Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames stijgt weer op deel Antillen
Op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten neemt het aantal coronabesmettingen sinds enkele weken flink toe. Ook het aantal COVID-19-patiënten in het ziekenhuis stijgt. Volgens experts is de zeer besmettelijke deltavariant verantwoordelijk voor de toename.

Op het kleinere Bonaire blijft de verspreiding met zestien besmettingen op zo'n twintigduizend inwoners relatief beperkt. Sint-Eustatius en Saba kennen al vele maanden geen besmettingen meer. Daarentegen waren er op Curaçao woensdag 548 besmette personen op een bevolking van 160.000 inwoners. In het ziekenhuis liggen 21 coronapatiënten, van wie 5 op de intensive care (ic). Ter vergelijking: drie weken eerder waren er nog 48 geïnfecteerden, lagen 4 patiënten in het ziekenhuis met COVID-19 en niemand op de ic.

Aruba, met ongeveer 100.000 inwoners, doet het procentueel slechter. Het eiland kende woensdag 630 besmettingen en 19 ziekenhuisopnames, waarvan 5 op de ic. Zo'n drie weken eerder ging het om 158 besmette personen, 9 opnames en 4 patiënten op de ic. Op Sint-Maarten (44.000 inwoners) waren er 132 besmette personen, drie weken eerder waren dat er nog 44. Dertien personen met corona liggen in het ziekenhuis, tegenover twee personen drie weken eerder.

De minister van Volksgezondheid, Sociale ontwikkeling en Arbeid van Sint-Maarten Omar Ottley noemt de situatie verontrustend en stelde woensdag dat het land moet overgaan op strengere maatregelen als de trend zich doorzet. Ook op Curaçao en Aruba lijkt de invoering van strengere maatregelen onafwendbaar.
een paar seconden geleden
Recordaantal besmettingen in Sydney na zes weken lockdown
Het aantal coronabesmettingen en doden als gevolg van het coronavirus heeft een nieuw record in de Australische stad Sydney bereikt, ondanks een bijna zes weken durende lockdown. De autoriteiten, die de uitbraak met de deltavariant van het virus moeilijk onder controle kunnen krijgen, melden donderdag vijf coronagerelateerde sterfgevallen en 259 nieuwe coronabesmettingen in de stad.

Premier Gladys Berejiklian van deelstaat New South Wales, waar Sydney deel van uitmaakt, vertelde op een persconferentie dat geen van de coronagerelateerde sterfgevallen volledig gevaccineerd was. Ze riep inwoners van de regio nogmaals op zich te laten inenten en de coronamaatregelen te blijven opvolgen. "Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk een hoge vaccinatiegraad is om uit deze situatie te komen."

Een einde van de lockdown lijkt nog niet in zicht, ondanks de ambitie van de autoriteiten om voor het einde van de maand ruim zes miljoen inwoners van de staat te hebben gevaccineerd. Het baart de autoriteiten grote zorgen dat dagelijks zo'n 20 procent van de besmette personen in de gemeenschap is geweest en het virus zo verder heeft kunnen verspreiden.
één uur geleden
Noodtoestand in meer Japanse regio's vanwege toename besmettingen
Japan breidt de noodtoestand, die in Tokio al geldt, uit naar acht andere regio's na een snelle stijging van het aantal coronabesmettingen tijdens de Olympische Spelen. De autoriteiten maken zich zorgen om de grote druk op Japanse ziekenhuizen nu het aantal besmettingen er "sneller stijgt dan ooit tevoren". Woensdag kwam het aantal besmettingen per dag boven de veertienduizend, nadat het land dinsdag voor het eerst sinds de corona-uitbraak al meer dan twaalfduizend besmettingen registreerde.

In de omgeving van Tokio, waar momenteel de Olympische Spelen plaatsvinden, gaat het bij ruim 90 procent van alle nieuwe besmettingen inmiddels om de deltavariant. De noodtoestand gold al in 6 van de 47 Japanse regio's en blijft daar zeker tot eind augustus van kracht. In vijf andere regio's gelden wel strengere coronamaatregelen, maar is de noodtoestand niet van kracht.

Japan telde tot nu toe ruim vijftienduizend coronagerelateerde sterfgevallen. Dat is relatief weinig voor een land met meer dan 126 miljoen inwoners. Daar staat tegenover dat slechts 30 procent van de Japanse bevolking momenteel volledig is gevaccineerd, een laag percentage voor een rijk land als Japan. In Nederland is ongeveer de helft van alle volwassenen volledig gevaccineerd.
één uur geleden
Nederland van donkerrood naar rood op Europese coronakaart
Grote delen van Nederland kleuren vanaf donderdag waarschijnlijk niet meer donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg kunnen waarschijnlijk een stapje terug doen naar rood. Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe hadden die kleur al. Alleen Noord-Holland blijft waarschijnlijk op donkerrood.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het RIVM. De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. Doordat het aantal coronagevallen in Nederland daalt en de piek van de huidige coronagolf niet meer meetelt, kunnen de kleuren iets 'omlaag'.

Landen gebruiken de coronakaart om hun inreisregels op te baseren. Dat Nederland rood blijft, kan betekenen dat de beperkingen die landen als Duitsland, Frankrijk en Noorwegen hebben ingesteld voor Nederlandse vakantiegangers nog wat langer van kracht blijven. Ook kunnen ze hun eigen inwoners afraden om in Nederland vakantie te komen vieren.
6 uur geleden
Indonesië telt meer dan 100.000 coronagerelateerde sterfgevallen 
In Indonesië is de grens van 100.000 coronagerelateerde sterfgevallen overschreden. De teller stond woensdag op 100.635 doden, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Indonesië is daarmee het elfde land ter wereld waar sinds de uitbraak van COVID-19 meer dan 100.000 doden zijn gevallen. In de Verenigde Staten is tot nu toe het grootste aantal coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd: ruim 614.000. Brazilië en India maken de top drie compleet.
gisteren om 20:57
VS gaan volledige vaccinatie eisen van buitenlandse reizigers
Vrijwel alle buitenlandse reizigers naar de Verenigde Staten zullen volledig gevaccineerd moeten zijn tegen het coronavirus. Volgens het persbureau Reuters gaat de regering-Biden dit eisen.

Washington is nog bezig met het plan. De vaccinatieplicht is onderdeel van het streven om uiteindelijk alle reisbeperkingen naar de VS te kunnen opheffen, aldus een regeringsfunctionaris. Door de coronapandemie heeft een groot deel van de wereld geen toegang tot de VS.

Het Witte Huis houdt nog vast aan de reisbeperkingen omdat het aantal besmettingen weer stijgt. Het is de bedoeling een ​​nieuw systeem klaar te hebben voor als het reizen kan worden hervat.