Verschillende landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten gebruiken de coronacrisis om onderdrukking verder op te voeren, maar ook op andere plekken vergroot de pandemie de ongelijkheid. Dat heeft ernstige gevolgen voor vluchtelingen, migranten, gevangenen en minderheden, schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag in haar jaarverslag.

Volgens de mensenrechtenorganisatie voeren regeringen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten de aanvallen op de vrijheid van meningsuiting op. Egypte en Iran bestraften gezondheidsmedewerkers die het coronabeleid bekritiseerden.

Amnesty haalt verder uit naar Israël, dat geen coronavaccins verstrekte aan de vijf miljoen Palestijnen in de bezette gebieden. Ook de al kwetsbare positie van gastarbeiders in landen als Bahrein, Jordanië, Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië kwam verder onder druk te staan door de pandemie. Na ontslag hadden velen geen inkomsten meer.

De vrijheid van meningsuiting en pers kwam ook onder druk te staan in Hongarije, waar een gevangenisstraf van vijf jaar werd ingevoerd voor het "verspreiden van valse informatie" over het coronavirus. In China verdwenen artsen en bloggers die in een vroeg stadium al alarm sloegen over het nieuwe coronavirus.

'Crisis meedogenloos uitgebuit'

Leiders van over de hele wereld hebben de crisis meedogenloos uitgebuit om hun aanvallen op de mensenrechten voort te zetten, meent Amnesty. Herstel wordt belemmerd door internationale samenwerking te ondermijnen. De organisatie heeft het over "duizelingwekkende minachting" van leiders voor "onze gezamenlijke mensheid".

Volgens Amnesty heeft de crisis duidelijk gemaakt hoe landen opzettelijk verdeeldheid zaaien en beleid dat ongelijkheid, discriminatie en onderdrukking veroorzaakt in stand houden.

"We plukken de vruchten van jarenlange verwaarlozing door regeringsleiders. Onder druk van de pandemie heeft de gezondheidszorg een ultieme test ondergaan en zijn mensen in een financiële vrije val terechtgekomen", aldus Agnès Callamard, de nieuwe secretaris-generaal van Amnesty International.