Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) heeft tot nu toe geen aanwijzingen voor een verband tussen het AstraZeneca-vaccin en bloedproblemen. Onderzoek naar een eventueel verband gaat door.

Het veiligheidscomité van de Europese toezichthouder sprak woensdag over meldingen over bloedstollingen (trombose) en een tekort aan bloedplaatjes bij een heel klein deel van de mensen die een dosis van het vaccin hebben gekregen.

Tot nu toe zien de deskundigen geen oorzakelijk verband, maar houden ze het wel voor mogelijk. Het onderzoek gaat daarom door.

Het veiligheidscomité ziet ook geen duidelijke risicofactoren, zoals leeftijd of geslacht. De Duitse regering denkt dat die er misschien wel zijn en heeft daarom uit voorzorg besloten alleen mensen van zestig jaar en ouder het vaccin toe te dienen.

EMA ziet geen specifieke risicofactoren

Zeldzame meldingen over ernstige bloedproblemen die in Duitsland zijn binnengekomen, hadden vooral betrekking op vrouwen onder de zestig jaar. Het veiligheidscomité van EMA, dat alle meldingen uit de EU beoordeelt, ziet echter geen specifieke risicofactoren.

EMA blijft van mening dat de mogelijke bijwerkingen minder zwaar wegen dan de voordelen van het vaccin, dat in veel gevallen kan voorkomen dat mensen ernstig ziek worden van het virus.

Vaccin voorkomt volgens Schots onderzoek veel sterfgevallen

Het AstraZeneca-vaccin biedt met een effectiviteit van 60 procent minder bescherming dan de drie andere in de EU goedgekeurde coronavaccins. Maar uit Schots onderzoek blijkt dat maar weinig gevaccineerde mensen die het virus alsnog hebben opgelopen in het ziekenhuis belanden. Daarmee voorkomt het vaccin van AstraZeneca veel sterfgevallen.

Het veiligheidscomité zet het werk voort en verwacht eind volgende week, tussen 6 en 9 april, met nieuwe conclusies en aanbevelingen te komen. Voor de Nederlandse regering en gezondheidsinstanties zijn de bevindingen van het EMA leidend.