Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), vindt het advies van de Gezondheidsraad om het AstraZeneca-vaccin niet meer aan zestigminners te geven onnavolgbaar. Volgens hem kan Nederland zich een dergelijke prikstop niet permitteren.

"Onbegrijpelijk, echt onbegrijpelijk", zei Kuipers maandag over het advies van de Gezondheidsraad.

De LNAZ-voorzitter liet ook weten dat hij de twijfels van mensen over het AstraZeneca-vaccin begrijpt, maar hij benadrukte tevens dat het risico op ernstige bijwerkingen erg klein is. Ondanks de geringe kans besloot het kabinet donderdag om zestigminners geen AstraZeneca-vaccinaties meer te geven naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad.

Kuipers zei dat hij het advies van de Gezondheidsraad niet begrijpt en dat hij nog geen collega heeft gehoord die het wel snapt. Het levert een vertraging op "die we ons niet goed kunnen permitteren". Hij vindt dat het zaak is om voortaan "drie keer na te denken" bij een advies om een bepaald vaccin niet meer voor bepaalde groepen te gebruiken.

Ook pleitte Kuipers ervoor dat demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ("ik benijd hem niet") er nog eens goed naar kijkt. Hij zou het geen gek idee vinden om het AstraZeneca-vaccin ter beschikking te stellen aan mensen die er zelf om vragen.

Kuipers heeft zelf goede ervaringen met AstraZeneca

Kuipers is afgelopen weekend zelf ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. "Ik ben gelukkig net boven de zestig", liet hij weten. Hij heeft nergens last van gehad en maakt zich daar ook totaal geen zorgen om, vertelde hij.

Vrijdag riep het LNAZ nog op om de capaciteit op de intensive cares (ic's) uit te breiden omdat het aantal opnames toeneemt. Kuipers gaf toen aan dat de bezetting door coronapatiënten ten koste van de reguliere zorg gaat.