Blijf hier op de hoogte van het laatste coronagerelateerde nieuws in binnen- en buitenland.
Brazilië passeert grens van half miljoen sterfgevallen door COVID-19
Brazilië is zaterdag de grens van 500.000 coronagerelateerde sterfgevallen gepasseerd, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het afgelopen etmaal zijn nog eens 2.301 Brazilianen overleden als gevolg van het longvirus en daarmee komt het totale aantal geregistreerde overlijdens door COVID-19 uit op 500.800. Na de Verenigde Staten telt geen enkel ander land zo veel coronagerelateerde sterfgevallen.

"500.000 levens verloren als gevolg van de pandemie die ons Brazilië en de wereld treft", tweette minister van Volksgezondheid Marcelo Queiroga. Experts zeggen dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers waarschijnlijk een stuk hoger ligt. In het Zuid-Amerikaanse land zijn sinds het begin van de coronapandemie meer dan 17,8 miljoen mensen besmet geraakt met het longvirus. Het aantal nieuwe gevallen groeit op dit moment met ongeveer 80.000 per dag.

Duizenden Brazilianen gingen zaterdag de straat op om te protesteren tegen het lakse coronabeleid van president Jair Bolsonaro. Ze vervloekten de rechts-populistische machthebber volgens nieuwszender Globo in zeker 44 steden, omdat hij onder meer heeft nagelaten snel de nodige doses vaccin in te slaan en nog altijd de noodzaak van het dragen van een mondkapje ter discussie stelt.
over 2 dagen
Israël vraagt volledig gevaccineerde concertbezoekers om in quarantaine te gaan
De Israëlische autoriteiten hebben ook volledig gevaccineerde bezoekers van een concert in Beit She'an waar iemand met COVID-19 aanwezig was gevraagd om in quarantaine te gaan, meldt The Jeruzalem Post. De regering wil ondanks de hoogste vaccinatiegraad ter wereld geen risico lopen nu het aantal besmettingen oploopt en het hoogste niveau heeft bereikt in een maand tijd.

Het beleid in Israël is dat volledig gevaccineerde mensen of mensen die hersteld zijn van een coronabesmetting niet in isolatie hoeven na contact met een positief getest persoon. Het land kampt echter met meerdere uitbraken op onder meer scholen, waar tien gevaccineerde leraren toch het virus opliepen.
over 2 dagen
India verdeelt gratis vaccins
India draait vanaf maandag de liberalisering van de coronavaccinatie terug, meldt The Hindustan Times. Tot maandag moeten de staten van het Aziatische land coronavaccins inkopen bij commerciële aanbieders. Vanaf maandag draagt het land zelf zorg voor 75 procent van de benodigde coronavaccins.

Alle inwoners ouder dan achttien jaar komen in aanmerking voor een coronaprik.
over 2 dagen
Suriname zet lockdownovertreders vast in voetbalstadion
De Surinaamse autoriteiten gebruiken sinds zaterdagavond het André Kamperveenstadion in de hoofdstad Paramaribo om lockdownovertreders vast te zetten, meldt Waterkant. Zaterdag hadden 33 overtreders de primeur.

Het Korps Politie Suriname heeft overtreders opgepakt. Het Nationaal Leger heeft de wetshandhavers geassisteerd bij het overbrengen van de overtreders naar het voetbalstadion.

In Suriname is een lockdown van kracht vanwege de slechte coronasituatie in het land. Het land met 600.000 inwoners had zaterdag elf coronagerelateerde sterfgevallen, tegen drie in dezelfde periode in het 29 keer zoveel inwoners tellende Nederland.