Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Coronacijfers bijna met een derde gedaald ten opzichte van piek derde golf
De coronacijfers liggen momenteel zo'n 30 procent lager dan tijdens de piek van de huidige coronagolf, vertelde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag bij de aankondiging van nieuwe versoepelingen. Het kabinet vond versoepelingen alleen verantwoord bij een daling van 20 procent of meer.

Vanwege de scherpe daling zal het kabinet de derde stap van het heropeningsplan misschien eerder doorvoeren gepland. "Nu kunnen we daar nog niet over oordelen, maar het is zeker denkbaar", aldus De Jonge. Nieuwe versoepelingen staan nu gepland voor 9 juni. Volgens de planning hakt het kabinet op 1 juni de knoop door.
over 3 dagen
Alle volwassen Duitsers zouden na 7 juni vaccinatie kunnen inplannen
Duitsland stelt de coronavaccins vanaf 7 juni beschikbaar voor alle volwassen Duitsers, zeggen bronnen rond de regering. Gezondheidsminister Jens Spahn zou hebben gezegd dat er geen voorrang meer nodig is voor kwetsbare mensen, zo melden Duitse media.

"Met dit besluit kunnen alle Duitsers vanaf zestien jaar zich laten inenten", staat in documenten die zijn ingezien door persbureau DPA. Dit betekent niet dat alle Duitsers die een prik willen in juni al ingeënt kunnen worden. "De vaccinatiecampagne duurt nog zeker tot het einde van de zomer", staat in de documenten van Spahn.

In de komende drie weken tot aan 7 juni moeten nog 15 miljoen prikken gezet worden. Die prikken gaan naar mensen van wie Spahn eerder zei dat ze voorrang zouden krijgen. Het gaat onder meer om docenten, politieagenten, supermarktmedewerkers en medewerkers van het openbaar vervoer.

In Duitsland zijn tot nu toe ongeveer 40 miljoen vaccinaties toegediend.
over 3 dagen
Europees geneesmiddelenbureau (EMA) akkoord met langer bewaren Pfizer-vaccin in koelkast
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech mag langer in een koelkast worden bewaard. Tot nu toe was de richtlijn dat een ontdooid flesje hooguit vijf dagen in de koeling kon blijven, bij temperaturen van 2 tot 8 graden boven nul. Na die vijf dagen zou het flesje weggegooid moeten worden. De termijn wordt nu verruimd naar 31 dagen.

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees geneesmiddelenbureau (EMA), is maandag akkoord gegaan met een aanpassing van de regels. De verlenging geeft vaccineerders meer flexibiliteit, verwacht het EMA.

In Nederland wordt het vaccin van Pfizer en BioNTech toegediend door de GGD's op centrale locaties verspreid over het land.
over 3 dagen
Zo'n 90.000 artsen wachten op werkvergunning voor India
Ongeveer 90.000 Indiase artsen met een buitenlands diploma willen in India helpen in de strijd tegen COVID-19, maar kunnen nog niet aan de slag omdat ze een werkvergunning nodig hebben. Ze willen door de regering aan het werk worden gezet, meldt een Indiase organisatie die hun belangen behartigt.

De artsen willen in India helpen omdat hun thuisland worstelt met vele coronabesmettingen die hebben geleid tot een overbelasting van de zorg. Experts waarschuwen dat het land binnenkort te maken krijgt met een tekort aan medisch personeel op de intensivecare-afdelingen omdat de zware tweede golf zijn tol gaat eisen.

Indiërs die onder meer in Bangladesh, de Filipijnen, Nepal en Kirgizië een opleiding tot arts hebben afgerond, moeten in India examens afleggen voordat ze er hun beroep mogen uitoefenen. Hun diploma's zijn erkend door de gezondheidsorganisatie WHO, maar de artsen moeten van de Indiase autoriteiten getoetst worden, omdat ze niet gewend zijn aan gezondheidsproblemen in India.

Volgens de belangenorganisatie zijn veel artsen al geslaagd voor de toetsen, maar wachten ze nog op hun werkvergunning, terwijl anderen in juni pas de toetsen kunnen maken. "We eisen niet dat buitenlandse afgestudeerden operaties mogen uitvoeren, maar ze moeten wel als eerstelijnswerkers kunnen werken op zo'n kritiek moment", aldus Najeerul Ameen, voorzitter van de All India Foreign Medical Graduates Association.
over 3 dagen
RIVM meldt 'slechts' 2.904 nieuwe positieve tests door storing
Het RIVM meldt vandaag 2.904 nieuwe positieve coronatests. Dat aantal is een stuk kleiner dan het aantal positieve tests van gisteren (4.494). Dat is volgens het RIVM toe te schrijven aan een storing.

Daarnaast hebben ziekenhuizen in de afgelopen 24 uur 138 nieuwe patiënten opgenomen vanwege COVID-19. Dat is het kleinste aantal sinds 29 november. Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen steeg wel iets.

In totaal behandelen ziekenhuizen nu 2.183 coronapatiënten, 31 meer dan gisteren en precies evenveel als op zaterdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares (ic's) daalde voor de twaalfde achtereenvolgende dag. De ic's behandelen nu 681 coronapatiënten, het kleinste aantal sinds 31 maart.
over 3 dagen
Musea heropenen hun beeldentuinen
Nu de versoepelingen van de coronamaatregelen woensdag doorgaan, openen musea hun beeldentuinen in de openlucht, die als doorstroomlocaties worden gezien.

Zo gaat de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum bij Otterlo woensdag open. "We zijn erg blij dat we onze bezoekers weer kunnen ontvangen in de beeldentuin. We willen hen graag een veilig, maar ook plezierig en ontspannen bezoek bieden. De rust en de ruimte van de beeldentuin en de prachtige natuur om ons heen gaan daar zeker bij helpen", zegt directeur Lisette Pelsers van het Kröller-Müller.

Ook de aan Museum de Fundatie in Zwolle gelinkte beeldentuin bij Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe gaat vanaf 19 mei open.

De musea zelf blijven nog gesloten. Op petities.nl is een petitie gestart om daar verandering in te brengen. "Door tijdsloten, reguleren van bezoekersstromen en het ventileren van zalen kunnen musea volgens de regels van het RIVM veilig open", zeggen de initiatiefnemers. Ze willen dat de "schatkamers" geen "grafkamers" worden. Maandagmiddag hadden bijna 33.000 mensen getekend.
over 3 dagen
Openbaar vervoer vanaf woensdag ook voor niet-noodzakelijke reizen
Nu de coronamaatregelen verder worden versoepeld, kan het openbaar vervoer vanaf woensdag weer voor elk reisdoel gebruikt worden. Het ov is niet langer alleen bedoeld voor noodzakelijk reizen.

De NS kijkt ernaar uit om meer reizigers in de trein te verwelkomen. "Met twintigduizend collega's doen we er alles aan die reis zo prettig mogelijk te maken. Tegen onze reizigers zeg ik: mijd drukte, maar voel je welkom in de trein", aldus Marjan Rintel, president-directeur van de NS.
over 3 dagen
Efteling gaat woensdag na een sluiting van 22 weken weer open
De Efteling verwelkomt vanaf woensdag, na een sluiting van 22 weken, weer bezoekers. Het attractiepark maakte dat bekend nadat het kabinet had besloten de tweede ronde van versoepelingen woensdag te laten doorgaan.

Volgens de Efteling komen de versoepelingen precies op tijd. Op de 69e verjaardag van de Efteling (maandag 31 mei) opent het attractiepark het nieuwe speelbos Nest. "Afgelopen week werden de laatste speeltoestellen geplaatst in Nest! In het speelbos kunnen jonge durfals straks naar hartenlust spelen met verschillende speeltoestellen en objecten."

In het pretpark gelden nog wel coronamaatregelen. Zo moeten bezoekers van dertien jaar en ouder in alle overdekte locaties mondkapjes dragen, moet er 1,5 meter afstand worden gehouden en wordt aangeraden om zoveel mogelijk met een pinpas en contactloos te betalen. Alle binnenattracties van het park blijven gesloten.

De coronacijfers zijn volgens het kabinet voldoende verbeterd om vooral buiten meer mogelijk te maken. Zo kan er in grotere groepen worden gesport en mogen zogenoemde doorstroomlocaties zoals dierentuinen of pretparken weer open. Ook binnen kan meer: sportscholen mogen weer open, evenals dans- en muziekscholen. De versoepelingen werden vorige week onder voorbehoud aangekondigd. Als de druk op de ziekenhuizen niet snel genoeg zou afnemen, kon het kabinet aan de 'noodrem' trekken. Dat is niet nodig gebleken.
over 3 dagen
Taiwan op slot voor buitenlanders wegens grote toename aantal coronagevallen
In Taiwan groeit de onrust over een corona-uitbraak. Het 24 miljoen inwoners tellende land meldt een recordaantal van 333 nieuwe binnenlandse besmettingen en sluit woensdag de grenzen voor buitenlanders zonder verblijfsvergunning.

Het lukte Taiwan vorig jaar het coronavirus grotendeels buiten de deur te houden. De eilandstaat heeft sinds het begin van de pandemie zo'n tweeduizend besmettingen en twaalf coronagerelateerde sterfgevallen vastgesteld. Het openbare leven veranderde daardoor nauwelijks. Inwoners kregen ook niet te maken met lockdowns of overbelaste ziekenhuizen.

Het virus lijkt deze maand een stuk sneller om zich heen te grijpen op het eiland voor de Chinese kust. Al dagen op rij worden besmettingsrecords gebroken en dat leidt tot onrust onder de bevolking. Taiwanezen sloegen aan het hamsteren in supermarkten en er ontstond een run op de schaarse coronavaccins.

Taiwan heeft tot dusver alleen zo'n 300.000 doses van het AstraZeneca-vaccin ontvangen en wacht nog op miljoenen bestelde coronavaccins van Moderna. De Taiwanese gezant in de Verenigde Staten zegt het bedrijf onder druk te zetten om ervoor te zorgen dat die vaccins zoals afgesproken voor eind juni worden geleverd.
over 3 dagen
Tweede ronde van versoepelingen gaat woensdag door
De coronacijfers zijn voldoende verbeterd om de tweede ronde van versoepelingen woensdag te laten doorgaan. De aanpassingen zijn vorige week onder voorbehoud aangekondigd. Als de druk op de ziekenhuizen niet snel genoeg zou afnemen, kon het kabinet aan de 'noodrem' trekken. Dat is niet nodig gebleken, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag na overleg op het ministerie van Algemene Zaken. "Deze stap is verantwoord om nu te zetten."

Met de tweede ronde versoepelingen wordt vooral buiten meer mogelijk. Zo kan er in grotere groepen worden gesport en mogen zogenoemde doorstroomlocaties zoals dierentuinen en pretparken weer open. Ook binnen kan meer: sportscholen mogen open, evenals dans- en muziekscholen. En sekswerkers mogen weer klanten ontvangen. Verder worden de terrastijden verruimd. Horecagelegenheden mogen buiten tussen 6.00 uur en 20.00 uur eten en drinken serveren. In alle gevallen blijven wel coronaregels van kracht, zoals onderling afstand houden.
over 3 dagen
Disneyland in Parijs gaat weer open
Disneyland Paris opent op 17 juni de deuren weer. Hierbij gelden wel aangescherpte gezondheids- en veiligheidsmaatregelen. Vanaf dinsdag 18 mei kunnen toegangskaarten worden gereserveerd.
over 3 dagen
Britten mogen weer op vakantie
Het Verenigd Koninkrijk versoepelt maandag weer coronamaatregelen: horecazaken in Engeland, Schotland en Wales mogen ook weer binnen klanten ontvangen en inwoners van die regio's kunnen weer in het buitenland op vakantie.

De Britse regering voerde in januari een lockdown in en bouwt die nu stapsgewijs af. Premier Boris Johnson waarschuwde vorige week dat de Indiase coronavirusvariant de plannen kan dwarsbomen. De regering is van plan volgende maand de laatste beperkingen in Engeland op te heffen.

De overheid durfde het nog wel aan om de plannen voor deze maandag te laten doorgaan. Niet alle Britse regio's hanteren dezelfde regels, maar op de meeste plaatsen mogen onder meer bioscopen, theaters, sportcentra en musea weer open. Noord-Ierland bekijkt later deze maand of beperkingen kunnen worden opgeheven.

Miljoenen Britten kunnen naar twaalf vakantiebestemmingen die op een groene lijst van de regering staan. Het gaat onder meer om Portugal en Israël. Vakantiegangers hoeven dan na terugkomst niet in quarantaine.
over 3 dagen
Sanofi-vaccin gaat derde en laatste onderzoeksfase in
Het coronavaccin van de Franse farmaceut Sanofi en het Britse GlaxoSmithKline (GSK) gaat de derde en laatste onderzoeksfase in. In deze fase wordt het getest op meer dan 35.000 volwassenen. Het kandidaat-vaccin liet positieve resultaten zien in de eerste onderzoeksfases, aldus de farmaceuten.

De tweede onderzoeksfase, waarin het vaccin op een kleine groep van 722 mensen werd getest, toonde volgens de bedrijven aan dat de proefpersonen een soortgelijke immuunrespons vertoonden als mensen die van COVID-19 hersteld zijn. Vooral bij mensen die eerder een corona-infectie hebben doorgemaakt, zou na een enkele dosis sprake zijn van een "bijzonder hoge immuunrespons". Daarmee zou het vaccin vooral voor deze groep veelbelovend zijn.

De ontwikkeling van het Sanofi-vaccin kreeg in december een tegenslag te verduren. Het vaccin bleek bij vijftigplussers minder goed te werken dan verwacht. In februari werd daarom met onderzoek naar een verbeterd vaccin begonnen. De producenten hopen dat het vaccin in het vierde kwartaal formeel goedgekeurd kan worden.
over 3 dagen
Opbrengst Giro555 voor coronabestrijding valt tegen
De opbrengst van de actie van Giro555 om armere landen te helpen in hun strijd tegen COVID-19, levert nog relatief weinig geld op. Van afgelopen woensdag tot zondagavond is 1 miljoen euro ingezameld. "In de afgelopen vijf jaar is dat op de vijfde dag van een landelijke Giro555-actie nooit eerder zo laag geweest", zegt actievoorzitter Suzanne Laszlo.

De Samenwerkende Hulporganisaties, die via Giro555 geld inzamelen, benadrukken echter dat het belangrijk is om de armere landen te helpen. "Wij kunnen straks allemaal ingeënt zijn. Maar als de rest van de wereld niet gevaccineerd kan worden, krijgen we corona nooit onder de knie."

Het ingezamelde geld van de landelijke actie is bedoeld voor slachtoffers van de pandemie en vaccinatiecampagnes in kwetsbare landen. Daarnaast wordt met het ingezamelde geld voorlichting over het belang van vaccinaties gegeven en misinformatie bestreden.
over 2 dagen
Leger staat klaar om te helpen met vaccineren 
Nu alle benodigde trainingen zijn afgerond, staat Defensie klaar om te helpen bij de vaccinatiecampagne tegen COVID-19. Dat hebben het ministerie van Volksgezondheid en GGD GHOR aan BNR laten weten.

Volgens de GGD-koepel is het "voor 99 procent zeker" dat militairen worden ingezet om de vaccinatiecampagne te ondersteunen. Hun werkzaamheden kunnen uiteenlopen. "We hebben militairen die medisch zijn opgeleid, maar het is een ruim palet aan mogelijkheden", zegt Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM. Volgens hem kan het zowel om logistieke ondersteuning als bewakingsondersteuning gaan.
over 2 dagen
Algerije na ruim een jaar voorzichtig weer van het slot 
Algerije stelt zijn luchtruim en landsgrenzen vanaf 1 juni voorzichtig weer open na een sluiting van ruim een jaar. Dat gaat gepaard met strenge coronamaatregelen, meldde het kantoor van president Abdelmadjid Tebboune zondag na kabinetsberaad.

Per dag worden onder strikte voorzorgsmaatregelen vijf vluchten van en naar het Noord-Afrikaanse land toegestaan. Algerije sloot in maart 2020 zijn grenzen. Binnenlandse vluchten zijn sinds december weer mogelijk. Algerije heeft ruim 125.000 besmettingen en 3.374 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd op een bevolking van 43 miljoen.
over 2 dagen

Zuid-Afrika gaat sneller vaccineren
De snelheid van de vaccinatiecampagne in Zuid-Afrika wordt maandag opgevoerd. Zorgpersoneel en zestigplussers kunnen dan op 87 plekken verspreid over het land een dosis van het Pfizer-vaccin toegediend krijgen. Door een nieuwe levering zijn bijna een miljoen doses van dat vaccin binnengekomen. Eind juni moeten dat er 4,5 miljoen zijn. Daarnaast worden twee miljoen doses van het Janssen-vaccin verwacht, zei minister Zweli Mkhize van Volksgezondheid. Hij verwacht dat het vaccinatietempo in de loop van deze maand flink oploopt. 

Zuid-Afrika begon half februari later dan gepland met vaccineren. De autoriteiten hadden besloten de ingeslagen AstraZeneca-vaccins niet te gebruiken, omdat die minder goed zouden werken bij een besmetting met de Zuid-Afrikaanse virusvariant. Vorige maand stopte het land in verband met zeldzame bijwerkingen tijdelijk met het toedienen van het Janssen-vaccin. Deze week wordt besloten of het vaccin weer wordt ingezet.

In totaal zijn vaccins voor 46 miljoen Zuid-Afrikanen besteld. Zuid-Afrika is van alle Afrikaanse landen het hardst getroffen. Tot nu toe heeft het land een kleine half miljoen zorgmedewerkers ingeënt. Zuid-Afrika heeft meer dan 55.000 coronagerelateerde sterfgevallen en ruim 1,6 miljoen besmettingen geregistreerd.