In Nederland zijn na ruim 400.000 toegediende doses van het AstraZeneca-coronavaccin bij vijf personen trombose en een vermindering van het aantal bloedplaatjes waargenomen, meldt bijwerkingencentrum Lareb vrijdag. Eén van hen overleed nadat een bloedprop ontstond bij de longen, waarna een longembolie haar fataal werd.

Alle vijf gevallen van trombose zijn vastgesteld bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Zij kregen zeven tot tien dagen na de prik de eerste klachten.

In heel Europa werden eerder nog 25 meldingen van trombose en een vermindering van het aantal bloedplaatjes gemeld na twintig miljoen AstraZeneca-prikken. De kans op trombose wordt daarmee zó klein geacht (0,000125 procent), dat experts niet konden aantonen dat er daadwerkelijk een verband is tussen trombose en het AstraZeneca-vaccin.

Het verband werd ook niet uitgesloten, maar de voordelen in de strijd tegen het coronavirus wegen zwaarder dan de medische klachten, aldus de deskundigen.

De Europese toezichthouder, het Europese geneesmiddelenbureau (EMA), praat volgende week weer over het vaccin. Duitsland heeft besloten het AstraZeneca-vaccin vanwege de potentiële bijwerkingen alleen nog toe te dienen aan mensen van zestig jaar en ouder. Nederland zag daarvan af, omdat het onderscheid maken volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) niet noodzakelijk is, juist omdat de klachten zo weinig voorkomen.

Nederlandse artsen hebben van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) advies gekregen over wat zij kunnen doen als iemand na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin een zeer zeldzame vorm van trombose ontwikkelt. De bloedproppen zijn waarschijnlijk goed te behandelen als patiënten tijdig onderzocht worden en antistollingsmedicijnen toegediend krijgen.

Deuk in imago vaccin AstraZeneca, hoe willen landen dat oplossen?
139
Deuk in imago vaccin AstraZeneca, hoe willen landen dat oplossen?