De GGD stopt tijdelijk helemaal met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin om verspilling tegen te gaan. Hierdoor lopen zevenhonderd zestigplussers hun vaccin voorlopig net mis.

Vrijdag werd al besloten tijdelijk geen mensen van onder de 60 jaar meer te vaccineren met AstraZeneca, na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen van tussen de 25 en 65 jaar.

Efficiënter om tijdelijk helemaal te stoppen met AstraZeneca

Het besluit om voorlopig helemaal te stoppen met het AstraZeneca-vaccin, is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM genomen, laat een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR weten.

Het besluit komt de efficiëntie van de vaccinatiecampagne ten goede, al lopen hierdoor zevenhonderd mensen hun afspraak mis. "Die mensen zouden de komende dagen verspreid over zeventig tot tachtig locaties langskomen. Dat betekent één tot vijf per plek per dag. Aangezien we tien, elf of twaalf prikken uit een flesje halen, zou dat tot verspilling leiden en hebben we ze per sms afgezegd", laat de woordvoerder weten.

Volgens haar is er geen voorraad aanwezig en krijgen de GGD's alleen aangeleverd wat nodig is. "Er blijft bij ons dus niets op de plank liggen."

Met alle andere vaccins wordt nog wel geprikt

"Het vaccineren met de andere vaccins gaat wel gewoon door", benadrukt een woordvoerder van de GGD GHOR. In totaal zijn er voor komende week gemiddeld zo'n 40.000 vaccinatie-afspraken per dag gemaakt die wel gewoon plaatsvinden.