Bijna drie maanden geleden (op 6 januari) kreeg de eerste Nederlander een prik tegen COVID-19. En over ongeveer drie maanden zou het grootste deel van de bevolking in elk geval een eerste prik gehad moeten hebben. Waar staat de vaccinatiecampagne nu? De feiten op een rijtje.

Welke vaccins zijn er tot nu toe?

Nederland beschikt nu over drie vaccins: die van Pfizer, AstraZeneca en Moderna. De vaccinatie met AstraZeneca ligt uit voorzorg grotendeels stil vanwege mogelijke bijwerkingen. Het is de tweede prikpauze voor dat middel.

Rond half april moet het Nederlandse vaccin van Janssen uit Leiden beschikbaar komen. Dat is al goedgekeurd. Later dit jaar volgen mogelijk nog vaccins van CureVac, Sanofi en Novavax, en begin volgend jaar komt er wellicht een vaccin van Valneva bij.

Wie zijn nu aan de beurt voor een prik?

Eerst de kwetsbaren en de mensen die voor ze zorgen, daarna de rest: die volgorde hanteert de overheid. De meeste tachtigplussers en mensen die in de langdurige zorg werken zijn inmiddels ingeënt.

De GGD's vaccineren momenteel 75-plussers en de laatste groep zorgmedewerkers. Huisartsen vaccineren ondertussen mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas.

Tegelijkertijd vaccineren de ziekenhuizen op dit moment mensen die vanwege bestaande medische problemen een groot risico zouden lopen bij een coronabesmetting. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met bloedkanker, nierfalen of een aangeboren afweerstoornis, en mensen die net een orgaan-, stamcel- of beenmergtransplantatie hebben gehad.

Wie zijn straks aan de beurt?

In de komende dagen beginnen GGD's met de vaccinatie van mensen die in 1947 en 1948 geboren zijn, dus de mensen die dit jaar 73 en 74 worden. Mensen uit 1949, 1950 en 1951 krijgen later deze maand een uitnodiging om een prikafspraak te maken. Huisartsen beginnen bijna met de vaccinatie van thuiswonende ouderen die niet mobiel zijn. Deze mensen waren niet in staat om met hun leeftijdsgenoten naar een grote vaccinatielocatie, zoals een sporthal, te gaan.

Eind april of begin mei zijn 65- tot 70-jarigen aan de beurt en mensen van 60 of net iets ouder. Vervolgens krijgen vijftigers en mensen met iets minder grote medische risico's, zoals diabetes of chronische hartklachten, een uitnodiging. Uiteindelijk volgen alle andere volwassenen.

Hoeveel mensen worden gevaccineerd?

In totaal zijn naar schatting door de overheid nu ongeveer 2,7 miljoen prikken gezet. De overheid verwacht dat deze week ongeveer 433.000 mensen worden gevaccineerd tegen COVID-19. Vorige week waren het er zo'n 280.000, de week daarvoor ongeveer 210.000.

Op korte termijn moet het tempo worden opgevoerd naar meer dan een miljoen vaccinaties per week. Ongeveer veertien miljoen volwassenen kunnen een prik krijgen. Kinderen worden voorlopig niet gevaccineerd.

Aantal vaccinaties per week

Hoeveel vaccindoses zijn geleverd?

Nederland heeft tot nu toe minder doses gekregen dan de bedoeling was. De recentste cijfers lopen tot aan afgelopen zondag. Toen waren ruim 3,6 miljoen doses binnengekomen, en dit hadden er 4,5 miljoen moeten zijn. Pfizer/BioNTech levert veel en betrouwbaar, Moderna levert nog niet veel maar wel regelmatig, en elke levering is groter dan de vorige.

AstraZeneca daarentegen levert de ene keer veel en de andere keer weinig. En soms blijkt op het laatste moment dat er toch minder doses komen dan was aangekondigd. Dat maakt het heel moeilijk om prikafspraken te plannen.

Verwachte aantal leveringen en daadwerkelijke leveringen

Hoeveel vaccindoses komen er nog aan?

Nederland zou in april, mei en juni in totaal 16,8 miljoen doses moeten krijgen, ruim vier keer zoveel als in de afgelopen maanden is geleverd. Daarmee zouden ongeveer tien miljoen mensen ingeënt kunnen worden. In juli, augustus en september zouden in totaal 30,1 miljoen doses moeten komen.

In oktober, november en december staat de levering van 22,2 miljoen doses gepland. Begin volgend jaar moeten nog 10,9 miljoen doses arriveren. In totaal heeft Nederland dan 84,5 miljoen doses gekregen. Dat kan nog veranderen bij nieuwe bestellingen.

Wanneer is de vaccinatiecampagne klaar?

Dat weet niemand. Het is bijvoorbeeld niet bekend hoelang het vaccin beschermt. Als de bescherming voorbij is, zullen mensen weer opnieuw ingeënt moeten worden, in elk geval de kwetsbaren.

De overheid hoopt dat in juli van dit jaar de meeste volwassenen (die dat willen) in elk geval één prik hebben gehad. Wie het Janssen-vaccin krijgt, is daarmee al volledig ingeënt. Degenen die een vaccin van een ander merk krijgen, hebben twee prikken nodig om 'volledig gevaccineerd' te zijn.

Disclaimer: In een eerdere versie van dit bericht stond dat mensen uit 1949, 1950 en 1951 momenteel al een uitnodiging kregen om een prikafspraak te maken. Dit is onjuist: de uitnodiging volgt "later deze maand", aldus de GGD GHOR.