Van de coronapatiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, ondervindt ruim de helft een half jaar na de opname nog altijd hinder van de besmetting, blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam en Amsterdam UMC. Drie maanden na de opname blijken vier op de vijf opgenomen patiënten nog klachten te hebben, bevestigt een woordvoerder van de GGD na berichtgeving door Het Parool.

De klachten lopen uiteen van een schilferende huid, extreme vermoeidheid en het gevoel "alsof er een olifant op je borst zit", citeert de krant. Andere langdurige COVID-19-klachten zijn pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende koorts, depressies, vergeetachtigheid en een verlies van reuk- of smaakvermogen. De laatste twee klachten zouden vaker voorkomen bij mensen met een milde infectie.

Het UMC en de GGD kregen 500.000 euro om het onderzoek uit te voeren. De zorginstellingen vergeleken de klachten van driehonderd patiënten die thuis uitziekten en patiënten die werden opgenomen in het ziekenhuis. De onderzoeksresultaten worden volgende week opgestuurd naar een wetenschappelijk tijdschrift.

Het percentage opgenomen coronapatiënten dat na een besmetting langdurig klachten houdt, is fors hoger dan het percentage dat thuis kan uitzieken. Het RIVM meldt dat normaliter een op de vijf personen vijf weken na de positieve test nog klachten ondervindt en dat dit aandeel na verloop van tijd kleiner wordt.

Het is echter niet verrassend dat personen die bijvoorbeeld op de ic hebben gelegen langer klachten hebben, omdat het virus dan meer lichamelijke schade heeft aangericht.

'Percentages waren zo hoog, dacht dat dit niet waar kon zijn'

Arts-onderzoeker Elke Wynberg van de GGD zegt desondanks van de resultaten te zijn geschrokken. "Er kwamen zulke hoge percentages uit, dat ik dacht dat dit niet waar kon zijn." Bij een soortgelijke Engelse studie, waarbij patiënten via een app klachten konden melden, bleek namelijk slechts een klein aantal patiënten na drie maanden nog klachten te hebben.

Wynberg zegt dat de Nederlandse studie betrouwbaarder is, omdat de onderzoekers de ex-patiënten vanaf het moment van de infectie hebben gevolgd. Ook was het ziektebeeld ten tijde van de Engelse studie nog "compleet nieuw", vervolgt ze.

Ook RIVM doet onderzoek naar klachten op lange termijn

De onderzoekers concludeerden ook dat mensen met overgewicht langer restklachten houden. Een lichtpuntje is dat bij patiënten na drie maanden geen afwijkingen meer in het bloed werden gevonden en de nieren en lever normaal leken te functioneren.

Er lopen meer onderzoeken naar de langetermijngevolgen van een COVID-19-besmetting. Onder meer het RIVM begint eind april met een onderzoek om meer te weten te komen over het aantal mensen dat langdurig klachten houdt. Wereldwijd moet nog worden vastgesteld hoeveel coronapatiënten permanent last houden van een besmetting.

Waarom het coronavirus heftiger is voor mensen met overgewicht
118
Waarom het coronavirus heftiger is voor mensen met overgewicht