Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte donderdag bekend dat alleen nog zestigplussers met het AstraZeneca-vaccin gevaccineerd worden. Op ons reactieplatform NUjij hadden jullie daar vragen over. Hier zijn de antwoorden op de belangrijkste.

Krijgen zestigminners die al een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin hebben gehad nog een tweede?

Het coronavaccin van AstraZeneca bestaat uit twee doses die vier tot twaalf weken na elkaar worden toegediend. Als je jonger dan zestig bent en al een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin hebt gehad, dan kun je de tweede prik zoals gepland halen.

De Gezondheidsraad heeft nog geen meldingen ontvangen over mensen die na een tweede prik de zeldzame vorm van trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes hebben ontwikkeld. Wereldwijd hebben enkele miljoenen mensen een tweede AstraZeneca-prik gehad.

Wat heeft dit voor gevolgen voor de vaccinatieplanning?

Op dit moment werken het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM aan een nieuwe vaccinatieplanning. Volgens het RIVM leidt het besluit om mensen jonger dan zestig niet met het AstraZeneca-vaccin te vaccineren tot enige vertraging.

De omvang van de vertraging is vooral afhankelijk van de vraag of de vaccins van Pfizer en Janssen op tijd gaan worden geleverd. "Als alle vaccins komen zoals gepland, dan moet het ook zonder het AstraZeneca-vaccin lukken om iedereen begin juli een eerste prik te geven", zei een RIVM-woordvoerder tegen NU.nl.

Hoe zit het met de risicogroepen die het AstraZeneca-vaccin toegediend kregen?

Een deel van de personen uit de hoogrisicogroepen kreeg het AstraZeneca-vaccin toegediend. Dit zijn mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas en niet-mobiele mensen met neurologische aandoeningen met aangetaste ademhaling.

Nog niet iedereen uit deze groep is gevaccineerd. Mensen die tot deze groep behoren en jonger dan zestig zijn, krijgen een ander vaccin. Welk vaccin dit wordt en vanaf wanneer ze worden ingeënt, is nog onduidelijk. Dat moet blijken uit de vaccinatieplanning die begin volgende week wordt verwacht.

Ook zorgmedewerkers en bewoners van ggz-instellingen onder de zestig weten nog niet wanneer ze worden gevaccineerd en welk vaccin ze krijgen.

Waarom geven we mannen onder de zestig niet het AstraZeneca-vaccin?

Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) schreef woensdag dat ernstige trombose en een tekort aan bloedplaatjes na een vaccinatie vooral is geconstateerd bij vrouwen onder de zestig. Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, legde uit dat dit niet automatisch betekent dat mannen minder risico lopen op deze bijwerking.

Bij mannen komt het ziektebeeld na vaccinatie namelijk ook voor, maar tot nu toe zijn minder mannen dan vrouwen met het AstraZeneca-vaccin gevaccineerd. Dit komt doordat veel zorgmedewerkers het AstraZeneca-vaccin toegediend hebben gekregen en er relatief veel vrouwen in de zorg werken.

Heb je een groter risico op de bijwerking van het AstraZeneca-vaccin als je al eens trombose hebt gehad?

Dat weten we niet. Tot 4 april zijn wereldwijd 222 gevallen van ernstige trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes gemeld na een vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. Omdat het aantal gevallen klein is, is niet vast te stellen wie er het meeste risico loopt op deze bijwerking. Het is dus ook onduidelijk of mensen die ooit trombose hebben gehad een groter risico op deze bijwerking lopen.

Waarom veroorzaakt juist het AstraZeneca-vaccin deze bijwerking?

Het is nog niet duidelijk waardoor het AstraZeneca-vaccin in zeer zeldzame gevallen ernstige trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes veroorzaakt. Of dit probleem alleen bij het AstraZeneca-vaccin speelt, is dus ook niet helemaal zeker.

Het EMA benadrukte woensdag dat er geen aanwijzingen zijn dat de vaccins van Pfizer en Moderna, die nu ook veel in de EU worden gebruikt, deze bijwerking ook hebben. Er wordt op dit moment wel gekeken naar bijwerkingen van het vaccin van Janssen.

Op zeker 4,5 miljoen gezette Janssen-prikken zijn er nu vier gevallen van ernstige trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes gemeld. Of het ziektebeeld
bij deze vier mensen het gevolg van de vaccinatie was, is nog onduidelijk. Ook zonder de toediening van een coronavaccin komt ernstige trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes weleens voor.

Deuk in imago vaccin AstraZeneca, hoe willen landen dat oplossen?
139
Deuk in imago vaccin AstraZeneca, hoe willen landen dat oplossen?