Mocht het heropenen van terrassen leiden tot een betere naleving van de coronamaatregelen, dan is dat "verstandig beleid", vindt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). De ziekenhuisbestuurder reageert dinsdag welwillend op het voorstel van burgemeesters.

De burgemeesters zien liever open terrassen dan overvolle parken. De openbare ruimte is namelijk schaars, stellen zij. Door terrassen te openen, is de buitenruimte volgens de bestuurders beter te handhaven.

Volgens burgemeester Jan van Zanen van Den Haag zou 21 april wat hem betreft de snelste optie zijn. "Volgende week is de persconferentie van de premier en de minister van Volksgezondheid. Dan gaan we het hopelijk horen", zei hij dinsdag voorafgaand aan het Veiligheidsberaad, de bijeenkomst van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's.

Wat Kuipers betreft is "alles dat lukt om de naleving vol te houden verstandig". Hij voegt er wel een algemene waarschuwing aan toe: "Als je te snel versoepelt, kun je nog gemakkelijk ontsporen."

Instroom op ic lijkt volgens Kuipers iets af te vlakken

Op de intensive cares (ic's) van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 750 mensen die ernstig ziek zijn geworden door het coronavirus. Dat is het grootste aantal sinds 30 april vorig jaar.

"Op de ic's is continu grote drukte", zegt Kuipers daarover. Hij signaleert tegelijkertijd dat de instroom iets lijkt af te vlakken. "Het valt nog niet te zeggen of die trend doorzet, maar dat hopen we." Nog altijd ziet de LNAZ-voorzitter "geen enkele indicatie dat wij gaan uitkomen op een zwart scenario".

Het Outbreak Management Team (OMT) verwacht dat de piek van deze derde coronagolf voor de ziekenhuizen in zicht is en minder hoog zal uitvallen dan eerder op basis van modellen was uitgerekend.

Wat Kuipers betreft zijn de ontwikkelingen in lijn met de verwachting en is er geen sprake van meevallers of tegenvallers. De modellen die het RIVM hanteert, zijn "fantastisch" als het om het bepalen van beleid gaat, zegt hij, maar slechts "een theoretische exercitie en niet meer dan dat" als het om de ziekenhuisbezetting gaat.

Kuipers: 'Continu grote drukte op de ic’s'
105
Kuipers: 'Continu grote drukte op de ic’s'

Nieuwe prikpauze met AstraZeneca-vaccin is 'doodzonde'

Over het vaccin van AstraZeneca, dat uit voorzorg nu niet aan mensen onder de zestig jaar wordt gegeven, zegt Kuipers dat het "doodzonde is" dat het prikken voor een deel van de mensen weer moet worden gestaakt.

"Je hoopt dat het programma zo snel mogelijk hervat wordt. Vaccineren is de weg uit deze crisis", aldus de voorzitter. "Waar trombose-experts op wijzen, en daar hebben ze een punt, is dat de frequentie van de bijwerkingen heel laag is." Kuipers hoopt dat het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) "snel met een grondig oordeel komt".

Vrijdag werd bekend dat het vaccin voorlopig niet meer aan mensen onder de zestig jaar wordt gegeven, omdat nu ook in Nederland bij vijf vrouwen trombose is vastgesteld na toediening van het vaccin.