Verpleeghuizen kunnen hun coronamaatregelen versoepelen als minstens 80 procent van de bewoners twee prikken heeft gehad. Het gaat om meer bezoek, meer activiteiten en mogelijk zelfs een knuffel, aldus demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Ruim een half miljoen bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg zijn inmiddels gevaccineerd, aldus het ministerie van Volksgezondheid. "Dankzij het vaccineren daalt het aantal nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en de sterfte op deze locaties heel sterk." Vergeleken met december is het aantal nieuwe besmettingen in deze instellingen met 90 procent gedaald.

Doordat het risico op een besmetting is afgenomen, kunnen meer bezoekers naar verpleeghuizen komen, worden activiteiten in grotere groepen mogelijk en kunnen er meer vrijwilligers en kappers aan het werk in het verpleeghuis.

Bewoners die volledig gevaccineerd zijn, mogen straks enkele vaste bezoekers op de eigen kamer ontvangen, zonder dat daarbij een mondmasker of 1,5 meter afstand nodig is. De bezoekers moeten dan wel negatief getest of gevaccineerd zijn.

Volgens het OMT gaat het om een tussenfase

Het Outbreak Management Team (OMT) acht deze versoepelingen veilig en het kabinet volgt dat advies, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. De Jonge zegt over de versoepelingen: "Als er voldoende gevaccineerd is, is een knuffel door vaste bezoekers weer mogelijk. Prachtig toch?"

Het OMT benadrukt dat het om een tussenfase gaat. Zodra voldoende mensen tegen COVID-19 zijn gevaccineerd en het risico op een besmetting buiten de instellingen flink is afgenomen, zouden de instellingen de maatregelen verder kunnen versoepelen.