De Gezondheidsraad is toch niet van mening dat mensen met een leeftijd onder de zestig jaar zelf voor het AstraZeneca-vaccin moeten kunnen kiezen als ze dat willen. Eerder op maandag citeerde de NOS nog een woordvoerder van de Gezondheidsraad, die over een mogelijke keuzevrijheid zei: "Wat ons betreft kan het." Er zou sprake zijn van een misverstand.

De Gezondheidsraad adviseerde het kabinet vorige week om zestigminners niet langer het AstraZeneca-vaccin toe te dienen vanwege een zeldzame maar potentieel ernstige bijwerking.

Aan dit advies is niets veranderd. Een woordvoerder laat weten dat het wetenschappelijke adviesorgaan "niet heeft geadviseerd over een keuzemodel en dat ook niet zal doen. Als die indruk is ontstaan, dan berust dat op een misverstand."

De NOS schreef maandag dat mensen onder de zestig jaar die met AstraZeneca gevaccineerd willen worden, die keuze wat betreft de Gezondheidsraad zelf moeten kunnen maken. "Wat ons betreft kan het, maar het is aan de minister om dat te beslissen", zei een woordvoerder tegen de NOS. Vervolgens bracht NU.nl dit nieuws op basis van de NOS.

De adviesraad was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar op waarom het van mening was veranderd en welk misverstand er precies is ontstaan.

Kritiek op advies aan kabinet

De Gezondheidsraad werd de afgelopen dagen door meerdere andere deskundigen bekritiseerd vanwege het advies aan het kabinet om zestigminners niet langer het AstraZeneca-vaccin toe te dienen.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), noemde het "onbegrijpelijk" en zei geen collega te hebben gehoord die het wel snapte. Hij pleit ervoor dat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) er nog eens goed naar kijkt.

Een groep actievoerende huisartsen leverde zondag een 'motie van afkeuring' af bij het gebouw van de Gezondheidsraad in Den Haag. De betrokken artsen vinden dat het geringe risico op de zeldzame vorm van trombose in combinatie met lage bloedplaatjes als bijwerking van het vaccin niet opweegt tegen de risico's van een prikstop en een daardoor vertraagd vaccinatieprogramma.