Een deel van de ziekenhuizen in Nederland heeft door het verder afschalen van de reguliere zorg hart- en kankeroperaties moeten uitstellen, schrijft de Volkskrant zondag na een rondgang langs ziekenhuizen en hoofden van ic-afdelingen.

Vrijdag besloot het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) het totale aantal ic-bedden te willen opschalen van 1.450 naar 1.550.

LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers zei dat de uitbreiding ten koste zou gaan van de reguliere zorg, maar benadrukte dat de stap noodzakelijk is vanwege de verwachte stijging van de coronacijfers. Momenteel liggen bijna achthonderd coronapatiënten op de ic. Dat is het grootste aantal sinds de eerste golf.

Tot dusver verschoven ziekenhuizen vooral operaties voor gezondheidsproblemen die geen acuut gevaar voor de gezondheid van de patiënt vormen. Het gaat dan om bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Volgens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers moeten nu echter ook openhartoperaties en sommige kankerbehandelingen worden uitgesteld.

“We gaan elke keer weer een stapje verder, terwijl je denkt: dat kan niet.”
Armand Girbes, ic-hoofd Amsterdam UMC

"Die operaties kun je eigenlijk niet langer dan zes weken uitstellen. We hadden daarvan gezegd dat we die niet willen afschalen. Maar we zitten nu op het punt dat we dat niet meer kunnen waarmaken", vertelt Gommers in gesprek met het dagblad.

Onder meer het Radboudumc in Nijmegen schaalt deze zogeheten klasse 3-zorg noodgedwongen af. "De operationele teams kijken elke ochtend wat er wél kan, of er op de ic ruimte is voor een geopereerde patiënt", aldus een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Voldoende materiaal, maar gebrek aan personeel nekt ziekenhuizen

In Amsterdam UMC is de situatie vergelijkbaar, zegt Armand Girbes, hoofd van de intensive care. Operaties worden uitgesteld en ic-verpleegkundigen moeten hun aandacht over steeds meer patiënten verdelen. "We gaan elke keer weer een stapje verder, terwijl je eigenlijk denkt: dat kan niet."

De kern van het probleem is niet het beschikbare aantal ic-bedden en ook beademings- en monitoringsapparatuur is ruim voorhanden, zegt Gommers. Er is simpelweg een gebrek aan personeel, onder meer door het hoge ziekteverzuim. In sommige ziekenhuizen ligt het verzuim volgens hem boven de 10 procent.