Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Britten krijgen vanaf september derde prik
Zo'n 32 miljoen inwoners van Groot-Brittannië komen vanaf volgende maand in aanmerking voor een derde vaccinatie tegen COVID-19, meldt de Britse krant The Telegraph. De uitnodiging geldt voor mensen van vijftig jaar en ouder en andere kwetsbare groepen.

Tot nu toe kregen Britten maximaal twee prikken met het coronavaccin, maar vanwege de snelle verspreiding van de deltavariant van COVID-19 en de vermoedelijke daling van de effectiviteit van het vaccin na verloop van tijd, is er in veel landen steeds meer animo voor een extra prik.

Sinds zondag kunnen ouderen in Israël al kiezen voor een derde inenting. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land waar dit kan.

Britten kunnen naar verwachting op zijn vroegst vanaf 6 september een derde inenting krijgen. Volgens The Telegraph worden er vanaf dan wekelijks 2,5 miljoen extra prikken gezet. De campagne zou in dat geval in december afgerond moeten zijn.
over 3 dagen
Vanaf maandag kunnen zeelieden in haven Rotterdam gevaccineerd worden 
Alle zeevarenden in de haven van Rotterdam kunnen vanaf maandag worden gevaccineerd tegen corona. Het Havenbedrijf Rotterdam werkt voor deze proef samen met onder meer de Arbo Unie en de KNVR, de branchevereniging voor de zeescheepvaart.

Eerder konden alleen zeelieden worden gevaccineerd die varen onder Nederlandse vlag of voor een Nederlandse rederij, of ze nu Nederlander zijn of niet. De uitbreiding naar alle zeevarenden is een proef die twee maanden duurt. Er zijn 10.000 Janssen-vaccins beschikbaar voor alle zeeschepen. Van dat vaccin is maar één dosis nodig.
over 3 dagen
Lockdown in Australische Brisbane tot zeker zondag verlengd
De lockdown in de Australische stad Brisbane en enkele omliggende regio's in de deelstaat Queensland wordt tot zeker zondag verlengd. De lokale autoriteiten zeggen meer tijd nodig te hebben om een uitbraak van de deltavariant van het coronavirus onder controle te krijgen. Maandag werden in Queensland dertien lokaal opgelopen besmettingen geregistreerd.

Oorspronkelijk zou de lockdown in de derde stad van Australië maar drie dagen duren, tot dinsdagavond. Door de verlenging blijven de maatregelen nu tot in ieder geval zondag van kracht.

Ook in veel andere Australische regio's geldt momenteel een strenge lockdown. De miljoenenstad Sydney zit inmiddels al bijna zes weken op slot. Vorige week werd de lockdown er nog uitgebreid met extra maatregelen. Mensen hadden al een geldige reden nodig om hun huis te verlaten en moeten nu ook altijd een mondkapje dragen als ze de deur uitgaan. Ook moeten ze in principe binnen 5 kilometer van hun woning blijven. De regering heeft militairen ingezet om te controleren of inwoners van Sydney die positief zijn getest op COVID-19 zich aan de verplichte thuisisolatie houden.

Het 25 miljoen inwoners tellende Australië wist het coronavirus vorig jaar nog grotendeels buiten de deur te houden, onder meer door de grens bijna volledig te sluiten. De bestrijding van de delta-uitbraak wordt nu echter gehinderd doordat het vaccineren er traag op gang komt.