In de strijd tegen de derde golf van het coronavirus gaat heel Frankrijk vanaf zaterdag voor een maand weer in een strengere lockdown. De ingrijpende maatregelen, die al golden voor negentien regio's, worden uitgebreid naar alle departementen van het land, kondigde president Emmanuel Macron woensdag aan.

De ingreep van de regering volgt op onder meer alarmerende berichten uit de ziekenhuizen in en om Parijs. Daar liggen de intensivecareafdelingen overvol met coronapatiënten.

Macron zelf wees erop dat Frankrijk op weg is naar 100.000 coronadoden. "We raken de controle kwijt als we nu niet optreden", stelde hij.

In zijn zevende toespraak binnen een jaar over de coronacrisis zei de Franse president verder te hopen dat een maand van extra inspanningen door de bevolking het licht aan het einde van de tunnel in zicht zal brengen.

Tot de maatregelen behoren een avondklok vanaf 19.00 uur, thuiswerken en een verbod om verder dan 10 kilometer van je woning een luchtje te scheppen.

Verder wordt de komende schoolvakantie van twee weken met een week verlengd. In die week dat de scholen dicht zijn, krijgen de leerlingen wel onderwijs op afstand. Het is de eerste keer dit schooljaar dat de scholen door de coronacrisis worden gesloten. Ze waren daarvoor alleen tijdens de eerste strenge lockdown een jaar geleden een tijd dicht.

'Vaccineren verloopt volgens plan'

Macron zei dat het Franse vaccinatieprogramma volgens schema verloopt. Vanaf medio april moeten Fransen boven de zestig jaar die geen bijzondere medische risico's lopen een eerste prik kunnen halen en een maand later zijn mensen boven de vijftig aan de beurt.

De Franse president verwacht ook dat de Europese productie van de vaccins snel wordt opgeschroefd. Hij zei dat Europa het leidende continent wordt bij het maken van vaccins.

Macron sprak de hoop uit dat de strenge maatregelen vanaf medio mei weer kunnen worden versoepeld.