Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil de verwachtingen met betrekking tot mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen temperen, zei hij vrijdagavond in het RTL-programma BEAU.

Eerder deze week lekte uit dat het demissionaire kabinet werkt aan een plan om de samenleving weer te openen. Tegelijkertijd worden deze maand allerlei evenementen georganiseerd waartoe mensen toegang kunnen krijgen als ze negatief zijn getest.

De Jonge waarschuwde echter voor al te veel optimisme. "We zijn bezig met een openingsplan, we moeten perspectief bieden", aldus de minister. "Maar op het moment dat de buitenwereld lucht krijgt van dat plan, wordt gedacht: holadijee, bloemetjes buiten. Maar in het zicht van de haven moeten we geen domme dingen doen."

De Jonge snapt dat de zorgsector huiverachtig reageert op mogelijke versoepelingen. "Die denken: versoepelingen? Hou eens op. Kijk eens om je heen."

Voordat de nieuwe plannen uitlekten, zei De Jonge ook al dat hij wil waken voor het beeld dat alles weer kan. Volgens hem kunnen dankzij toegangstests dingen gedaan worden "die eigenlijk nog te spannend zijn", gezien de huidige besmettingscijfers.

"We moeten niet de conclusie trekken: o, het gaat dus kennelijk alweer beter, want we kunnen weer van alles. Nee, zover is het helaas nog niet", benadrukte De Jonge afgelopen dinsdag.

Derde golf volgens minister waarschijnlijk lager

Er liggen momenteel 2.500 coronapatiënten in de ziekenhuizen, zei de minister vrijdag in BEAU. "750 op de intensive care, elke dag meer, de laatste dagen lopen de cijfers weer op. We denken dat de derde golf lager zal zijn, maar we zijn nog niet over de piek heen."

De Jonge wil niet vooruitlopen op de besluitvorming van dinsdag, als er weer een nieuwe persconferentie wordt gehouden. "Maar ik wil wel toevoegen dat we geen domme dingen gaan doen voor de zorg."