Inwoners van Engeland kunnen vanaf 9 april twee keer per week een gratis sneltest doen. Dat kondigde de Britse regering maandag aan. Inwoners krijgen de tests thuisbezorgd of kunnen ervoor kiezen de tests op kantoor of bij lokale teststraten af te halen. Ook worden tests op scholen afgenomen.

Het testprogramma moet, net als het vaccineren van de bevolking, gaan helpen bij het versoepelen van de coronamaatregelen in Engeland. Ook hoopt de regering op deze manier uitbraken snel op te sporen.

Tot op heden konden Engelsen alleen een gratis sneltest krijgen als ze tot een risicogroep behoren of hun huis moeten verlaten om naar hun werk te gaan.

Volgens Sky News zijn de sneltesten vooral bedoeld voor mensen zonder symptomen die het coronavirus mogelijk onbewust verspreiden. Volgens de overheid zijn via sneltests ruim 120.000 besmettingen gedetecteerd die anders niet waren gevonden.

Op zondag telde het Verenigd Koninkrijk het kleinste aantal coronabesmettingen sinds september. Het totale aantal mensen dat hun eerste dosis van het vaccin heeft gekregen ligt op 31.523.010 en 5.381.745 mensen hebben ook al een tweede dosis ontvangen.

Maandag meer informatie over Engelse routekaart

Premier Boris Johnson zal maandag de Engelse routekaart voor de coronamaatregelen aanpassen en plannen bekendmaken voor de heropening van de economie in het gebied.

Verwacht wordt dat Johnson gaat aankondigen dat niet-essentiële winkels en kappers op 12 april weer open mogen. Ook zal hij waarschijnlijk meer duidelijkheid geven over de proef met coronapaspoorten die op 16 april begint. Dit houdt in dat mensen met een vaccinatiebewijs of een recente negatieve uitslag bijvoorbeeld sportwedstrijden of andere evenementen kunnen bijwonen.