Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
Aantal coronapatiënten op IC's neemt voor elfde dag op rij af
Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is weer lager dan een dag eerder. Er liggen op de ic's nu 686 coronapatiënten. Zaterdag waren dat er 24 meer: 710. Het is de elfde achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt.

Het aantal opgenomen coronapatiënten op de verpleegafdelingen is 1.466, zeven minder dan zaterdag (1.473), volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ziekenhuizen behandelen nu 2.152 mensen vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Zaterdag was dat totaal 2.183.
over 2 dagen
Turkije versoepelt vanaf maandag coronamaatregelen
Turkije gaat vanaf morgen de coronamaatregelen versoepelen. Reizen tussen verschillende plaatsen buiten spertijd is weer toegestaan, evenals het afhalen van maaltijden bij restaurants, aldus een decreet van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wel gelden voor de Turken nog uitgaansbeperkingen tot zeker 1 juni. Op weekdagen is er een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur. In de weekenden mogen de inwoners alleen de deur uit voor noodzakelijke boodschappen. Sportverenigingen en bioscopen blijven dicht.
over 2 dagen
Indiase variant dwarsboomt mogelijk opheffing lockdown Engeland
De Britse regering hoopt op 21 juni de lockdown in het Verenigd Koninkrijk volledig op te heffen, maar of dat gaat lukken, is nog twijfelachtig. De Indiase variant van het coronavirus kan roet in het eten gooien.

"Het is de grootste stap op onze routekaart. We nemen daar op 14 juni een definitief besluit over", zei minister van Volksgezondheid Matt Hancock. De regering stelde begin dit jaar een nieuwe lockdown in en is inmiddels bezig die stapsgewijs af te bouwen. Lees hier meer.
over 2 dagen
Mensen uit 1963 en 1964 aan de beurt voor vaccinatie
Mensen die zijn geboren in 1963 en 1964 zijn aan de beurt voor een coronavaccinatie. Het gaat om ongeveer 450.000 mensen. Zij krijgen het BioNTech/Pfizer- of Moderna-vaccin. Vanaf dinsdag krijgen zij de uitnodigingsbrief voor een coronavaccinatie op de mat, maar vanaf zondag kan al online een afspraak worden gemaakt.

Volgens het RIVM kunnen mensen een dubbele uitnodiging ontvangen. Zij worden nu op basis van hun geboortejaar uitgenodigd, maar zijn soms al eerder via een andere route uitgenodigd, bijvoorbeeld omdat ze in de zorg werken. Wie al gevaccineerd is, kan de tweede uitnodiging als niet verzonden beschouwen, stelt het RIVM.
over 2 dagen
Ziekenhuisopnames in Suriname flink gestegen
Het aantal mensen dat in Suriname in het ziekenhuis is opgenomen vanwege een coronabesmetting is flink gestegen. Volgens cijfers van de Surinaamse regering werden er zaterdag 180 mensen opgenomen, een stijging van ruim 12 procent ten opzichte van vrijdag. Toen belandden er 160 mensen in het ziekenhuis vanwege COVID-19.

Op de intensive care liggen momenteel 29 mensen. De cijfers zijn relatief hoog, omdat er in Suriname erg weinig getest wordt. De afgelopen 24 uur werden er iets meer dan driehonderd tests afgenomen. Daarvan waren er 121 positief.
over 2 dagen
Taiwanezen hamsteren ondanks oproep regering
Bezorgde Taiwanezen zijn vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen stevig aan het hamsteren geslagen, ondanks de uitdrukkelijke oproep van de regering dat niet te doen. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen moeten onder meer horecazaken hun deuren sluiten. 

De groeiende bezorgdheid leidde tot een run op supermarkten, waar mensen onder meer noodles en toiletpapier insloegen. Supermarktketen Carrefour heeft inmiddels aangekondigd de verkoop van bepaalde producten aan banden te leggen om hamsteren tegen te gaan.

De president, premier en het ministerie van Economische Zaken proberen burgers ondertussen op sociale media gerust te stellen. Het ministerie publiceerde foto's van loodsen vol levensmiddelen om te benadrukken dat er geen sprake is van tekorten.
over 2 dagen
Aantal besmettingen in India blijft langzaam dalen
In India zijn in de afgelopen 24 uur nog eens 311.170 coronabesmettingen vastgesteld, heeft het Indiase ministerie van Volksgezondheid zondagochtend gemeld. Dat zijn ongeveer vijftienduizend gevallen minder dan het aantal van zaterdag. Het dodental ligt iets hoger. In het afgelopen etmaal bezweken in India 4.077 personen aan de gevolgen van COVID-19. Een dag eerder werd gemeld dat er in 24 uur 3.890 coronagerelateerde sterfgevallen waren geregistreerd.

Het totale aantal vastgestelde besmettingen staat in India nu op 24,68 miljoen, het op een na hoogste ter wereld. Het totale officiële dodental is 270.284, het op twee na hoogste ter wereld.
over 2 dagen
Gebrek aan begraafplaatsen in Peru door pandemie
Peru worstelt al meer dan een jaar met de coronapandemie, maar nu komt daar een tweede crisis bij: het gebrek aan begraafplaatsen. Het probleem treft niet alleen familieleden van mensen die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden, maar alle inwoners van het Zuid-Amerikaanse land.

Sommige families nemen het heft in eigen hand en graven clandestiene graven in gebieden rondom een van de 65 begraafplaatsen in de hoofdstad Lima. De afgraving in een arme buurt in Lima werd live uitgezonden op televisie. Dat trok de aandacht van de autoriteiten waarna zij de families een plek op een van de begraafplaatsen aanboden.

Het gebrek aan begraafplaatsen komt op het moment dat het land de dodelijkste periode van de pandemie meemaakt. Meer dan 64.300 mensen die positief werden getest op COVID-19 zijn overleden, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Dat aantal is waarschijnlijk hoger. Sinds april sterft er elke vier minuten een geïnfecteerd persoon in Peru. Een bed in het ziekenhuis is zo zeldzaam dat sommige families op sociale media een lever, auto of stuk land aanbieden in ruil voor een plekje op de intensive care.
over één dag
Surinaamse president: Nederland stuurt 700.000 vaccins
Suriname kan rekenen op de komst van voldoende coronavaccins voor de gehele Surinaamse bevolking. Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 vaccins naar Suriname te sturen. Dat heeft president Chan Santokhi bekendgemaakt tijdens een openbare bijeenkomst in het district Saramacca.

Santokhi riep iedereen op zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. "We moeten COVID-19 beheersen, laat u zich vaccineren. Er zijn nu al drie, vier landen die al meer dan 75 procent van hun volk hebben gevaccineerd. Zij hebben de markt en hun economie opengegooid. Ze zijn gegaan naar het nieuwe normaal."

Al begin mei zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid tijdens een persconferentie dat hij de bevriende landen Nederland en de VS zou vragen vaccins te doneren. Een formeel antwoord op dit verzoek is er echter nog niet gekomen. Wel heeft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in de Tweede Kamer gezegd dat Nederland een speciale relatie heeft met Suriname en dat hij daarom met Suriname in gesprek zal gaan over het verzoek. Ook de zegsman van Santokhi kan officieel nog niks bevestigen over de komst van de vaccins. De komende dagen moeten hier nog de nodige gesprekken over worden gevoerd, aldus de woordvoerder.