De kinderen die vorig jaar in groep 8 van de basisschool zaten, hebben een lager advies voor de middelbare school gekregen dan de achtstegroepers in de jaren ervoor. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat hun eindtoets niet doorging vanwege de corona-uitbraak. Het advies kon niet naar boven worden bijgesteld.

Zo'n 55 procent van de kinderen kreeg vorig jaar het advies vmbo-gt (gemengd-theoretische leerweg)/havo, havo, havo/vwo of vwo. Een jaar eerder was dat ruim 58 procent, en het jaar daarvoor ook. De resterende 45 procent kreeg een advies tot aan vmbo-gt, terwijl het in de jaren ervoor om ruim 41 procent ging.

De daling is vooral te zien bij meisjes. Doordat de eindtoets geschrapt werd, hadden zij niet de kans om het advies op te krikken. Ook bij leerlingen uit lagere sociaaleconomische klassen is het advies gedaald. Hoe lager het inkomen van de ouders, hoe lager het gemiddelde advies voor de kinderen, concludeert het CBS.

In het schooljaar 2018/2019 kreeg bijna een kwart van alle kinderen een hoger schooladvies dankzij hun resultaat bij de eindtoets.

Een hoger advies is geen garantie voor succes, benadrukt het CBS. De onderzoekers zien dat bijvoorbeeld terug bij kinderen van wie het advies in 2016 werd verhoogd na de eindtoets. Drie jaar later zat een op de vijf op een lager niveau dan uiteindelijk geadviseerd werd.

Basisschoolleerlingen krijgen lager schooladvies dan vorige jaren

Bron: CBS© Localfocus