In het Verenigd Koninkrijk worden de strenge coronamaatregelen van de afgelopen tijd iets versoepeld. Vanaf maandag mogen tot zes mensen buiten bij elkaar komen en zijn buitensporten weer toegestaan. De Britse premier Boris Johnson benadrukt dat het belangrijk is voorzichtig te blijven.

Het toenemende aantal coronabesmettingen in delen van Europa en de dreiging van nieuwe varianten van het virus zijn volgens Johnson zorgelijk.

"Ondanks de versoepelingen die vandaag ingaan, moet iedereen zich aan de regels blijven houden. Vergeet niet handen en gezicht te wassen, afstand te houden en je te laten vaccineren", aldus de Britse premier.

De Britse overheid zal ook een nieuw Bureau voor Gezondheidsbevordering opzetten om overgewicht tegen te gaan, mentale gezondheid te verbeteren en lichaamsbeweging te bevorderen. Volgens Johnson was hijzelf "te dik" toen hij vorig jaar besmet raakte met het coronavirus en flink ziek werd.

Het Britse vaccinatieprogramma is erg succesvol. Afgelopen zaterdag werd de kleinste besmettingstoename in een half jaar gemeten in het VK. In 24 uur kwamen er 4.715 nieuwe besmettingen bij, terwijl de piek in januari op 68.000 extra besmettingsgevallen lag.