Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Coronadashboard meldt 12 miljoenste prik
Het coronadashboard van de Rijksoverheid heeft vanmiddag de 12 miljoenste prik gemeld. Volgens de teller zijn er nu 12.208.790 prikken gezet met een vaccin tegen COVID-19.

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge meldde zaterdag al op Twitter dat er 12 miljoen prikken waren gezet. De officiële teller was pas vandaag zover.

Afgelopen week waren er 1.448.907 prikken gepland. Het gaat dan om eerste of tweede prikken, omdat van sommige vaccins twee doses nodig zijn voor optimale bescherming. Gemiddeld kregen in de afgelopen zeven dagen 319 mensen per minuut een prik.

Volgens de planning moeten alle volwassenen die dat willen half juli ten minste een eerste dosis hebben gekregen.
over 4 dagen
Moskou verloot auto's onder mensen die zich laten vaccineren
Om meer Moskovieten ertoe te bewegen een coronavaccin te nemen, gaat burgemeester Sergej Sobjanin auto's verloten onder de inwoners van zijn stad. Sobjanin zei vandaag dat alle inwoners van Moskou van 18 jaar en ouder, die tussen 14 juni en 11 juli ten minste één keer zijn geprikt, automatisch voor de loterij zijn ingeschreven.

Hij zei dat er in totaal vijf auto's worden verloot. Ze zijn per stuk ongeveer 11.500 euro waard.

Sobjanin deed eerder zijn beklag over de geringe animo onder de inwoners van Moskou om zich te laten vaccineren. Enkele weken geleden zei de burgemeester dat slechts 1,3 miljoen van de ruim 12 miljoen Moskovieten zeker één dosis heeft gehad.
over 3 dagen
Minder positieve tests (1.066) dan gemiddeld (1.426)
Het RIVM meldt 1.066 nieuwe positieve coronatests. Dat is wederom minder dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (1.426). Het is tevens voor de vijfde dag op rij dat dit gemiddelde onder de tweeduizend uitkomt.

Het RIVM ontving in het afgelopen etmaal drie meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.
over 3 dagen
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt licht
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is vandaag licht gestegen in vergelijking met een dag eerder. In de ziekenhuizen liggen nu 676 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er vier meer dan op zaterdag (672) en de eerste stijging van het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen na twaalf achtereenvolgende dagen.

De verpleegafdelingen tellen nu 411 mensen met COVID-19. Dit zijn er acht meer dan op zaterdag (403). Het aantal coronapatiënten op de intensive cares (ic) daalde wel. Intensivisten en verpleegkundigen behandelen daar nog 265 mensen, vier minder dan op zaterdag (269). Het is de 21e achtereenvolgende dag dat het aantal coronapatiënten op de ic daalt.

Het gemiddelde aantal opnames blijft dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 34 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een intensivecare- of verpleegafdeling. De leegloop van de ziekenhuizen is al enkele weken aan de gang. Eind april behandelden de ziekenhuizen nog meer dan 2.700 coronapatiënten.
over 3 dagen
Oranjefans in lange rijen voor coronatest
Supporters van het Nederlands elftal moeten vandaag in Amsterdam soms lang wachten voordat ze een coronatest kunnen doen. Op sommige testlocaties is de doorstroom goed, op andere plekken loopt het flink vast.

Bij de openingswedstrijd van Oranje op het EK tegen Oekraïne zijn zondagavond in de Johan Cruijff ArenA zestienduizend supporters welkom. De fans komen alleen het stadion in als ze een negatieve coronatest kunnen laten zien. De test moet van zaterdag of zondag zijn en kan op een aantal plekken in de stad worden afgenomen. In de RAI zijn meerdere teststraten en loopt het goed door. Veel fans blijken ook een testafspraak te hebben gemaakt op een kleine locatie op de Rozengracht, in het centrum van de stad.

Tegen 13.30 uur stond daar een wachtrij van een paar honderd meter lang. Mensen kwamen pas tussen een uur en anderhalf uur later aan de beurt dan het tijdstip waarop hun afspraak was ingepland.

Sommige supporters besloten hun afspraak te annuleren en een nieuwe afspraak in te plannen op een andere locatie in de stad. "Dit gaat ten koste van onze drinktijd", aldus een van de fans.
over 3 dagen
Politie in Deventer rolt illegaal feest met honderden mensen op
Politie in Deventer rolt illegaal feest met honderden mensen op
over 3 dagen
Politie beëindigt zaterdagnacht diverse illegale feesten
De politie heeft met behulp van de Mobiele Eenheid afgelopen nacht een einde gemaakt aan een illegaal feest in Deventer. Dat feest vond plaats in een leegstaand pand. In Tilburg moest de politie zaterdagavond in actie komen bij een illegaal feest in een park. Ook in Teteringen, vlak bij Breda, greep de politie in bij een illegaal feest in de buitenlucht.

In Deventer was de Mobiele Eenheid van de politie erbij geroepen omdat er volgens een eerste schatting tussen de tweehonderd en driehonderd mensen binnen waren. Alle in- en uitgangen werden geblokkeerd en alle feestgangers kregen een bekeuring. Dat waren er in totaal 261. Verder is professionele muziekapparatuur in beslag genomen, meldt de politie.

In Tilburg hadden zich ongeveer 250 feestvierders met een barbecue en een dj verzameld in het Leijpark. Nadat de politie een eind had gemaakt aan het feest, verplaatste de groep zich naar 't Blauwe Meer bij Loon op Zand. De politie beëindigde ook dat feest, waar inmiddels zo'n vijfhonderd mensen waren samengekomen. Een kleiner deel van de feestgangers dook daarna weer op bij het Wandelbos, het Droogdokkeneiland en de Kalverstraat in Tilburg, bij de Noorderplas.

In Teteringen maakte de politie om 2.00 uur een einde aan een feest in het heide- en stuifzandgebied Cadettenkamp. Een groot deel van de circa vierhonderd bezoekers vluchtte volgens de politie het bos in toen agenten arriveerden. Het vele afval en de spullen die waren achtergelaten, zijn met de achterblijvers opgeruimd.
over 3 dagen
Rusland meldt grootste aantal infecties sinds februari
Rusland heeft vandaag 14.723 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is het grootste dagelijkse aantal sinds 13 februari. Het land heeft onlangs de heropening van speciale COVID-19-ziekenhuizen aangekondigd om de groeiende toestroom van patiënten aan te kunnen.

Van de nieuwe coronagevallen waren er 7.704 in Moskou, aldus de gezondheidsautoriteiten. De laatste keer dat er in de Russische hoofdstad meer besmettingen waren geregistreerd was 24 december.

Burgemeester Sergey Sobyanin van Moskou meldde gisteren dat hij een 'niet-werkweek' invoert om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het werk in de Russische hoofdstad komt tussen 15 en 19 juni goeddeels stil te liggen.

Verder moeten alle horecagelegenheden in Moskou tot 20 juni elke dag om 23.00 uur sluiten. Ook gaan alle speelplaatsen en sportveldjes in de parken voorlopig op slot.
over 3 dagen
Dagelijkse besmettingen België onder de duizend 
Het aantal coronabesmettingen in België is voor het eerst weer onder de duizend per dag gezakt, meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 3 en 9 juni zijn dagelijks 984 nieuwe besmettingen met het coronavirus in het land geregistreerd. Het gaat om een daling van 38 procent ten opzichte van de week daarvoor. In totaal raakten in België sinds het begin van de pandemie ruim een miljoen mensen geïnfecteerd.

Van de 41.800 testen die de afgelopen week werden afgenomen was 2,9 procent positief, een daling van 1,2 procent. Volgens berekeningen van het gezondheidsinstituut is het zogeheten reproductiegetal gedaald tot 0,77. Dat wil zeggen dat honderd mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 77 anderen besmetten. Dat betekent dat de epidemie aan kracht inboet.
over 3 dagen
Braziliaanse president beboet vanwege niet dragen mondkapje
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft opnieuw een boete gekregen omdat hij tijdens een evenement geen mondkapje droeg. Ook zijn zoon en parlementslid Eduardo Bolsonaro en minister Tarcísio Gomes de Freitas van Infrastructuur ontvingen een bon van 555,71 real (ongeveer 90 euro), meldt de Braziliaanse krant Folha de S.Paulo zaterdag. Het drietal had geen masker op tijdens een motorrally in São Paulo waarbij duizenden aanhangers van Bolsonaro aanwezig waren.

De gouverneur van de staat São Paulo, João Doria, is een van de rivalen van de huidige president en een mogelijke tegenstander bij de verkiezingen van 2022. Tijdens een toespraak in het Ibirapuerapark sprak Bolsonaro, die het coronavirus vanaf het begin heeft gebagatelliseerd, zich wederom uit tegen het gebruik van mondkapjes en andere coronamaatregelen.

Bolsonaro werd ruim drie weken eerder ook al beboet vanwege het niet dragen van een mondkapje bij een evenement.