Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Coronadashboard meldt ruim 13 miljoen prikken
De grens van 13 miljoen prikken is officieel gepasseerd, zo blijkt donderdagavond uit cijfers van het coronadashboard. In totaal zijn nu 13.067.373 prikken gezet.

Ten minste 8,2 miljoen Nederlanders hebben één prik gehad. 4,45 miljoen Nederlanders zijn volledig gevaccineerd. Veruit de meeste prikken zijn gezet met het Pfizer-vaccin (8,6 miljoen). 

De versnelling van de vaccinatiecampagne zorgt ervoor dat Nederland in Europa in de subtop staat qua vaccinatiesnelheid. Als het gaat om eerste prikken staat Nederland zevende, terwijl ons land negende staat qua volledig gevaccineerde volwassenen.
een paar seconden geleden
Disneyland Paris opent weer de deuren na coronasluiting
Disneyland Paris, een van de grootste pretparken van Europa, heeft donderdag de deuren weer geopend na een lange coronasluiting. Beide parken op het terrein, het Disneyland Park en het Disney Studios Park, zijn weer toegankelijk voor publiek. Er gelden wel nog steeds strikte veiligheidsmaatregelen.

In principe zijn alle attracties weer geopend, dus ook beroemde achtbanen als Big Thunder Mountain, Space Mountain en Indiana Jones and the Temple of Doom. De grote parades die normaal 's middags en 's avonds plaatsvinden, zijn op dit moment nog niet mogelijk.

Wel gelden op het hele terrein nog steeds strikte coronamaatregels. In de rijen moeten bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar houden en mondkapjes zijn in het hele park verplicht voor iedereen boven de zes jaar. Op het hele terrein staan 2000 dispensers waar bezoekers doorlopend hun handen kunnen desinfecteren.
een paar seconden geleden
EMA: beschikbare vaccins werken goed tegen coronavirusvarianten
Alle vier de coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd, lijken goed te beschermen tegen de virusvarianten die het meest voorkomen in Europa. "Wel is het belangrijk om waakzaam te blijven", zei bestuurder Noël Wathion van de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europese geneesmiddelenbureau (EMA), donderdag.

De belangrijkste variant die nu in Europa rondgaat, is de deltavariant. Die werd eerder de Indiase variant genoemd, omdat hij in India is ontdekt. In Groot-Brittannië is de mutatie bij tienduizenden mensen vastgesteld. Ook in landen als Duitsland, België, Spanje, Italië en Frankrijk is de variant opgedoken. In Nederland zijn 27 gevallen bekend, maar omdat dit met steekproeven wordt onderzocht, kan het werkelijke aantal hoger liggen. 

Andere veelvoorkomende mutaties zijn de alphavariant (voorheen de Britse variant), de betavariant (voorheen de Zuid-Afrikaanse variant) en de gammavariant (voorheen de Braziliaanse variant).
een paar seconden geleden
RIVM meldt 1.086 positieve tests, minder dan gemiddelde (1.108)
Het RIVM meldt donderdag 1.086 nieuwe positieve tests. Dat zijn er vrijwel evenveel als op woensdag en opnieuw minder dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (1.108).

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM 3 meldingen van coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan 17.000 inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.
een paar seconden geleden
Testlocaties in Utrecht eerder dicht vanwege de hitte
Meerdere coronatestlocaties in de provincie Utrecht zijn donderdagmiddag en vrijdagmiddag dicht. De teststraten in Amersfoort, Woerden, Veenendaal en Vianen sluiten om 13.00 uur. De andere twee locaties, beide in de stad Utrecht, zijn wel open. De GGD regio Utrecht heeft contact opgenomen met iedereen die een afspraak had om getest te worden, om de afspraak te verplaatsen naar een andere dag of een andere locatie.

Het vaccineren gaat door. In Veenendaal heeft de brandweer de daken gekoeld om de temperatuur te laten dalen. Ook in Amersfoort hebben medewerkers en gevaccineerden veel last van de hitte.
een paar seconden geleden
Minder dan zeshonderd patiënten in ziekenhuizen
Er liggen nog 573 coronapatiënten in ziekenhuizen. Dat zijn er 32 minder dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een week geleden lagen nog bijna 800 patiënten met COVID-19 in ziekenhuizen.

Op de intensivecareafdelingen liggen nog 226 coronapatiënten, 13 minder dan een etmaal eerder. Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten blijft klein. Op de ic's waren het er in het afgelopen etmaal 5. Op verpleegafdelingen kwamen 32 covidpatiënten binnen, net zoveel als de dag ervoor.
een paar seconden geleden
Reguliere zorg in ziekenhuizen wordt deze week verder opgeschaald
Het aantal operatiekamers in Nederlandse ziekenhuizen dat voor niet-coronazorg beschikbaar is, is opnieuw gestegen. Vanwege de aanhoudende daling in het aantal COVID-19-patiënten kan de reguliere zorg in de ziekenhuizen weer worden opgeschaald.

Afgelopen maandag was 83 procent van de normaal beschikbare operatiekamers in gebruik. Een week eerder was dat aandeel nog 79 procent, blijkt uit gegevens van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
een paar seconden geleden
Tientallen reizigers uit Verenigd Koninkrijk geweigerd bij de Nederlandse grens
De Koninklijke Marechaussee heeft recent tientallen reizigers uit het Verenigd Koninkrijk geweigerd bij de Nederlandse grens. Dat laat de Nederlandse krijgsmacht weten via Twitter.

Het Verenigd Koninkrijk is vanwege een zorgwekkende coronavirusvariant sinds 15 juni een hoogrisicogebied. Bovendien geldt er nog altijd een Europees inreisverbod, waardoor reizigers van buiten de EU Nederland niet in mogen reizen. Er gelden wel uitzonderingen voor onder anderen studenten, zakenreizigers en mensen met een langeafstandsrelatie.
6 minuten geleden
Mondkapjesplicht in buitenlucht vervalt in Noordrijn-Westfalen
Mondkapjes zijn vanaf maandag in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen niet meer verplicht in de buitenlucht. Net als in Nederland wordt een deel van de coronamaatregelen versoepeld vanwege het dalende aantal nieuwe besmettingen. 

De versoepeling geldt niet voor wachtrijen, omdat mensen in de rij geen 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook in openbare ruimtes in gebouwen moeten mensen de mondmaskers blijven dragen. In de rest van Duitsland worden de maatregelen ook versoepeld. De noodwet voor extra maatregelen vervalt op 30 juni, waardoor veel restricties wegvallen.
één uur geleden
Noodtoestand in Tokio wordt opgeheven 
De noodtoestand die in Tokio en een aantal andere regio's van Japan van kracht is, wordt op zondag 20 juni opgeheven. Dat heeft premier Yoshihide Suga donderdag bekendgemaakt. 

De Japanse regering riep in april vanwege de vierde golf en de hoge druk op ziekenhuizen voor de derde keer de noodtoestand in Tokio uit. De maatregel werd eind mei met nog eens drie weken verlengd. 

Op 23 juli beginnen in de Japanse hoofdstad de Olympische Spelen, die als gevolg van de coronapandemie met een jaar zijn uitgesteld. Gedurende de noodtoestand zijn beperkende maatregelen van kracht. Van een volledige lockdown is echter geen sprake.
6 uur geleden
Bijna 1,8 miljoen vaccinaties ontbreken in RIVM-database
Door ICT-problemen ontbreken nog zeker een miljoen prikken die door de GGD's zijn gezet in de centrale database van het RIVM, meldt het AD donderdag.

Het is op dit moment zo druk bij het vaccineren, dat er "een file van gegevens" is ontstaan, aldus de GGD's. Hierdoor kunnen de vaccinatiegegevens van mensen die toestemming voor registratie hebben gegeven niet worden geregistreerd. De GGD's werken aan een oplossing.

Het RIVM schat dat 77 procent van de bijna dertien miljoen prikken in het centrale registratiesysteem CIMS van het RIVM staat. Het RIVM gebruikt die gegevens om de effectiviteit van de vaccins te onderzoeken. Omdat ongeveer 9 procent van de gevaccineerden geen gegevens met het RIVM wil delen, ontbreken zo'n 1,8 miljoen vaccinaties in de database.

De GGD-woordvoerder benadrukt dat de vertraging geen gevolgen heeft voor het coronapaspoort, omdat de CoronaCheck-app niet alleen in de database van het RIVM zal zoeken, maar ook in die van de GGD's. Hierin staat ook het bewijs van vaccinatie van mensen die geen toestemming hebben gegeven om hun gegevens door te geven aan het RIVM.
gisteren om 22:58
Duits coronavaccin CureVac slechts voor 47 procent effectief
Het coronavaccin van de Duitse farmaceut CureVac is in de laatste proef slechts 47 procent effectief gebleken, heeft het bedrijf woensdagavond laten weten. Daarmee voldoet het vaccin nog niet aan de gestelde criteria en komt de levering van miljoenen coronavaccins aan Europese lidstaten mogelijk in gevaar. Het bedrijf verwachtte in het vierde kwartaal vaccins te gaan leveren.

Gezondheidsorganisatie WHO ziet graag een effectiviteit van 70 procent voor een coronavaccin. De Europese Unie heeft een bestelling van 450 miljoen doses van het CureVac-vaccin uitstaan, mits dat wordt goedgekeurd. Daarvan zouden er zo'n 8,7 miljoen naar Nederland gaan.

Het vaccin met de naam CVnCoV is getest op ongeveer 40.000 proefpersonen in Europa en Latijns-Amerika. "In de ongekende context van ten minste dertien virusvarianten die binnen de onderzoekspopulatie circuleren, had CVnCoV een tussentijdse vaccineffectiviteit van 47 procent tegen de ziekte van COVID-19 voor alle varianten. Daarmee voldeed het vaccin niet aan de vooraf gespecificeerde succescriteria", aldus CureVac in een verklaring.
gisteren om 21:10
Nog 605 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen
Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel nog 605 coronapatiënten, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een daling van 40 patiënten ten opzichte van dinsdag. Maandag lagen er nog 681 patiënten met COVID-19 in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen op dit moment 239 coronapatiënten, een daling van 11 patiënten ten opzichte van een etmaal eerder. Op de verpleegafdelingen worden 366 patiënten met COVID-19 behandeld. Dat zijn er 29 minder dan een dag eerder.
gisteren om 21:10
Bellen voor vrijwillige Janssen-prik vanaf 23 juni, eerste prikken op 25 juni
Mensen die ervoor kiezen om met het Janssen-vaccin ingeënt te worden, kunnen vanaf woensdag 23 juni via een speciaal telefoonnummer een afspraak maken of hun huidige afspraak omboeken, zegt een woordvoerder van GGD GHOR woensdag tegen NU.nl na berichtgeving door NOS. De eerste prikken worden dan vanaf 25 juni gezet.