Ontlast de ziekenhuizen door alle zestigplussers zo snel mogelijk één dosis van het coronavaccin te geven. Die oproep doen intensivecarebaas Diederik Gommers en voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) in NRC.

Het zijn vooral patiënten uit deze leeftijdscategorie die op dit moment in het ziekenhuis belanden, legt Gommers uit. De nood om het vaccinatietempo op te voeren, is hoog. "De voorspellingen zijn dat we eind april op het randje van de ziekenhuiscapaciteit zitten."

Door de zestigplussers zo snel mogelijk ten minste één dosis van het coronavaccin te geven, neemt de druk op de ziekenhuizen af. "Uit een Schotse studie blijkt dat als je de eerste prik gezet hebt, je al 90 procent minder kans hebt om naar het ziekenhuis te gaan. Dát is het doel", aldus Gommers.

Het RIVM en de politiek houden op dit moment nog vast aan het geven van twee prikken binnen een bepaalde tijdsperiode. De tweede prik moet wel worden gegeven, maar dat kan ook later, benadrukt Kuipers.

"Bij ouderen bestaat het risico dat, als je minder afweer hebt, er mutaties van het virus komen als je te lang wacht met de tweede prik. Vanuit de virologie is daarom gezegd: houd je aan die tweede prik", zegt Gommers in de krant. "Maar dát kan alleen als je voldoende vaccins hebt."

Zo'n eenprikstrategie is onder meer effectief gebleken in het Verenigd Koninkrijk. Toen de ziekenhuizen daar afgelopen december overvol lagen, werd zo snel mogelijk overgestapt naar het toedienen van een dosis van het vaccin aan zo veel mogelijk mensen. Inmiddels hebben zo'n 30 miljoen Britten ten minste één prik tegen COVID-19 gekregen.