Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Chef Britse vaccinoperatie: VK in augustus coronavrij
Het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, circuleert in augustus niet meer in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de vertrekkend baas van de Britse vaccinoperatie, Clive Dix, vrijdag gezegd in de Daily Telegraph.

De Brit is ervan overtuigd dat zogenoemde 'vaccinboosters' pas nodig zullen zijn in het begin van 2022. Londen onderzoekt momenteel nog wel COVID-19-vaccin daarvoor het meest geschikt is.

Dix verwacht dat iedereen in het Verenigd Koninkrijk ten minste één prik heeft gekregen voor eind juli. "Tegen die tijd hebben we waarschijnlijk iedereen beschermd tegen de bekende coronavirusvarianten."

In het Verenigd Koninkrijk zijn al meer dan 51 miljoen prikken gezet. Op de ranglijst van snelst vaccinerende landen staan de Britten op de tweede plaats. De helft van de bevolking heeft inmiddels een eerste dosis ontvangen.
over één dag
Landen moeten volgens Von der Leyen vaccins delen
Het met elkaar delen van de beschikbare COVID-19-vaccins, het exporteren van geproduceerde vaccins en grondstoffen en investeren in productiecapaciteit zijn volgens Europees Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen de belangrijkste elementen om zo snel mogelijk de wereldbevolking in te kunnen enten en te beschermen tegen het coronavirus. 

Dat zei Von der Leyen in het Portugese Porto kort voor aanvang van een top van de Europese Unie. Ze roept de Verenigde Staten en andere landen waar vaccins worden geproduceerd, op voorraden te exporteren naar landen waar een tekort is en de oplossing niet alleen in het vrijgeven van patenten te zoeken. 

De EU-leiders bespreken de kwestie van de patenten tijdens een werkdiner, omdat de Verenigde Staten eerder deze week onverwacht hun steun uitspraken voor een voorstel van India en Zuid-Afrika om de coronapatenten vrij te geven.

Volgens Von der Leyen heeft de EU al meer dan 200 miljoen doses naar negentig landen geëxporteerd.
over één dag
Opnieuw veel coronagerelateerde sterfgevallen in India
De coronacrisis in India lijkt voorlopig nog niet te gaan liggen. Vrijdag zijn 401.229 nieuwe besmettingen geregistreerd, zo hebben de autoriteiten laten weten. Daarnaast zijn 4.191 sterfgevallen genoteerd, 276 meer dan op donderdag.
over één dag
De Jonge wil advies van RIVM over eerder inenten zwangere vrouwen
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wil weten of het verstandig is om zwangere vrouwen voorrang te geven bij het vaccineren tegen COVID-19. Hij heeft aan het RIVM gevraagd om uit te zoeken of zwangere vrouwen meer risico lopen op een ernstig verloop van een corona-infectie. 

Als dat het geval is, wil De Jonge weten of dat aanleiding is om zwangeren voorrang te geven bij het vaccineren. Het departement wacht het advies van het RIVM af, meldt een woordvoerder van het ministerie vrijdag. Wanneer dat komt, is niet duidelijk.

In Nederland wordt sinds kort geadviseerd om alle zwangere vrouwen met Moderna en Pfizer te vaccineren. Eerst kregen alleen vrouwen met een kwetsbare gezondheid dit advies.