In de Tweede Kamer is met woede en onbegrip gereageerd op de mishandeling van journalisten bij kerken op Urk en in Krimpen aan den IJssel. De 43-jarige kerkganger uit Krimpen is weer vrijgelaten. De politie zoekt naar de drie verdachten uit Urk.

In Krimpen aan den IJssel werd een verslaggever van Rijnmond geschopt en geslagen buiten de Mieraskerk. De man in kwestie werd nog tijdens de kerkdienst aangehouden door de politie.

Het Openbaar Ministerie laat zondagavond via Twitter weten dat de man zich "op een later moment zal moeten verantwoorden" voor de mishandeling.

Op Urk werd een reporter van PowNed aangevallen en aangereden bij de Sionkerk. Een woordvoerder van de eenheid Midden-Nederland laat zondagavond aan NU.nl weten dat de eigenaar van de BMW in kwestie is geïdentificeerd.

Kerken schrappen coronaregels, laten honderden mensen toe

De politie zoekt deze bestuurder en de twee andere verdachten die de verslaggever van PowNed aanvielen. "Geweld tegen journalisten is onacceptabel", zegt een woordvoerder. "Wij geven deze zaak hoge prioriteit."

De beide kerken maakten deze week bekend de coronaregels te gaan negeren en weer honderden kerkgangers zonder enige coronabescherming in de gebedshuizen toe te laten. Kerken hebben wettelijk deze mogelijkheid, omdat de overheid binnen hun muren niet kan ingrijpen.

PvdA-leider Lilianne Ploumen spreekt van ontoelaatbaar gedrag. "Je blijft met de handen van anderen af", zegt ze op Twitter. "Laat journalisten hun werk doen." Zij benadrukt daarnaast dat de coronaregels er voor iedereen zijn. "Dus stop met fysieke kerkdiensten."

'Kerkgangers staan niet boven de wet'

"Enkele kerkbezoekers menen boven de wet te staan", zegt VVD'er Jeroen van Wijngaarden. "Dat staan zij niet. Breng de geweldplegers voor de rechter. Kerkbezoek maakt je niet immuun, maar juist kwetsbaar voor het virus."

Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren kan naar eigen zeggen een vloek "nog net" onderdrukken. "Maar blijf met je poten van verslaggevers af!"

"Onacceptabel en ook een aantasting van de rechtsstaat als journalisten niet meer hun werk kunnen doen zonder mishandeld en bedreigd te worden", zegt Sidney Smeets, die woensdag beëdigd wordt als Kamerlid voor D66. Hij vindt de beelden schokkend.

"Handen af van onze pers", twittert SP-leider Lilian Marijnissen. "Ook kerken moeten zich gewoon aan de regels houden. Onze zorg, ondernemers en zoveel anderen hebben het zwaar. Dit is zo asociaal."

SGP-politicus: 'Blijf daar dan weg, sensatiezoeker'

Fractievoorzitter Elias van Belzen van de SGP-ChristenUnie in Nieuwkoop is minder begripvol. "Blijf daar dan ook weg, sensatiezoeker", laat hij zondag via Twitter weten aan de journalist die in Krimpen is aangevallen.

Korpschef Henk van Essen veroordeelde het geweld van kerkgangers wel zeer scherp. In het programma Buitenhof noemde hij de aanvallen op journalisten "onacceptabel". Er is echter ook kritiek op het optreden van de politie bij de geweldsincidenten. Op beelden op sociale media is te zien dat de politie op Urk de journalist sommeert weg te gaan, in plaats van dat de aanvaller wordt opgepakt.

De politie was aanwezig rond de kerken in beide plaatsen, maar wist de incidenten niet te voorkomen en trad naderhand in beide gevallen terughoudend op. Omroepbaas Dominique Weesie van PowNed is daar verontwaardigd over: dergelijke geweldplegingen vragen volgens hem om "keihard ingrijpen, hetgeen vanochtend op Urk, maar ook in Krimpen aan den IJssel, is nagelaten. En dat nemen wij de politie kwalijk."

NVJ: Dieptriest, kerken moeten verantwoordelijkheid nemen

Een woordvoerder van de politie meldt dat agenten zich op Urk vooral hebben gericht op de-escaleren. Aanvankelijk ontstond wrijving tussen journalisten op straat en voorbijgangers, geeft hij aan, maar later werd het rustiger. "Het de-escaleren heeft blijkbaar geholpen: journalisten konden hun werk weer doen en kerkgangers konden naar de kerk gaan."

Van de automobilist die de verslaggever van PowNed zou hebben aangereden, zijn de gegevens bekend, aldus de woordvoerder. "We zijn vanmorgen niet direct overgegaan tot aanhouden. We wilden de rust bewaren. Gelukkig is niemand gewond geraakt."

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten noemt het "dieptriest wat hier is gebeurd". Hij roept kerkbesturen op hun verantwoordelijkheid te nemen en deze agressieve daden breed te veroordelen. Verder verbaast het hem dat de politie op Urk niet meteen leek in te grijpen toen een auto tegen de PowNed-verslaggever aan reed.