Het is waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk dat het coronavirus van een dier op de mens is overgegaan. Dat staat in een rapport van gezondheidsorganisatie WHO dat het Franse persbureau AFP heeft gezien.

Een expertgroep concludeert dat een vleermuis waarschijnlijk het coronavirus op een ander dier heeft overgedragen en dat deze diersoort het vervolgens op de mens heeft overgedragen. De deskundigen baseren zich daarbij op onderzoek in de Chinese stad Wuhan, waar het virus eind 2019 voor het eerst werd geconstateerd.

Het is erg onwaarschijnlijk dat het virus in een laboratorium per ongeluk op de mens is overgegaan, zo stellen de onderzoekers.

Toen er een corona-epidemie in Wuhan ontstond, werd gewezen naar een markt waar onder meer dieren werden verkocht. Sindsdien wordt aangenomen dat het virus door een vleermuis op de mens is overgedragen. De WHO-experts schrijven in hun rapport dat dit niet rechtstreeks is gebeurd, maar via een ander dier.

De experts zeggen dat ze in Wuhan niet vrij genoeg hebben kunnen werken en meer onderzoek willen doen. De Chinese autoriteiten hebben eind 2019 geprobeerd feiten over het opgedoken virus geheim te houden en hebben klokkenluiders aangepakt.

Waarom komen dodelijke virussen vaak van vleermuizen?
97
Waarom komen dodelijke virussen vaak van vleermuizen?