De GGD's verlengen hun AstraZeneca-prikpauze met zeker één dag. Ook op ook vrijdag zullen ze dat coronavaccin niet toedienen. 1.274 prikafspraken worden afgezegd.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog geen besluit genomen over de hervatting van inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Het ministerie wacht op een spoedadvies van de Gezondheidsraad, dat waarschijnlijk vanavond (donderdagavond) komt. Daarna kan demissionair minister Hugo de Jonge een knoop doorhakken.

Het is dan te laat om nog contact op te nemen met alle mensen die vrijdag bij een priklocatie worden verwacht, aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Die heeft daarom nu alvast besloten ook vrijdag geen AstraZeneca-vaccins toe te dienen.

Het ministerie besloot vrijdag mensen onder de zestig het vaccin voorlopig niet toe te dienen. GGD GHOR Nederland besloot vervolgens de afspraken van zestigplussers ook af te zeggen om verspilling te voorkomen. De GGD's dienen mensen die in de langdurige zorg werken het vaccin toe.

Verband tussen AstraZeneca-vaccin en trombose

Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) concludeerde woensdag dat er waarschijnlijk een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een vermindering van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

De toezichthouder zegt wel dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen. De kans om aan COVID-19 te overlijden is volgens het EMA groter dan de kans om aan de genoemde bijwerking te overlijden.

De GGD's dienen ook de coronavaccins van Pfizer/BioNTech toe. Deze vaccinaties gaan gewoon door.