Nederland heeft in de eerste drie maanden van het jaar ongeveer een miljoen vaccindoses minder ontvangen dan de bedoeling was. Vaccinfabrikanten Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca leverden ongeveer 3,4 miljoen doses, terwijl dat er 4,3 miljoen hadden moeten zijn.

Met de eerste leveringen van eind vorig jaar erbij hadden er nu in totaal 4,5 miljoen doses geleverd moeten zijn, maar de teller van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat op 3,6 miljoen doses.

Vooral AstraZeneca bleef achter. Dat bedrijf had in het eerste kwartaal 1,5 miljoen doses moeten leveren, maar bleef steken op ongeveer 885.000 doses.

Moderna zou volgens het "indicatief leveringsoverzicht" 400.000 doses leveren, maar heeft tot nu toe bijna 240.000 doses geleverd.

Pfizer en BioNTech, die eind vorig jaar de eerste doses leverden, hebben tot nu toe 2,5 miljoen doses geleverd, een fractie minder dan de 2,6 miljoen doses die tot nu toe binnen hadden moeten zijn.

De cijfers lopen tot en met afgelopen zondag. Maar om die achterstand nog in te halen, zouden de ontwikkelaars in de laatste drie dagen van maart bijna evenveel doses moeten leveren als in de afgelopen drie weken.

Het aantal mensen dat in de afgelopen week een vaccinatie ontving valt ook tegen, bleek dinsdag. In totaal 280.527 mensen kregen van maandag tot en met zondag een prik. Volgens de plannen die het ministerie van Volksgezondheid vorige week aankondigde moesten dat er ruim 400.000 zijn.

Bijna 17 miljoen doses verwacht in tweede kwartaal

De overheid verwacht in april, mei en juni in totaal bijna 17 miljoen doses te krijgen. Zo zouden Pfizer en BioNTech 7,8 miljoen doses moeten leveren. Ook zou het Nederlandse Janssen moeten beginnen met leveren, aanvankelijk drie miljoen doses.

Mogelijk komt er nog een vijfde vaccin bij, van Novavax. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau, moet dat vaccin nog beoordelen, maar Nederland heeft voor de komende drie maanden alvast 600.000 doses besteld.

Nederland begon op 6 januari met vaccineren, als laatste land in de Europese Unie. Sindsdien hebben bijna 1,7 miljoen mensen de eerste prik gekregen. Van hen hebben zo'n 690.000 ook de herhaalprik gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig tegen het coronavirus beschermd zouden moeten zijn.

Thuiswonende 75-plussers best beschermde groep

De thuiswonende 75-plussers vormen de grootste gevaccineerde groep. In die categorie hebben meer dan 722.000 mensen een eerste prik gehad, en bijna 280.000 van hen hebben ook een tweede prik gekregen.

Iets meer dan 400.000 medewerkers van verpleeghuizen, revalidatiecentra, thuiszorg en de gehandicaptenzorg hebben een eerste dosis gekregen en ongeveer de helft van hen heeft de herhaalprik ook al gehad. Verder hebben ruim 312.000 bewoners van zorginstellingen een coronavaccin gekregen. In die groep hebben ruim 150.000 mensen de herhaalprik gekregen.

Ongeveer 80 procent van de thuiswonende tachtigers heeft de eerste inenting gehad. Dat geldt ook voor twee op de drie 90-plussers die nog op zichzelf wonen. De vaccinatiegraad onder 80-plussers stijgt nauwelijks nog.

Zo werken het Pfizer- en Moderna-vaccin in je lichaam
53
Zo werken het Pfizer- en Moderna-vaccin in je lichaam