Coronazelftests zijn inmiddels bij enkele honderden apotheken in Nederland te koop. Er is veel vraag naar de tests, melden meerdere apotheekketens. De zelftests kunnen ook online besteld worden. Sommige verkopers leveren de bestelling nog op dezelfde dag.

Bij BENU, met zo'n 350 apotheken een van de grootste ketens van Nederland, kloppen veel mensen aan voor de zelftests. "We bestellen constant bij", zegt een woordvoerder.

BENU ontving vrijdag een levering van 50.000 zelftests, waarmee aan de vraag voor het paasweekend wordt beantwoord. Ook bij de Pluriplus-apotheken, ruim driehonderd in totaal, liggen de zelftests sinds donderdag in de schappen.

Sommige apotheekketens wachten nog op leveringen. Zo verwacht franchiseketen Alphega de zelftests dinsdag of woensdag. "Als je je nummer doorgeeft, dan bellen we zodra ze binnen zijn", oppert een bij Alphega aangesloten apotheker.

Een zelfstandige apotheker die bij Service Apotheken is aangesloten, laat weten nog geen zelftests binnen te hebben. "Je bent al de zoveelste die ernaar vraagt", aldus de apotheker.

Twee testen versneld goedgekeurd

Het ministerie van Volksgezondheid keurde de antigeentests van Roche en Biosynex vorige week versneld goed. Antigeentests geven sneller een uitslag dan de PCR-test. Ze zijn wel minder gevoelig en daardoor niet net zo betrouwbaar als de PCR-test.

De zelftests brengen volgens een analyse van vijftig onderzoeken gemiddeld zo'n 60 procent van alle coronabesmettingen aan het licht. De prijzen van de zelftests variëren van 6,50 tot 8,50 euro.

Zo werkt de coronazelftest die nu in de apotheek te koop is
177
Zo werkt de coronazelftest die nu in de apotheek te koop is