Blijf hier op de hoogte van het laatste coronagerelateerde nieuws in binnen- en buitenland.
Janssen-bellijn wederom erg druk
De telefoonlijn waarnaar mensen kunnen bellen om een afspraak te maken voor het coronavaccin van Janssen, is donderdag wederom erg druk. Bellers krijgen een melding dat er vanwege het grote aantal belangstellenden geen telefoonlijnen meer beschikbaar zijn. Een woordvoerder van GGD GHOR roept bellers op om te blijven proberen. "We zijn wel gewoon bereikbaar."

De bellijn ging woensdag om 10.00 uur open. Er waren zo veel mensen die belden voor een Janssen-prik, dat niet alleen de bellijn zelf, maar ook het telefoonnummer voor het maken van een afspraak voor een coronatest of vaccinatie onbereikbaar was. Ruim 222.000 mensen belden 5.3 miljoen keer naar het telefoonnummer. In totaal werden die dag 78.000 afspraken gemaakt.
over 21 uur
Britse regering maakt zich zorgen om lage vaccinatiegraad Londen
De Britse regering maakt zich zorgen over de vaccinatiebereidheid in hoofdstad Londen en belegt daarom vrijdag een speciale vaccinatietop. Zo'n 60 procent van de Londenaren heeft volgens de laatste regionale statistieken minstens één dosis gehad van een coronavaccin. Dat percentage ligt in zeven andere Engelse regio's op 73 tot 79.

Het Verenigd Koninkrijk ziet het aantal coronabesmettingen de laatste weken weer fors stijgen. Het dodental schiet echter niet omhoog en dat komt volgens gezondheidsfunctionarissen door de grootschalige vaccinatiecampagne. Minister Nadhim Zahawi, die verantwoordelijk is voor het verdelen van coronavaccins, zei dat de vaccins alleen in Engeland al veertienduizend levens hebben gered en ruim 44.000 ziekenhuisopnames hebben voorkomen.
over 21 uur
Woensdag nul positieve tests op Bonaire geregistreerd
21 personen op Bonaire zijn woensdag getest op het coronavirus. Niemand kreeg een positieve testuitslag.

Het eiland meldt geen mensen die met coronagerelateerde klachten in het ziekenhuis liggen. Er staan op dit moment nog acht actieve besmettingen geregistreerd op Bonaire.
over 20 uur
Aantal patiënten in Surinaamse ziekenhuizen iets gedaald
Het aantal patiënten in Surinaamse ziekenhuizen is gedaald van 252 naar 236, blijkt uit cijfers van de officiële COVID-19-website van het land. Het aantal patiënten op de intensive care nam met 2 toe tot 37.

Suriname kampt met een nieuwe golf aan besmettingen. Na een strenge lockdown van ruim twee maanden versoepelde het land op 17 juni enkele coronamaatregelen.
over 15 uur
Recordaantal van 115.000 coronabesmettingen in 24 uur in Brazilië
In Brazilië is een recordaantal van 115.228 coronabesmettingen in één etmaal geregistreerd. In de afgelopen 24 uur zijn daarnaast 2.392 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd, meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.

Het Zuid-Amerikaanse land met 212 miljoen inwoners heeft na de Verenigde Staten het grootste aantal coronagerelateerde sterfgevallen ter wereld; ongeveer 507.000. Qua aantal besmettingen staat Brazilië op de derde plek na de VS en India. In totaal is het coronavirus in Brazilië al bij ruim achttien miljoen personen vastgesteld.
een paar seconden geleden
Amsterdam staat grote schermen voor EK toe op terrassen
De gemeente Amsterdam staat het horecazaken toe om op terrassen grote schermen te zetten waar voetbalwedstrijden van het EK voetbal te zien zijn. Dat heeft burgemeester Femke Halsema woensdag besloten. Vanaf zaterdag mogen de schermen geïnstalleerd worden, zodat de eerstvolgende wedstrijd van Oranje zondag op het terras bekeken kan worden.

Er worden geen schermen geplaatst in parken of op pleinen, om drukte te voorkomen. De gemeente adviseert mensen daarom op tijd een plekje te reserveren voor het terras.

Er zijn wel strenge regels aan verbonden voor horecazaken. Zo moeten bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar houden en de schermen mogen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Zo moet worden voorkomen dat mensen naast de terrassen gaan staan kijken. Een kwartier voor de wedstrijd mogen de schermen worden aangezet en een half uur na de wedstrijd moeten ze weer uit. Dat geldt voor zowel binnen als buiten.