Blijf hier op de hoogte van het laatste coronagerelateerde nieuws in binnen- en buitenland.
Afspraak maken voor Janssen-vaccin vanaf vandaag mogelijk
Voor het eerst kunnen mensen in heel Nederland zelf kiezen welk coronavaccin ze krijgen. Vanaf vandaag kunnen mensen een afspraak maken voor een prik met het vaccin van Janssen. Daarvoor nemen de GGD's een speciaal telefoonnummer in gebruik. De afgelopen maanden had Nederland de regel 'prikken wat de pot schaft'. Het telefoonnummer wordt later vandaag bekendgemaakt.

Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. In elke regio is minimaal één locatie beschikbaar waar dat kan gebeuren. De voorraad is nog beperkt, in de eerste twee weken kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren.

Mensen die het Janssen-vaccin krijgen, hebben maar één prik nodig. Bij de andere beschikbare vaccins moeten mensen twee inentingen krijgen. Mensen die al een afspraak voor een prik met een ander vaccin hebben staan, kunnen bellen met het nieuwe telefoonnummer van de GGD om de afspraak om te zetten. Ook mensen die nog geen afspraak hebben en Janssen willen, kunnen dat nummer bellen.
over 5 dagen
Nieuw-Zeeland extra alert na positieve test Australische toerist
In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is woensdag het dreigingsniveau voor corona een level opgeschroefd, nadat een Australische die afgelopen weekend in de stad verbleef positief is getest voor COVID-19. Vanaf woensdag 18.00 uur worden inwoners in de stad daarom gevraagd afstand van elkaar te houden, zeker tot en met zondag. Kantoren, scholen en andere bedrijven kunnen wel gewoon openblijven.

De toeriste testte positief bij haar terugkomst in Sydney. Uit voorzorg zijn passagiers van twee vluchten tussen Australië en Nieuw-Zeeland gevraagd om in isolatie te gaan en zich te laten testen op corona. Ook heeft Nieuw-Zeeland het quarantainevrije vliegverkeer vanuit de Australische staat New South Wales voor drie dagen opgeschort. In de staat zijn de afgelopen week 21 nieuwe coronagevallen gemeld.
over 5 dagen
Nieuwsgebruik en vertrouwen in nieuws tijdens coronacrisis toegenomen
Het nieuwsgebruik en het vertrouwen in nieuws in Nederland is in het afgelopen coronajaar toegenomen. Nederlanders gebruiken dagelijks vaker nieuws en gebruiken vooral meer nieuws online en op televisie, meldt het Commissariaat voor de Media (CvdM) woensdag.
over 5 dagen
Wenen organiseert vaccinatiefeestjes voor jongeren
De Oostenrijkse hoofdstad Wenen wil jongeren die zich laten vaccineren belonen met zogenoemde 'vaccinatiefeestjes'. De feestjes staan begin juli gepland en gevaccineerden tussen de 18 en 30 jaar kunnen zich er vanaf woensdag voor aanmelden, zegt een woordvoerder van de stad dinsdag. Muziek en een feeststemming worden beloofd, meer details over de feestjes zijn niet bekend.

In Wenen is tot nu toe 27 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Sinds dinsdag komen ook kinderen tussen de 12 en 17 jaar oud in aanmerking voor een vaccin. Daarvoor was veel animo: binnen twee uur werden er voor tienduizend kinderen een vaccinatieafspraak ingepland. Zij kunnen samen met hun ouders een speciale gezinsvaccinatie inplannen, waarbij het gezin gezamenlijk geprikt wordt.
over 4 dagen
1,2 miljoen vaccins moeten nog in CoronaCheck verwerkt worden
De gegevens van zo'n 1,2 miljoen vaccinaties zijn nog niet goed verwerkt in de systemen achter de app CoronaCheck. De komende dagen wordt volgens ambtenaren van het minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geprobeerd om de gegevens van zoveel mogelijk mensen alsnog beschikbaar te maken. De gegevens van mensen die zijn geprikt bij de GGD zouden wel goed verwerkt moeten zijn.

Vanaf donderdag kan de app gebruikt worden binnen Nederland en vanaf 1 juli kunnen mensen de app ook gebruiken om te reizen binnen de Europese Unie. Wie aan de eisen voldoet, krijgt een groen vinkje. Daarvoor is het wel nodig dat alle relevante gegevens van de gebruikers beschikbaar zijn. Daar schort het nu nog wel eens aan.

Gebruikers kunnen op drie manieren een groen vinkje krijgen. Het kan met een negatieve coronatest en vanaf 1 juli met een bewijs dat je een besmetting hebt doorgemaakt. De app kan ook gebruikt worden als vaccinatiebewijs. Daarvoor moet de registratie van een prik (bijvoorbeeld in de systemen van een dokter) verwerkt worden in het systeem achter de app. Dat is bij zo'n 1,2 miljoen prikken nog niet gebeurd, schat het ministerie.

Ongeveer 290.000 mensen hebben zelf aangegeven dat ze niet willen dat hun vaccinatie wordt doorgegeven aan het RIVM. De rest van de gevaccineerden is op een manier geregistreerd die niet verwerkt kan worden in de app. Het gaat om mensen die gevaccineerd zijn door hun huisarts of een arts in een instelling of ziekenhuis. Een rechtstreekse koppeling tussen de systemen van die artsen en de app bleek niet goed mogelijk.
over 4 dagen
VK meldt grootste aantal besmettingen sinds februari
Het Verenigd Koninkrijk heeft vandaag 11.625 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is het grootste aantal sinds 19 februari.

Ook worden in het land langzamerhand steeds meer overlijdens gemeld. In het afgelopen etmaal stierven 27 mensen aan de gevolgen van het coronavirus, een toename van 44 procent ten opzichte van vorige week. 

De deltavariant - voorheen de Indiase variant - wint terrein in het Verenigd Koninkrijk. Daardoor neemt het aantal besmettingen er al weken toe.

In de ziekenhuizen is het nog relatief rustig, maar ook daar is een langzame toename van het aantal opgenomen patiënten te zien.
over 4 dagen
Geen grote daling internetverkeer KPN: 'Meeste mensen werken nog thuis'
Het is nog altijd druk op het netwerk van KPN. De internetprovider zag in mei en juni ongeveer een kwart meer thuiswerkverkeer dan in dezelfde periode vorig jaar, laat het bedrijf desgevraagd weten aan NU.nl.
 
KPN heeft wel vastgesteld dat een klein deel van het thuiswerkverkeer niet meer is teruggekeerd na de meivakantie. "Daaruit kun je de conclusie trekken dat er weer wat meer mensen naar kantoor gaan", zegt een woordvoerder.

Tegelijkertijd is het gedurende kantoortijden nog altijd druk op het netwerk van KPN. "Het grootste gedeelte van Nederland werk dus nog altijd vanuit huis", concludeert de provider.