Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.

Dienstregeling NS overdag weer op niveau van voor coronacrisis
De NS rijdt vanaf maandag overdag weer dezelfde dienstregeling als voor het begin van de coronacrisis in 2020. Op 5 juli rijden ook alle nachttreinen weer zoals voor de beperkende maatregelen tegen het coronavirus.

President-directeur van de NS Marjan Rintel zegt dat het bedrijf klaar is voor de hervatting van de normale dienstregeling. Het aantal reizigers neemt volgens de vervoerder steeds verder toe. Op doordeweekse dagen komt de drukte overeen met zo'n 40 procent van de bezetting in 2019. In het weekend is dat aandeel 60 procent.

De NS merkt dat meer mensen weer de trein willen nemen. Nadat het kabinet vorige maand had aangekondigd dat iedereen weer van het openbaar vervoer mag gebruikmaken, is het aantal nieuwe abonnementen licht gestegen. Eerder werd geadviseerd alleen met het ov te gaan als het noodzakelijk was.

een paar seconden geleden
Extra coronamaatregelen in Sint-Petersburg
In de Russische stad Sint-Petersburg worden enkele coronamaatregelen verstrengd als gevolg van een toename in het aantal bevestigde coronabesmettingen, meldt VRT Nieuws

Massa-evenementen met meer dan drieduizend aanwezigen worden verboden. Wie bijeenkomsten in het openbaar bijwoont, is verplicht een mondmasker te dragen. Bioscopen mogen maar op 50 procent van hun capaciteit open, in plaats van 75 procent. Horeca en speelzones in winkelcentra moeten dicht, restaurants krijgen ook een sluitingsuur. 

Rusland meldde vandaag 13.721 nieuwe bevestigde besmettingen, waarvan 6.590 in de hoofdstad Moskou. Het aantal besmettingen is de voorbije week sterk gestegen en in Moskou is zaterdag een vierdaagse vakantieweek afgekondigd om de verspreiding van het virus in te dammen.
een paar seconden geleden
Suriname tevreden over aantal gezette coronaprikken
Het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid is tevreden over het verloop van de vaccinatiecampagne in het land, meldt Waterkant. In het land met 600.000 inwoners zijn tot en met zondag 136.853 prikken gezet. 110.920 personen hebben een eerste prik gekregen. 25.933 personen hebben beide doses van een coronavaccin gehad. In het afgelopen weekend zijn 17.368 mensen geprikt.

Suriname kampt met een grote coronagolf. Het aantal overleden coronapatiënten in het land is zondag opgelopen tot 404. Tussen 3 en 9 juni registreerde Suriname meer coronagerelateerde sterfgevallen dan het 29 keer zoveel inwoners tellende Nederland.
2 uur geleden
War Child helpt recordaantal kinderen ondanks pandemie
War Child heeft ondanks de coronapandemie een recordaantal van 293.000 kinderen, jongeren en hun familieleden kunnen helpen in oorlogsgebieden, meldt de hulporganisatie in het jaarverslag over 2020.

Volgens de organisatie heeft het virus "het hardst toegeslagen in veel gebieden waar War Child werkt". Daardoor zijn de risico's voor de veiligheid en het welzijn van kinderen in oorlog nog groter geworden. Desondanks zag de hulporganisatie kans op nieuwe en innovatieve manieren kinderen te blijven ondersteunen, zelfs meer dan in het jaar 2019.

Via het noodhulpprogramma werden 5,9 miljoen mensen bereikt met tips over coronapreventie. Lokale artiesten werden ingezet om de boodschap via muziek over te brengen aan kinderen en gezinnen. War Child was in 2020 in zestien landen actief.
3 uur geleden
Filipijnse autoriteiten verloten koeien, rijst en huizen onder gevaccineerden
Verschillende lokale bestuurders op de Filipijnen hopen mensen met loterijen te verleiden tot een vaccinatie, meldt Al Jazeera. Onder inwoners die kunnen aantonen dat ze een coronaprik hebben gehad, worden onder meer zakken rijst, koeien en huizen verloot.

Tot begin juni had slechts 4 procent van het 110 miljoen inwoners tellende Aziatische land minimaal één coronaprik ontvangen. Slechts een derde van de Filipijnen zou zich willen laten vaccineren.
3 uur geleden
Paul Blokhuis positief over coronasituatie Curaçao
Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Voksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft zich tijdens een werkbezoek aan Curaçao positief uitgelaten over de coronasituatie op het eiland, meldt Antilliaans Dagblad. De staatssecretaris was vooral onder de indruk van de samenwerking tussen Curaçao en Nederland.

Op Curaçao is een groot aantal inwoners gevaccineerd tegen COVID-19. Het aantal nieuwe besmettingen op het eiland neemt af.
3 uur geleden
Aantal coronagerelateerde sterfgevallen Suriname loopt op tot boven vierhonderd
Suriname had zondag elf coronagerelateerde sterfgevallen te betreuren. Daarmee is het dodental opgelopen tot 404.

Suriname heeft te kampen met een enorme golf aan besmettingen. In de periode van 3 tot en met 9 juni registreerde het land meer coronagerelateerde sterfgevallen dan het 29 keer zoveel inwoners tellende Nederland.

Juni is nu al de dodelijkste maand in Suriname sinds het uitbreken van de coronapandemie. Tot en met 13 juni overleden volgens de autoriteiten 102 personen aan COVID-19. In mei waren dat er 98.
5 uur geleden
Zorgen over tijdsdruk noodprogramma om corona-achterstand weg te werken
Begin dit jaar kondigde het kabinet een noodprogramma aan, zodat scholen de zogenoemde corona-achterstand kunnen inhalen. Voor de komende 2,5 jaar werd 8,5 miljard euro beschikbaar gesteld.

Scholen hebben de optie om het schooljaar te verlengen, lesdagen langer te maken, kinderen uit kansarme gezinnen extra onderwijs aan te bieden of privéleraren in te zetten. Om aanspraak op de regeling te maken, moeten scholen met een plan komen. Maar vanwege tijdsdruk vrezen de onderwijsinstellingen dat er haastige en verkeerde beslissingen worden genomen, schrijft het AD op basis van onderzoek door DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder schoolleiders van basisscholen. 

81 procent van de schoolleiders noemt de planning van het ministerie pittig. Meer dan de helft (54 procent) verwacht goede of redelijk overwogen keuzes te zullen maken voor de leerlingen. Ruim een kwart van de schoolleiders (27 procent) laat echter weten dat de selectie die zij nu onder tijdsdruk maken achteraf wellicht niet de juiste zou zijn. En 10 procent spreekt zelfs van "een onhaalbare planning".
gisteren om 23:25
Met versoepelingen stijgt aantal inbraken
Na maanden van dalingen lijkt het aantal woninginbraken weer fors te stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de politie en verzekeraar Interpolis, schrijft De Telegraaf. De stijgingen vallen samen met de versoepelingen van de coronamaatregelen. Sindsdien is het aantal inbraken in een kleine twee maanden met 36 procent toegenomen. Volgens De Telegraaf blijkt uit berekeningen van de InbraakBarometer dat er in week van 12-18 april nog 258 inbraken waren, en 351 in de week van 31 mei-6 juni.

"Als de trend doorzet, dan wordt het alleen maar erger en gaan we langzaamaan naar het aantal woninginbraken van voor de coronapandemie", voorziet Sybren van der Velden, projectleider woninginbraak van de Nationale Politie. "We zagen de gehele coronaperiode dat de woninginbraken bij de versoepeling van maatregelen weer toenamen. Sinds de avondklok op 28 april is ingetrokken, zien we dat ook weer terug in de cijfers."