De buitenschoolse opvang mag maandag de deuren weer openen. Dat nieuws gaan demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdagavond aankondigen tijdens een persconferentie, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

Voor de buitenschoolse opvang zouden dezelfde regels gaan gelden als voor basisscholen. Dat houdt in dat bij een coronabesmetting een hele klas in quarantaine moet. Leerlingen onderling hoeven geen afstand te houden, leerkrachten moeten dat wel doen.

Tot dusver was de buitenschoolse opvang alleen geopend voor kinderen die thuis problemen hebben of van wie de ouders een cruciaal beroep uitoefenen. Ouders zonder cruciaal beroep moesten zelf een oplossing zoeken.

Het kabinet gaf eind maart aan dat een heropening van de buitenschoolse opvang onderzocht werd. Daar werd de hulp van de PO-Raad bij gevraagd. Volgens de onderwijsraad werden diverse scholen gesloten om coronabesmettingen en bracht dat de nodige druk met zich mee.

Premier Rutte en minister De Jonge geven om 19.00 uur een persconferentie. Er worden weinig grote versoepelingen verwacht; de terrassen blijven zeer waarschijnlijk gesloten en ook de avondklok blijft nog langer van kracht.