In 2020 zijn veel meer mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden dan gedacht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt woensdag dat vorig jaar zeker 20.030 mensen stierven na een coronabesmetting.

Van hen overleden er 17.357 aan COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Bij 2.673 anderen was het coronavirus de vermoedelijke doodsoorzaak.

Bij het RIVM werden tot en met 31 december bijna 11.500 sterfgevallen gemeld. Dat het werkelijke dodental hoger lag, was al bekend.

Zo werd tijdens de eerste golf lang niet iedereen getest. Een onbekend aantal mensen is toen overleden aan COVID-19 zonder dat vaststond dat ze het virus onder de leden hadden. Bovendien worden niet alle sterfgevallen van positief geteste mensen gemeld bij het RIVM.

Piek in april vorig jaar

In de eerste coronagolf stierven iets meer dan 10.000 mensen. De piek was in april vorig jaar: toen stierven 4.864 mensen aan vastgestelde COVID-19 en nog eens 1.505 aan een vermoedelijke besmetting. In de zomer overleden weinig mensen aan het coronavirus: de maand juli telde in totaal 92 coronaoverlijdens.

In de herfst begon de tweede golf en liep het aantal sterfgevallen weer op. Tussen eind september en de jaarwisseling stierven zeker 9.900 mensen aan een coronabesmetting. Meer dan de helft van de overledenen kreeg langdurige zorg. Die mensen woonden bijvoorbeeld in een verpleeghuis.

Het CBS baseert het dodental op dagelijkse meldingen van elke gemeente over het aantal overleden inwoners, en op verklaringen van artsen over doodsoorzaken. De cijfers zijn nog niet definitief, het CBS komt in juni met een update.

CBS: Vorig jaar overleden 20.000 mensen aan het coronavirus

Bron: CBS© LocalFocus
Zo moet het Pfizer-vaccin het coronavirus in je lichaam bestrijden
59
Zo moet het Pfizer-vaccin het coronavirus in je lichaam bestrijden