Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 7 april) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Het RIVM meldt woensdag dat in het afgelopen etmaal 6.409 nieuwe positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat zijn er minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (6.701).

Dinsdag zag het RIVM ook het aantal nieuwe positieve tests per week al afnemen. Het instituut registreerde 48.186 positieve coronatests per week, ruim 7 procent minder dan in de voorgaande zeven dagen (51.866).

In de onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal ziekenhuisopnames blijft toenemen

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen nu 776 coronapatiënten op de intensive cares (ic's), een stijging van 26 ten opzichte van de voorgaande dag. De laatste keer dat de bezetting op ic's zo hoog was, was eind april vorig jaar.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw toegenomen. Inmiddels staat de teller op 2.558, dat zijn er 60 meer dan dinsdag. Het gaat om het grootste aantal sinds 12 januari.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1.782 coronapatiënten. Dat betekent een toename van 34.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Gebieden met nul tests

Het coronavirus heeft zich over heel Nederland verspreid. Toch zijn er een aantal plaatsen waar niemand in de afgelopen 24 uur een positieve test kreeg, zoals Schiermonnikoog, Texel en Veendam.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal sterfgevallen per week blijft afnemen

Het RIVM meldt woensdag 23 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Het is bekend dat het coronavirus ouderen relatief zwaar treft. Ruim 65 procent van de overleden coronapatiënten was ouder dan tachtig jaar. Bijna 81 procent was 75 jaar of ouder.

De meeste overleden coronapatiënten (23,3 procent) waren tussen de 85 en 89 jaar oud. Volgens het RIVM is tot dusver één baby aan COVID-19 overleden. Het kind leed ook aan andere onderliggende medische aandoeningen.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan COVID-19 zijn overleden dan over vrouwelijke overleden coronapatiënten. Sinds 27 februari zijn 9.038 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.611 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 694.325 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 618.591 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal gezette prikken nadert de drie miljoen

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne ruim 2,9 miljoen prikken gezet. Alle coronavaccins die tot dusver worden ingezet, bestaan uit twee doses.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,7 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn er ruim 62.200 per dag.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.