Nederlanders die in het afgelopen half jaar positief zijn getest op het coronavirus, kunnen vanaf vrijdag bij het maken van een vaccinatieafspraak laten weten dat zij maar één vaccindosis nodig hebben, meldt het RIVM vrijdag.

De nieuwe vaccinatiestrategie was al aangekondigd. Experts hebben geoordeeld dat de na een besmetting opgebouwde immuniteit, in combinatie met een enkele vaccindosis, voldoende bescherming biedt tegen COVID-19.

Nederlanders die in het afgelopen half jaar een positieve testuitslag kregen én al één vaccinatieafspraak achter de rug hebben, worden gevraagd om de tweede afspraak zelf af te zeggen. Als de besmetting na de eerste vaccinatie plaatsvond, krijgt diegene alsnog een tweede prik.

Voor kwetsbare mensen, zoals mensen van wie het immuunsysteem is aangetast, geldt het advies niet. Zij moeten na een recente besmetting alsnog twee prikken ontvangen om volledig beschermd te zijn tegen COVID-19. Ook Nederlanders die langer dan zes maanden geleden positief getest zijn, moeten het reguliere schema van twee prikafspraken volgen.

Bewijs van positieve testuitslag niet nodig

Er hoeft geen bewijs van een recente positieve testuitslag overhandigd te worden. Dat kan niet gevraagd worden vanwege de privacywetgeving en juridische obstakels, vertelde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid al eerder in gesprek met NU.nl. Het RIVM schrijft echter dat "altijd nog later" gevraagd kan worden naar het testbewijs.

Mogelijk leidt de nieuwe strategie tot een versnelling van het vaccinatieschema. Dat wordt nog onderzocht. De vaccindoses die normaliter gebruikt zouden worden voor de tweede prik van recent besmette Nederlanders, kunnen nu immers worden ingezet als eerste dosis voor andere Nederlanders.

Fransen en Russen staan niet te springen om vaccin, hoe zit dat?
124
Fransen en Russen staan niet te springen om vaccin, hoe zit dat?