De oproep van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om op een verantwoorde manier de terrassen en andere buitenruimtes te heropenen, krijgt steun van collega's. Zo laten haar ambtgenoten Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, Sharon Dijksma van Utrecht en Jan van Zanen van Den Haag via hun woordvoerders weten dat ook zij de buitenruimtes geleidelijk willen openstellen, mits dat veilig kan.

In het RTL 4-programma Beau riep Halsema de overheid vrijdagavond op om buitenruimtes zoals dierentuinen en terrassen weer te openen. Zo ontstaan er minder chaotische situaties in parken. Afgelopen week was het onder meer in het Vondelpark veel te druk, wat tot onrust leidde toen de politie het park ontruimde.

"Het gaat in zulke groten getale, dat je niet kunt verwachten dat de gemeente, politie en handhavers orde kunnen houden", zei Halsema over de drukte in de parken.

Haar collega Dijksma reageerde zaterdag positief. "Dit geeft mensen letterlijk de ruimte om op een verantwoorde manier erop uit te gaan", aldus de burgemeester van Utrecht. "Zo geef je mensen gecontroleerd meer ruimte om te genieten van de buitenlucht", zegt Aboutaleb.

Ook het Veiligheidsberaad is voorstander

Ook het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zitten, is voorstander van "stapje voor stapje versoepelingen, afhankelijk van de stand van zaken van de vaccinaties en de epidemiologische toestand", zegt de woordvoerder van Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

"Daarbij ligt het voor de hand om onder andere van buiten naar binnen te kijken naar versoepelingen. Zoals eerder deze week al aangegeven is het Veiligheidsberaad met het kabinet in overleg over een aangepast(e) routekaart/openingsplan. Dit plan staat onder regie van het kabinet. Over de invulling van het plan kunnen we nu nog niets zeggen. We hopen dat dit plan er de komende twee weken zal zijn."

Politie treedt op in Vondelpark vanwege grote drukte
64
Politie treedt op in Vondelpark vanwege grote drukte

Halsema: 'Drukte is er toch wel'

Volgens Halsema is er steeds minder begrip voor de landelijke maatregelen van de regering, ook bij lokale bestuurders. De reden om de horeca te sluiten, vanwege de drukte die het in steden zou veroorzaken, is volgens de burgemeester achterhaald. "Die drukte is er toch wel. Op de terrassen kan het nog in goede banen worden geleid."

Ze benadrukte wel dat een heropening verantwoord moet gebeuren. De burgemeester vindt niet dat alles zomaar "van het slot gegooid kan worden". "Maar je moet wel zorgen dat de regels en het leven een beetje op elkaar aansluiten. Ik denk dat we veel meer buitenruimte nodig hebben", aldus Halsema.

"Ik zie veel liever dat mensen een beetje geordend op een terras gaan zitten in plaats van duizend mensen in het Vondelpark, omdat de horeca echt wel oplet."