Een 37-jarige man uit Den Helder is op 18 maart aangehouden voor het voorbereiden van een aanslag op het voormalige gemeentehuis van Den Helder, meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. Het oude gemeentehuis wordt momenteel gebruikt als priklocatie.

De verdachte wilde met een vuurwerkbom een explosie veroorzaken, maar zijn plannen konden verijdeld worden.

Hij wordt verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk. Volgens de politie en het OM was de verdachte van plan "de bevolking ernstige vrees aan te jagen en economische en sociale structuren van het land te ontwrichten".

Ook wilde de verdachte volgens justitie met zijn handeling het vaccinatieprogramma op "extreem gewelddadige wijze" saboteren, waardoor de volksgezondheid in het geding zou komen.

De man zit sinds zijn aanhouding vast. Zijn voorlopige hechtenis werd woensdag door de rechter-commissaris van de rechtbank in Alkmaar met negentig dagen verlengd. Er wordt nog onderzoek gedaan naar mogelijke medeverdachten.

GGD Hollands Noorden, waar Den Helder onder valt, had zelf geen signalen over een op handen zijnde aanslag gekregen, laat een woordvoerder weten. "Ik kan wel zeggen dat al onze locaties goed worden beveiligd."

Meerdere incidenten bij coronatestlocaties

Eerder waren verschillende GGD-testlocaties al doelwit van geweld. Zo is bij een teststraat in Bovenkarspel begin maart een explosief afgegaan. Eind januari werd tijdens rellen op Urk een teststraat van de GGD in brand gestoken.

In Hilversum werd een week later bij een teststraat vuurwerk met daaraan brandbaar materiaal gevonden. Daarop kregen de teststraten in het Gooi 24 uur per dag beveiliging. En in het najaar van 2020 werd een testlocatie in Breda doelwit van vernielingen en bekladdingen.