Fransen krijgen vanaf zaterdag in het hele land te maken met een strenge lockdown. Niet-essentiële winkels moeten dicht en er geldt een avondklok vanaf 19.00 uur. Ook hebben mensen een geldige reden nodig om zich meer dan 10 kilometer van hun huis te begeven. Na het weekend moeten ook scholen zeker drie weken de deuren gesloten houden.

De Franse regering wil met die noodmaatregelen een rem zetten op het stijgende aantal coronabesmettingen. Ziekenhuizen in zwaar getroffen regio's worstelen nu met de toestroom van ernstig zieke coronapatiënten. Er lagen eind vorige week meer dan 5.100 mensen op de intensive care.

Politieke tegenstanders zijn niet te spreken over het coronabeleid van president Emmanuel Macron. Die probeerde maandenlang om een nieuwe landelijke lockdown te vermijden, maar zag zich uiteindelijk toch genoodzaakt het roer om te gooien.

Zijn rivaal Marine Le Pen van het rechts-populistische Rassemblement National verweet hem een "zwabberend beleid" te voeren, waar gewone Fransen nu de prijs voor betalen.

Coronabesmettingen en sterfgevallen per week in Frankrijk