Coronazelftests worden vanaf woensdag verkocht door enkele Nederlandse apotheken, maakt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend. Daarmee kunnen mensen zichzelf op het coronavirus testen en krijgen ze binnen een kwartier de uitslag.

Met de zelftests hoopt demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) het coronavirus "sneller de pas af te snijden". Hij kocht woensdagochtend als eerste een zelftest bij Apotheek Statenkwartier in Den Haag.

De zelftests van de bedrijven Roche en Biosynex werden vorige week goedgekeurd door het ministerie. Het gaat om zogenoemde antigeentests, die veel sneller een uitslag opleveren dan de PCR-test die vooral in de teststraten van de GGD wordt gebruikt.

Deze zelftests zijn echter wel minder betrouwbaar dan de tests die worden afgenomen door de GGD's en zijn daarom vooral bedoeld voor preventief testen. Als mensen klachten hebben die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus, dan vraagt het ministerie ze alsnog contact op te nemen met de GGD om daar een test te ondergaan.

Als een zelftest tot een positieve uitslag leidt, wordt de desbetreffende persoon gevraagd in quarantaine te gaan en een testafspraak bij de GGD te maken. Daarmee moet een valspositieve uitslag worden uitgesloten, aldus het ministerie.

Zelftest 'binnen afzienbare tijd' in alle apotheken

De Jonge verwacht dat de zelftests "binnen afzienbare tijd" bij alle apotheken te koop zijn. Ook drogisterijen en supermarkten kunnen de zelftests later gaan verkopen.

De zelftest zullen ook op grote schaal worden ingezet in het onderwijs en het bedrijfsleven. Het ministerie heeft zelf partijen aangeschaft die naar verwachting vanaf half april kunnen worden ingezet in het onderwijs.

Verschillende grote apotheekketens zeggen dat de zelftests 8,95 euro gaan kosten.

Zo werkt de coronazelftest
177
Zo werkt de coronazelftest