegt Suzanne Laszlo, actievoorzitter van Giro555.

"De ramp in India laat de verwoestende gevolgen van corona zien, en maakt schokkend duidelijk dat sneller vaccineren van levensbelang is", zeggen de hulporganisaties. Zij maken zich ook grote zorgen over de situatie in Nepal. Het ingezamelde geld is voor coronaslachtoffers en voor het mogelijk maken van vaccineren in kwetsbare landen. Ook wordt er medische noodhulp mee bekostigd.

De hulporganisaties achter de actie zijn: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan Internationaal Nederland, Terre des Hommes en World Vision.
37 minuten geleden
Koningsdag leidde tot zeker 1.104 besmettingen in Amsterdam
Het vieren van Koningsdag en -nacht heeft in Amsterdam tot zeker 16 clusters geleid met ten minste 69 besmettingen. Dat schrijft het Outbreak Management Team in het laatste gepubliceerde advies. In totaal betreft het zeker 1.104 personen die het virus hebben opgelopen. 

Demissionair premier Mark Rutte sprak dinsdagavond tijdens de persconferentie al zijn zorgen uit over de ontwikkelingen in Amsterdam. Rutte waarschuwde dat de personen die op de feestdag het virus opliepen, nu riskeren het virus over te dragen aan huisgenoten en hun families. "En dan loopt het snel op", sprak Rutte.

Rutte en het OMT doen geen uitspraken over het effect van Koningsdag in andere steden. Onderzoek moet aantonen of elders ook grote clusters ontstonden na Koningsdag. Tijdens de feestdag waren op sociale media op veel plaatsen grote groepen mensen te zien die zich onvoldoende aan de geldende maatregelen hielden. Meerdere steden sloten parken of toegangswegen naar hun stad om bezoekers te weren.
2 uur geleden
Indiase dodental voorbij 250.000
Het Indiase dodental als gevolg van de coronapandemie is voorbij de 250.000 gegaan. Het lokale ministerie van Volksgezondheid meldt woensdag 4.205 coronagerelateerde sterfgevallen, waarmee het totale dodental op 254.197 komt.

De afgelopen 24 uur zijn er 348.482 nieuwe besmettingen gemeld, waarmee het totale bevestigde besmettingen op ruim 23,3 miljoen komt te staan. Experts vermoeden dat de werkelijke aantallen aanzienlijk hoger liggen.
3 uur geleden
Fors meer klachten over geluidsoverlast sinds corona
Sinds de corona-uitbraak in Nederland is er flink meer geklaagd over geluidsoverlast. Dat concludeert dataplatform LocalFocus na een analyse van politiecijfers. De politie kreeg tussen maart 2020 en februari 2021 bijna 187.000 herriemeldingen, tegenover 120.000 in dezelfde periode het jaar ervoor.

Dat betekent een stijging van ruim 50 procent van het aantal meldingen in coronatijd. In alle provincies en gemeenten in Nederland is meer geklaagd over geluidsoverlast dan in het jaar ervoor. Ook is er in alle onderzochte maanden meer geklaagd dan dezelfde periode een jaar eerder.
4 uur geleden
Doktersassistenten willen meeprikken maar zouden niet door GGD worden gehoord 
Doktersassistenten zouden graag bijspringen met prikken, om zo meer vaart achter het landelijke vaccinatieprogramma te zetten. Veel van de bijna vijfduizend mensen die zich hiervoor bij de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) aangemeld hebben, zeggen weinig van de GGD te horen over hun aanbod. Daarover schrijft het AD woensdag. 

De GGD wijst er in het dagblad bij monde van Annemieke van der Zijden van de GGD West-Brabant op dat de dienst niet zomaar mensen kan inzetten. "ls wij mensen in dienst zouden nemen, moeten we ze als we straks geen mensen meer nodig hebben WW doorbetalen".

Ook verwacht de GGD dat prikkers minimaal 16 tot 24 uur per week inzetbaar zijn, wat niet altijd haalbaar is voor doktersassistenten.
5 uur geleden
Uber geeft korting op ritten naar vaccinatiecentrum
Uber biedt vanaf woensdag korting aan voor klanten die via het taxiplatform in Nederland ritten boeken naar en van coronavaccinatiecentra. 
Mensen die naar een vaccinatiecentrum rijden met een Uber-taxi kunnen op maximaal twee ritten een korting krijgen van 25 procent. Ze kunnen een kortingscode invullen voor het gebied rond bekende vaccinatielocaties. Het techbedrijf gaat overigens niet controleren of reizigers ook daadwerkelijk een prik hebben gehaald, of toevallig met korting naar een bestemming in de buurt konden.
6 uur geleden
Mogelijk minder vaccins van Janssen geleverd
Door productieproblemen bij de fabriek van moederbedrijf Johnson & Johnson in de Verenigde Staten worden er mogelijk minder vaccins van Janssen geleverd. Dat schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij had deze maand gehoopt op een "stabiele instroom" van ongeveer een miljoen vaccins tegen het coronavirus. Maar zover is het niet gekomen.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft onlangs een fabriek gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt. Er waren onder meer problemen met hygiëne. Johnson & Johnson gaat er nog wel van uit dat het dit jaar nog steeds de beloofde 200 miljoen coronavaccins van Janssen aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland zal leveren.

Ook blijven de leveringen van farmaceut AstraZeneca onvoorspelbaar, aldus De Jonge. "De ene week zijn ze heel hoog, de andere week zijn er geen leveringen." De EU is daarom een proces begonnen tegen het bedrijf.
6 uur geleden
Indiase coronavirusvariant volgens WHO in inmiddels 44 landen 
De coronavirusmutatie die in India rondwaart, is volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO in inmiddels 44 landen wereldwijd vastgesteld. De in december ontdekte variant is vooralsnog niet opgenomen in de categorie zorgwekkend.
gisteren om 21:15
Drukte bij reisbureaus na persconferentie
Veel mensen hebben besloten hun vakantie te boeken. Dat komt naar voren uit een rondgang langs grote reisbureaus. Vanavond maakten demissionair premier Mark Rutte en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend dat bestemmingslanden per 15 mei weer een individueel reisadvies krijgen.

Corendon-topman Steven van der Heijden spreekt van "enorme drukte" op de website en bij het callcenter. "Gisteren hadden we al een redelijke dag, maar vandaag zien we echt een enorme stijging in het aantal boekingen." Populair zijn volgens Van der Heijden onder meer de Griekse eilanden en Mallorca en Ibiza. Voor die bestemmingen geldt waarschijnlijk vanaf eind mei een geel reisadvies.

Het aantal boekingen in mei ligt bij Sunweb nu al een kwart hoger dan in 2019 op 11 mei het geval was. "Bizar", noemt een woordvoerder het. "Toen De Jonge de kleurcodes ging uitleggen verdubbelde het aantal bezoekers van onze website." Vooral voor augustus worden veel vakanties geboekt. Ook bij Sunweb zijn de Griekse eilanden, Ibiza en Gran Canaria in trek.

De reiswijzer van de ANWB, waar per vakantieland informatie over de coronamaatregelen te vinden is, werd vanaf het begin van de persconferentie twaalf keer zo vaak bezocht als normaal. "Mensen willen gewoon echt heel graag weg", verklaart een woordvoerder. Het vaakst werd er gezocht naar informatie over België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.
gisteren om 21:14
Ook voldoende zelftesten voor leerlingen op middelbare scholen
Alle middelbare scholen krijgen vanaf maandag 17 mei voldoende zelftesten, zodat leerlingen zich thuis twee keer per week preventief kunnen testen op corona. Door deze zelftesten preventief te gebruiken, kunnen scholieren vaker naar school, omdat besmettingen sneller kunnen worden opgespoord. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het preventief testen was al mogelijk voor onderwijspersoneel in het basis- en voortgezet onderwijs. Middelbare scholieren konden zich bij een besmetting al testen op school; het zogeheten 'risicogericht testen'. Het preventief testen wordt daar nu aan toegevoegd.

De zelftesten zijn vrijwillig en een aanvullende maatregel boven op geldende maatregelen, zoals het houden van 1,5 meter afstand.

Hoe snel de testen verspreid kunnen worden, is afhankelijk van de leveringen. De planning is dat de leveringen iedere twee weken plaatsvinden. Elke school krijgt dan voldoende testen voor die periode. Bij een positieve zelftest maakt de leerling een afspraak voor een test op een GGD-locatie. Hier wordt met een PCR-test gecheckt of de uitslag klopt en als ook die test positief is, start de GGD met het bron- en contactonderzoek.