Nederland zal tijdelijk mensen onder de zestig geen AstraZeneca-vaccin toedienen, maakt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vrijdag bekend. De pauze duurt zeker tot en met 7 april.

Het ministerie meldt dat vrijdag na overleg met het RIVM, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Gezondheidsraad. Het gaat om een voorzorgsmaatregel in afwachting van een nieuw oordeel van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA). Woensdag komt het agentschap opnieuw bijeen, waarna een nieuwe afweging van het ministerie zal volgen.

Directe aanleiding voor de maatregel zijn vijf meldingen in Nederland over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Het gaat om uitgebreide trombose in combinatie met een vermindering van het aantal bloedplaatjes. Bij een van hen ontstond een bloedprop bij de longen en werd een longembolie haar fataal. In totaal zijn in Nederland ongeveer 400.000 AstraZeneca-prikken gezet. Omdat de bijwerkingen vooral bij mensen jonger dan zestig jaar werden gezien, gaat het vaccineren van zestigplussers gewoon door.

Eerder kwamen er soortgelijke meldingen uit andere EU-landen. Duitsland besloot dinsdag vanwege de potentiële bijwerkingen alleen nog mensen van zestig jaar en ouder het AstraZeneca-vaccin toe te dienen.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dinsdag dat onderscheid naar leeftijd maken niet noodzakelijk was, omdat de genoemde klachten zo weinig voorkomen.

GGD's zeggen per direct tienduizend prikafspraken af

Vanwege de stop moeten de GGD's per direct tienduizend prikafspraken afzeggen. Ook de mensen uit deze leeftijdsgroep die al bij een vaccinatielocatie in de rij staan, kunnen niet meer geprikt worden.

Zij krijgen een sms en worden gebeld, laat koepelorganisatie GGD GHOR weten. Tot er uitsluitsel over het gebruik van het vaccin is, is het ook niet mogelijk om een nieuwe afspraak te maken. Zorgmedewerkers die zorg aan kwetsbare groepen verlenen, waren aan de beurt voor een inenting met het vaccin van de farmaceut.

Het AstraZeneca-vaccin wordt ook door huisartsen toegediend. Onder anderen mensen van 60 tot en met 64 jaar, niet-mobiele ouderen en mensen met een BMI van boven de 40 krijgen het vaccin bij de huisarts. De vaccinaties kunnen doorgaan als het om personen van zestig jaar of ouder gaat.

Toediening AstraZeneca-vaccin werd al eerder gepauzeerd

De toediening van het AstraZeneca-vaccin werd op 14 maart ook al gepauzeerd, omdat er mogelijk een verband bestaat tussen het vaccin en een ernstige vorm van trombose én een tekort aan bloedplaatjes.

Daar waren destijds enkele meldingen over binnengekomen. Een verband kon niet worden uitgesloten. Maar het aantal meldingen over deze vorm van trombose was dusdanig klein, dat de kans hierop volgens deskundigen extreem klein is.

Vanwege de pauze moesten zo'n 289.000 prikafspraken worden afgezegd. Het ging daarbij om 43.000 zorgmedewerkers. Nog geen week later konden nieuwe prikafspraken worden gepland. Vanaf 21 maart kregen zorgmedewerkers het vaccin weer toegediend.